Fraude & Oplichting

Hoe voorkomt u fraude en oplichting bij de aankoop of verkoop van uw auto?

De inhoud van www.autoscout24.nl wordt met constante zorg en aandacht bewaakt. Dit betekent dat nagenoeg alle advertenties correct en volledig zijn. Helaas is er een kleine groep mensen die het internet misbruikt voor fraude en oplichting. Preventief filtert AutoScout24 de inhoud van het e-mailverkeer, waardoor de kans verkleint dat u een fraude mail ontvangt.

Door u goed voor te lichten kunt u zich beschermen tegen deze praktijken. Hieronder vindt u een overzicht van de meest voorkomende fraudes en oplichtingen. Inclusief tips hoe u voorkomt gedupeerde te worden.


U wilt een auto kopen: let op voor valse adverteerders

Helaas maar waar bestaan er valse adverteerders. Hieronder leest u hoe u ze kunt herkennen.

Ga nooit in op een verzoek tot aanbetaling bij de aanschaf van uw auto. U hebt dan vaak te maken met oplichting. Fraudeurs plaatsen namelijk advertenties met auto’s die niet bestaan, om een aanbetaling te ontlokken. Deze bedragen variëren tussen de € 500,- en € 2.000,-. De (aan)betalingen lopen vaak via Western Union of MoneyGram. Dit is een snelle en anonieme wijze van overschrijvingen.

Een ander kenmerk is de wijze van contact. U ontmoet de verkopende partij (fraudeurs) nooit, u heeft de auto nooit gezien en er nooit telefonisch contact geweest. De correspondentie gaat uitsluitend via e-mail. Zo behouden zij hun anonimiteit om justitie te ontlopen.

Fraudeurs opereren meestal vanuit het buitenland en communiceren in het Engels. De mail correspondentie gaat vaak via Hotmail, Yahoo of Gmail adres. Door gebruik van onderstaande financiële termen proberen zij u te overtuigen tot een aanbetaling:

 • Proof of liquidity; kredietwaardigheid
 • Money transfer: aanbetaling of overboeking
 • Trust service: zekerheidsstelling
 • Cheque for too high a sum; cheque voor een te hoog bedrag.

Oplichters gaan smoezen niet uit de weg om u te overtuigen. Veel gehoord is:

De auto is van een dokter die gescheiden is, in Engeland woont, en werkt voor Artsen Zonder Grenzen. De auto zal aan u worden getoond worden door een internationaal transportbedrijf, die uw aanbetaling terugstort indien het voertuig u niet bevalt.”

U wilt een auto verkopen; let op voor valse betalingsmiddelen

Ook als verkoper kunt u slachtoffer worden van fraude en oplichting. Wees waakzaam bij betalingen:

 • Fraudeurs sturen u een cheque toe voor de aankoop van de auto. De koper ziet toch af van de koop en vraagt zijn geld terug. U stort het geld terug. Achteraf blijkt de cheque vals te zijn en bent u uw geld kwijt.
 • Zonder u of de auto te hebben gezien ontvangt u geld of een cheque van de fraudeur. Vaak is het bedrag 1.000 tot 2.000 euro hoger dan uw vraagprijs. Als argument geeft de fraudeur aan dat de cheque bestemd was voor een andere auto, die inmiddels verkocht is. De fraudeur vraagt u het verschil op zijn rekening over te maken (vaak via Western Union). Inmiddels heeft u de cheque ingediend en is het geld op uw rekening gestort. De bank heeft echter 10 dagen de tijd om de cheque te controleren op echtheid. Wanneer blijkt dat deze niet gedekt is, wordt het overgeschreven bedrag teruggeboekt. Uiteindelijk heeft u de fraudeur het verschil betaald en dat bedrag bent u kwijt.


Misbruik van het logo van AutoScout24

Valse adverteerders aarzelen niet om uit naam van AutoScout24 te handelen. Ons logo wordt gebruikt in hun e-mail correspondentie. Wij wijzen u erop dat AutoScout24 nooit betrokken is bij de transacties. Wij bieden uitsluitend het platform aan. Uiteraard vervolgt AutoScout24 fraudeurs die onrechtmatig gebruik maken van onze gegevens.

Antwoord nooit op een e-mail waarin men uw login gegevens vraagt

Oplichters kunnen zich voordoen als AutoScout24 en uw inlog gegevens opvragen. AutoScout24 vraagt nooit om uw persoonlijke inlog gegevens. Hoe ‘echt’ het bericht er ook uit kan zien, reageer niet en meld uw vermoeden tot fraude.

Hoe herkent u deze fraudeurs? Men opereert uit de naam van AutoScout24 en nemen tot in detail onze huisstijl en logo over. Soms wordt zelfs een valse website gebouwd. Hun doel is om uw inlog gegevens te achterhalen. Met uw gegevens loggen fraudeurs vervolgens in op uw account en maken misleidende advertenties. Dit alles om onschuldige potentiële kopers te lokken. Omdat ze met uw account en bedrijfsgegevens werken oogt alles geheel geloofwaardig. Ook hier vraagt de oplichter de klant om geld over te schrijven op hun rekening (meestel Western Union). Waarna de klant vervolgens zijn geld kwijt is.

U komt een verdachte advertentie tegen

Wanneer u twijfelt over de echtheid van een advertentie kunt u dit melden bij AutoScout24. Rechtsonder in de advertentie kunt u klikken op “Meld een fout”. Vul het contactformulier in en vermeld erbij waarom u fraude vermoed. Na de melding analyseert AutoScout24 de advertentie en neemt indien nodig maatregelen.

Gebruik van dure telefoonnummers

Ook aan afwijkende telefoonnummers kunt u oplichters herkennen. Dit zijn telefoonnummer die u veel geld en tijd kosten. Deze telefoonnummers beginnen met: 0137 – 0180 – 0190 – 0900.

U bent gedupeerd door fraude; wat moet u doen?

Bent u gedupeerd en u heeft al geld gestort?

Meld dit dan direct bij de politie tel: 0900 - 8844. Verzamel alle correspondentie (e-mails, de advertentie en het betalingsbewijs) om te kunnen overhandigen bij uw aangifte.

Stel ook AutoScout24 op de hoogte zodat er niet meer mensen gedupeerd raken. Klik op de desbetreffende advertentie “Meld een fout” aan en vul het contactformulier in. De advertentie wordt meteen verwijderd.

Tips om fraude tijdig te herkennen

Lees deze tips aandachtig door om fraude tijdig te signaleren. Deze tips zijn handig voor zowel de verkoop als aankoop van uw auto.

Hoe herkent u een frauduleuze koper of verkoper?

 • Hij wil u niet persoonlijk ontmoeten.
 • Hij hoeft de auto niet te zien.
 • Hij wil eerst geld overschrijven, meestal een hoger bedrag dan de vraagprijs.
 • Hij wil betalen met een cheque of overschrijving vanuit het buitenland.

Welke betalingsmogelijkheid kunt u accepteren?

 • Accepteer geen buitenlandse cheques of vraag advies aan uw bank. Wacht 7 tot 10 dagen om eventueel overschot te retourneren. Uw bank heeft namelijk deze tijd nodig om te controleren of de cheque gedekt is.
 • Cash geld is de meest betrouwbare betalingswijze: controleer nauwkeurig de biljetten.
 • Vraag altijd een identiteitsbewijs van de koper en vermeld dit op het verkoopcontract.
 • Neem iemand met kennis/ervaring mee tijdens de transactie.
 • Kies voor een openbare locatie.

Hoe koopt u veilig een auto van een particulier?

 • Stort nooit een voorschot.
 • Zorg dat u altijd de auto heeft gezien én dat u een proefrit heeft gemaakt.
 • Neem tijdens de proefrit iemand mee met kennis/ervaring (getuige).
 • Kies een openbare locatie en een moment overdag.
 • Controleer de papieren van de auto, het chassisnummer en vraag om een geldig identiteitsbewijs (noteer het kenmerk)
 • U kunt ook de ‘checklist aanschaf occasion’ en de ‘proefrit checklist’ downloaden.

Hoe herkent u een misleidende advertentie?

 • De auto en verkoopprijs zijn te mooi om waar te zijn.
 • De verkoper bevindt zich in het buitenland en kan u daarom niet persoonlijk ontmoeten.
 • De verkoper wil geen contact per telefoon.
 • U heeft uitsluitend contact per e-mail.
 • Er wordt vaak gevraagd om een aanbetaling.

Informeer uzelf goed!

 • Vergelijk prijzen, kilometerstanden van soortgelijke auto’s op internet
 • Controleer en inspecteer de auto goed. Vraag eventueel een expert erbij.
 • Neem geen geld mee bij de eerste keer kijken, dat kan altijd nog bij de overdracht.
 • Controleer de kentekenpapieren en kilometerhistorie via NAP (Nationale Auto Pas).
 • Controleer de APK en onderhoudshistorie.
 • Loop om de auto heen en zoek naar kleurverschillen of andere mogelijke tekenen van schade.
 • Lees uw aankoopovereenkomst goed door en vraag naar de garantievoorwaarden.

Kijk voor meer informatie op www.veiligautokopen.nl. Een initiatief van AutoScout24 om het veilig verkopen en kopen van auto’s via internet te bevorderen. Voor zowel particulieren als autobedrijven. Alle informatie over internetfraude is overzichtelijk voor u weergegeven.

Contact

Wij helpen u graag

U kunt ons van maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 17:00 bereiken op telefoonnummer 0347- 350 777 en via Whatsapp op 06-31 63 89 96.