Carosserie

Carosserie

Met het begrip carrosserie wordt de opbouw van een auto beschreven, ofwel het koetswerk van de auto. Er zijn veel verschillende soorten en maten, en dit is meestal het kenmerk op basis waarvan auto’s in een bepaalde klasse worden gecategoriseerd. Ook kan er onderscheid gemaakt worden tussen open en dichte carrosserieën.

Auto’s met een open carrosserie worden ook wel cabriolet, of kortweg cabrio genoemd. Deze wagens worden meestal afgeleid van een coupe, en zullen dan ook in veel aspecten lijken op de coupe waarvan ze afgeleid zijn. Een wezenlijk onderscheid is het dak. Dit heeft een invloed op de stijfheid van de auto. Veel fabrikanten willen de verminderde stijfheid van een cabrio aanpakken, en verstevigen daarom het onderstel van de auto.

Andere stijlen waarbij er een open dak wordt gehanteerd zijn de Roadster en de Targa. Het bekendste voorbeeld van een auto met een dicht dak is een sedan. De sedan kenmerkt zich daarnaast door de raamstijlen en de vorm daarvan. De stijlen worden van voor naar achter aangeduid als A- B- en C-stijlen. Typisch aan een sedan is de duidelijke scheiding tussen het passagiersdeel van de auto en de kofferruimte. Bij een coupe is er meer sprake van een aflopende lijn van het dak naar de achterkant van de auto. Een station kenmerkt zich door de vaak nagenoeg verticale achterklep. Dit levert een zee aan ruimte op.

Er zijn ook andere carrosserievormen. Tot de verbeelding spreekt een stretch-limo, waarbij een auto wordt omgebouwd en het passagiersgedeelte –soms zelfs aanzienlijk- vergroot wordt. Limousines worden vaak gebruikt bij speciale gelegenheden zoals een bruiloft of een jubileum.

Een targa is een auto met een dak waarvan het middelste deel uitgenomen of weggeschoven kan worden. Er is nog wel een veiligheidsbeugel aanwezig. Het begrip targa is van oorsprong afkomstig van Porsche, en werd geïntroduceerd in 1965: de Porsche 911 Targa. Dit was het begin van het tijdperk van de Targa. De normen waaraan carrosserieën gecategoriseerd worden zijn DIN en ISO 3833.

 

Begrippen

0-9
A
B
C
D
E
F
G
H-J
K
L
M
N
O-Q
R
S
T
U-V
W-X
Y-Z
 
Zoeken
Merk
Model