Auto-onderdelen

Auto-onderdelen

Welke onderdelen heeft een auto? Wanneer je naar een auto kijkt valt je blik als eerste op de carrosserie. De carrosserie verwijst naar het koetswerk van het voertuig en is tegenwoordig doorgaans zelfdragend. Dit houdt in dat de carrosserie zo stevig is uitgevoerd, dat de losse onderdelen daar direct op gemonteerd kunnen worden. Vroeger werden auto's gebouwd op het chassis, het dragende onderdeel van een voertuig. Zelfdragende lichamen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door verschillende verbindingstechnieken en verminderen het gewicht van het voertuig aanzienlijk.

Het interieur:
In het interieur van de auto bevinden zich naast de bekende onderdelen zoals stoelen, het stuurwiel, een hemel en diverse pedalen. Tal van elektrische componenten, meestal door de bestuurder onopgemerkt, dragen bij aan het comfort. Zo vinden we in luxe auto's een boordcomputer, licht- en regensensors op de voorruit, een HUD (Head-Up Display) en een elektronische stoelverstelling. Al deze componenten worden elektronisch gecontroleerd en bediend.

De motor:
Het middelpunt van de auto wordt gevormd door de motor. Het basisprincipe van de motor is als volgt: de brandstof wordt vermengd met lucht in de verbrandingskamer van de cilinder gezogen. In de verbrandingskamer wordt dit mengsel samengeperst en ontstoken. Door de hitte van de verbranding zetten de aanwezige gassen sterk uit, zodat de druk in de ruimte enorm stijgt. De druk zorgt voor een beweging, die dan wordt omgezet in de draaiende beweging, die uiteindelijk de wielen van de auto aandrijft. Deze cyclus wordt continu herhaald. Hoe sneller de herhaling hoe hoger de snelheid. De kracht die wordt opgewekt in de motor wordt geleid door de transmissie via de koppeling. De grootte van de kracht wordt bepaald door de gebruikte versnelling. De verbrande gassen worden afgevoerd via de uitlaat.

Het chassis:
In het algemeen definiëren we het chassis van de auto als de montage van alle onderdelen in contact met de weg. Feitelijk zijn dat de wielen, de wielophanging, de stuurinrichting en de remmen. De ophanging is de flexibele verbinding tussen het wiel en het chassis. De wielophanging is belangrijk omdat het dient om bewegingen van het stuur over te brengen op de wielen. Verder,bevat de wielophanging een vering en een rem.

Elektronica:
Elektronica speelt een zeer belangrijke rol in voertuigen. Bijna elke functie wordt geregeld door een ECU (Electronic Control Unit). Elektronische onderdelen worden voorzien van stroom door middel van de accu. De accu wordt op zijn beurt aangedreven door de stroom van de generator.

 

Begrippen

0-9
A
B
C
D
E
F
G
H-J
K
L
M
N
O-Q
R
S
T
U-V
W-X
Y-Z
 
Zoeken
Merk
Model