Boordcomputer

Boordcomputer

Boordcomputers bieden de bestuurder van een auto een grote hoeveelheid aan informatie over het voertuig, die de computer verkrijgt door het gebruik van in het voertuig geplaatste sensoren. De verkregen informatie die de computer tegenwoordig registreert omvat meer dan alleen de buitentemperatuur of brandstof aan boord. De weergave van informatie is meestal op een display in zicht van de bestuurder (driver information center).

Vroeger werd de bestuurder door middel van lichten en signalen begeleid bij het rijden of gewaarschuwd voor eventueel gevaar. Tegenwoordig worden deze en andere taken uitgevoerd door de boordcomputer. De computer kan zeer veel informatie geven, bijvoorbeeld over slijtage van de remmen, of de hoeveelheid gedragen veiligheidsgordels in de auto. Daarnaast geeft het driver information center bij moderne voertuigen doorgaans informatie over de gemiddelde snelheid, het brandstofverbruik en de reisduur. Bovendien worden meer en meer functies geïntegreerd in de boordcomputer zoals het controleren van verwarming en air-conditioning, radio- en navigatieapparatuur.

Voor de verwerking van alle informatie worden sensoren gebruikt die reeds vereist zijn voor andere functies of die extra hiervoor zijn geïntegreerd in het voertuig. Voorbeelden van sensoren die reeds beschikbaar zijn in auto's voor andere doeleinden zijn sensoren voor de injectiepomp, de snelheidsmeter en de toerenteller. Sensoren voor slijtage van de remmen kunnen echter als extra in het voertuig geplaatst worden en op de boordcomputer worden weergegeven.

De informatieverwerking van diverse sensoren wordt overgenomen door de boordcomputer. Deze computer toont de informatie - afhankelijk van het concept en de uitvoering van autofabrikanten - op een display in het zicht van de bestuurder. Hiervoor worden tal van apparaten of de middenconsole gebruikt. Andere manieren om gegevens van de boordcomputer weer te geven zijn een display op het dashboard of een projectie op de voorruit.

 

Begrippen

0-9
A
B
C
D
E
F
G
H-J
K
L
M
N
O-Q
R
S
T
U-V
W-X
Y-Z
 
Zoeken
Merk
Model