Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Rijtesten Volvo S60

Rijtesten: Volvo S60

Gereden: Volvo S60

24.09.2010

Met veel bombarie lanceerde Volvo afgelopen voorjaar de nieuwe S60. Het model oogt niet alleen sportiever dan ooit, het moet ook de meest dynamische rijdende Volvo ooit zijn laat het Zweedse merk ons weten. Dat bepalen wij wel!

Toen Volvo in het begin van het nieuw millennium de eerste generatie S60 presenteerde schrok menig autoliefhebber. Niet omdat het gelanceerde model gelijkenissen vertoonde met de klokkenluider van de Notre Dame, integendeel, zoveel sportieve en dynamische lijnen hadden we nog nooit op een Volvo gezien. Een uitstraling die niet alleen de bestaande Volvo-rijder interessant vond, maar ook een compleet nieuwe, jongere doelgroep aantrok. De nieuwe S60 moet dit trucje herhalen. Niet alleen huidige Volvo-rijders moeten voor de middenklasser vallen, maar ook klanten van Duitse bolides moeten de Zweed zien staan. Opgelet Audi en BMW rijders!

Scandinavisch
Volvo S60Er is geen vierkante lijn meer te vinden aan het bodywerk van de S60, maar toch oogt het geheel typisch Volvo. Zijn het de beschaafde lijnen of het vertrouwde logo op de neus die geen uitzinnige emoties los maken? Begrijp ons niet verkeerd; de S60 heeft een fraai ´vierdeurs coupe´-achtig profiel, een sportieve wigvorm en een krachtige uitstraling, maar enige vorm van agressiviteit mist de Zweed volkomen. Verontrustend? Absoluut niet, een auto van dit merk behoort niet agressief te ogen - dat past beter bij de concurrentie. De S60 is geen om aandacht schreeuwende bolide, maar wel één met karakter en een Scandinavische uitstraling. Clean, zakelijk en dynamisch. Een goede combinatie die de toekomst van Volvo verleidelijker dan ooit maakt.

Typische Volvo-look

Volvo S60´Is het nog wel een echte Volvo?´ is een veelgestelde vraag die we voor de kiezen kregen tijdens de testperiode. Daar kunnen we makkelijk in zijn, aangezien het antwoord een volmondig ´ja´ is. Natuurlijk verraadt het uiterlijk de banden met het Zweedse bedrijf al, maar ook binnenin is het een duidelijk thuiskomen. De zit op de overigens fraai gekleurde lederen stoelen is heerlijk en het vastgespen van de gordel voelt zelfs vertrouwd. Daarnaast kijken we uit over een rustig dashboard met de typische ´Volvo-look´ inclusief losstaande middenconsole en de kenmerkende bedieningselementen voor de klimaatcontrole. De overzichtelijkheid van de systemen komen de ergonomie duidelijk ten goede. Alle onderdelen zitten exact waar je ze verwacht en werken zoals het hoort. Op het gebied van materiaalgebruik en afwerking maakt de nieuwe S60 ook stappen voorwaarts. Het Zweedse merk komt hierbij relatief dichtbij het gewenste Duitse niveau, maar verzuimt dit door een paar kleine puntjes.

Ruimte gezocht...
Volvo S60De Volvo S60 vist in dezelfde vijver als de Audi A4, BMW 3-serie en de Mercedes C-klasse. Stuk voor stuk middenklassers die op het onderdeel ruimte veel punten laten liggen. En ook de Volvo doet hier vrolijk aan mee. Voorin hebben passagiers uiteraard voldoende leefruimte, maar achterin worden volwassen personen van boven de 1,85 meter niet gelukkig. Ook de bagageruimte is met een inhoud van 380 liter ronduit compact. Reguliere, 'non-premium' modellen klaren dit klusje vele malen beter. Modellen als de Ford Mondeo, Opel Insignia en Volkswagen Passat verslaan de 'premium' middenklassers met gemak dankzij centimeters meer beenruimte en een gemiddelde bagageruimte van 540 liter.

De hamvraag
Volvo S60Snel zoeken we de vrije ruimte op het asfalt op en ontdekken dat de nieuwe S60 het hier vreselijk naar zijn zin heeft. Het rijden voelt zeer vertrouwd (lees: Volvo) aan, maar is dynamischer dan ooit. De fijne mix tussen comfort en sportiviteit valt hierbij voornamelijk op. De Zweed is zeker stug geveerd, maar biedt genoeg veerweg om zich comfortabel te gedragen op binnen- en buitenwegen. De stelling dat de S60 dynamischer is dan ooit lijkt dan ook goed te kloppen is, maar in het rijtje van de Audi A4 en BMW 3-serie past het model nog niet thuis. Daarvoor is hij te comfortabel, mist de besturing gevoel en voelt hij te zwaarlijvig aan. Moet Volvo dat ook wel willen is onze vraag. Het sportieve imago van de beide Duitse merken matcht absoluut niet met het Volvo-gevoel en zal wellicht ook veel potentiële kopers afschrikken. De gevonden mix lijkt ons daarnaast exact goed voor de doelgroep.

Vijfcilinder roffel
Foto's: Rijtesten Volvo S60´D3´ vermeldt het achtersteven van ´onze´ S60. Een typeaanduiding die aangeeft dat de bestuurder beschikt over een twee liter vijfcilinder dieselkrachtbron met 163 pk. Dankzij het forse koppel van 400 Nm is er nooit een moment dat er geklaagd mag worden in de cockpit. Genoeg vermogen is een bewering die duidelijk geldt voor de krachtcentrale. Te veel vermogen is echter de omgekeerde wereld, want met een acceleratietijd van 9,2 seconden naar honderd merk je dat alle veiligheidsvoorzieningen van de S60 qua gewicht zijn tol hebben geëist. Ook de topsnelheid van 215 km/h is in de praktijk lastig te bedwingen. Toch overheerst het positieve gevoel betreffende de aandrijflijn met gemak. Door een snelle gasrespons, ferme duw en trommelvliesstrelende vijfcilinder roffel is dit de motor die bovenaan je verlanglijstje staat.

Resumé
Het moge duidelijk zijn; de Volvo S60 was een graag geziene gast op de redactie. Tijdens de testperiode overtuigde het model dankzij het representatieve uiterlijk, het fijne rijgedrag en de prima kwaliteit. Je voelt je snel thuis in het interieur en door het vertrouwde gevoel wil je er ook niet snel uit. Wellicht zijn gehaaste zakenmensen beter thuis in een sportieve Duitser en kan de familieman zijn peilers beter richten op de 'non-premium' modellen met meer ruimte, overige consumenten in dit segment doen er goed aan om eens een blokje rond te doen in de Zweed. Laat je verrassen.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model