Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Rijtesten: Volkswagen Polo GTI

Rijtesten: Volkswagen Polo GTI

Gereden: Volkswagen Polo GTI

31.12.2010

Het was Volkswagen die de ‘hot hatch’ uitvond. Datzelfde Volkswagen liet deze fameuze typeaanduiding degraderen tot niet meer dan een modeluitvoering. Pas met de huidige Golf GTI zette het weer een echte ‘GTI’ neer. Hoe zit dat met de nieuwe Polo GTI?

Met de Golf I GTI mag Volkswagen dan pionier zijn, het was Peugeot die de letters 'GTI' en de 'hot hatch' in het bijzonder groot maakte. Modellen als de 205 GTI, 309 GTI en de 106 GTI wisten het concept van een spraakmakende drie- of vijfdeurs carrosserie bedeeld van een potente aandrijflijn en puike prestaties gepaard met dito rijeigenschappen het beste verpakken. Maar ook Peugeot kon dit niet vasthouden. De laatste GTI's van Peugeot waren niet meer de scheurijzers die ze voorheen waren en de typenaam verdween bij de Fransen uit beeld. Volkswagen is ondanks de meer matige dan spraakmakende hot hatches onophoudelijk doorgegaan met het uitbrengen van de 'GTI'. Op basis van de Golf en de Polo. Met de huidige Golf GTI heeft men in Wolfsburg de smaak weer te pakken. Benieuwd of ze dit hebben kunnen voortzetten met de Polo GTI? Lees dan verder!

Schaaptenue
Polo GTIEigenlijk was de eerste GTI op basis van de Volkswagen Polo de Polo G40, gelanceerd in 1986. Toen weliswaar nog geen "GTI" genaamd, maar met aan boord een 113 pk sterke 1.3 compressormotor, een acceleratie van 0-100 km/h in minder dan negen tellen en een topsnelheid van 200 km/h kwalificeerde de G40 zich toch zeker als zodanig. De G40 was voorlopig ook meteen de laatste 'GTI' met geblazen motor. De twee generaties daarna werden uitgerust met een atmosferische 1.6. Een drukvuller ontbrak en daarom ook die typische "bite" van voorheen. Niettemin waren het zeker leuke, vlotte karretjes om mee te sturen. Van de Polo tussen 2005 en 2009 (met die ronde koplampen) verscheen er geen GTI, wel van de facelift. Bedeeld met misschien wel de meest smeuïge motor die Volkswagen ooit heeft gebouwd, de 1.8T, en een gezonde 150 pk was de vorige Polo GTI de lekkerste tot nu toe. Gehaaid, lichtvoetig en gevreesd, al zag je dat er niet aan af, ook bij de voorgaande generaties overigens niet. De nieuwe Polo GTI is ook weer die bekende wolf in schaapskleren: rode omlijsting rondom de grille, een dakspoilertje, nota bene dezelfde 17 inch wielen als zijn voorganger - waarmee VW zich er wel erg gemakkelijk vanaf maakt - en dat is het wel. Een Polo BlueMotion is uitbundiger. We kennen het van Volkswagen. Xenon-verlichting en de voor een B-segmentauto unieke LED-dagrijverlichting zijn als smaakmakers toegevoegd. Voorheen was dit op de Polo GTI standaard, nu vraagt Volkswagen er een meerprijs van € 1.250,- voor.

Volkswagen maakt ´t verschil
Polo GTIIn reactie op het brave uiterlijk roept Volkswagen dat het plezier aan de Polo GTI van binnenuit wordt beleefd. Touché, hoewel het enigszins een zwaktebod blijft. Enfin, de Polo GTI-rijder wordt het meest verwend wanneer hij achter het stuur zit. Dat stuurwiel is lekker van postuur, met van die zwaar geprofileerd handgrepen voor optimale grip. Fraai is ook het rode garen waarmee het leder aan elkaar is gestikt. Je vindt het terug op de pookhoes, de handremgreep en de veloursvloermatten en matcht mooi bij de karakteristiekste GTI-ruitjesbekleding "Jacky". Helaas vallen de sportstoelen zelf dan weer wat klein uit, een aanhoudend kritiekpunt op de Volkswagen Polo (GTI). Langere bestuurders ondervinden zodoende weinig steun aan de bovenkant van hun torso wat ze dwingt een bepaalde, niet optimale zitpositie in te nemen. Bij een stuurmansauto onprettig. Voor je prijken de tellers van een doorsnee-Polo. Een GTI-accentje daar aanbrengen was leuk geweest, maar het geheel is verzorgd en overzichtelijk. In plaats daarvan heeft Volkswagen gekozen voor pianolak en diverse verchroomde accenten. Het is ook met dit soort subtiele details waarmee de Polo GTI zich onderscheidt van zijn technisch gelijken, maar niet goedkopere familiegenoten de Seat Ibiza Cupra en de Skoda Fabria RS. Wie had dat van tevoren gedacht.

DSG: de voor- en nadelen
Polo GTIEen geschreven regel is het niet, toch kunnen de meesten beamen dat een hot hatchback en handbak hand-in-hand gaan. Het zelf kunnen 'roeren' in de versnellingsbak geeft een mate van zelfcontrole, een verlangen voor liefhebbers van het zuivere stuurwerk. Volkswagen stelt daarin teleur door de Polo GTI, net als de Cupra en de RS trouwens, louter uit te rusten met de DSG. De transmissie met dubbele koppelingsplaten is op papier namelijk efficiënter en dat werkt door in de uiteindelijke vraagprijs. Dat je in het 'echie' alle zeilen moet bijzetten om het gemiddelde van 6,0 l/100 km, en daarmee dus ook de CO2-uitstoot van 139 g/km, te halen heeft Volkswagen blijkbaar een broertje dood aan; verbruik en emissies zijn in dit kader belangrijker dan de producttevredenheid. En met maximaal 20% bijtelling voor de Polo GTI zijn er heel wat leaserijders die er net zo over denken. Anderzijds is echt niet slecht vertoeven met die DSG. Weliswaar minder puur, wel razendsnel in de wisselingen en heerlijk soepel en comfortabel tijdens de rustige kilometers. Wie over wil gaan tot een potje sturen kan zich alsnog naar hartenlust uitleven op de schakelpeddeltjes. Pook in M(anueel) en links is een tandje terug, rechts een tandje omhoog. Ver doorhalen in toeren is dan mogelijk en die eerder aangehaalde controle lijkt hiermee dan alsnog aanwezig te zijn. Ware het niet dat de bak zo is geprogrammeerd dat ´ie uiteindelijk alsnog eieren voor zijn geld kiest en beslist zelf terug- of opschakelen. A-u-t-o-m-a-a-t weet je nog! Het zal ongetwijfeld gedaan zijn om de duurzaamheid te (blijven) garanderen.

Buiten adem
Polo GTITijdens dat lekker ver doortrekken laat het uitlaatsysteem best een aangename brom horen. Dit tegen de verwachting in, bij de Cupra schittert het namelijk door afwezigheid. Volkswagen geeft hiermee een positief teken af dat het best wat van de Polo GTI heeft willen maken. Een bevredigende sound maakt echter nog geen GTI. Meer in die richting is een krachtige motor. Met een weldadige 180 pk voldoet de Polo hieraan en ook het koppel van 250 Nm doet puike prestaties vermoeden. En inderdaad, de Polo GTI kan een rappe auto zijn: in 6,9 seconden zou je ermee naar de '100' kunnen snellen en de topsnelheid ligt op een respectabele 229 km/h, terwijl de tussensprints gevoelsmatig ook tot tevredenheid stemmen. Wat wij echter missen is die punch van de vorige Polo GTI met 1.800 cc-motor. De 1.4 in de huidige komt letterlijk adem tekort om serieuze sprongen te maken. Mede schuldig hieraan is de TSI die zijn krachten via een compressor én een turbocharger genereert. Die werken zo vloeiend samen dat maar weinig van al dat vermogen merkbaar is. Briljante techniek, tikkeltje saai dus. Als het al niet duidelijk was: downsizen heeft echt niet alleen voordelen.

Rijden
Polo GTIAls het op rijden aankomt komt de Volkswagen Polo GTI overeen met de snelste Citroën DS3. Het onderstel is stug, niet plankhard. Comfort blijft zo geboden, maar het precies kunnen zetten van de auto is daardoor lastiger. Eigenlijk is de Fransoos zelfs een fractie scherper vanwege z´n directere besturing. Volkswagen heeft bij de Polo GTI voor een gulden middenweg gekozen. De informatiestroom tussen bestuurder en voortrein is nihil, wel is de bekrachting prettig zwaar. Met een strakke wegligging en massa's grip en tractie hoeft het elektronische XDS-sperdifferentieel op de Polo GTI eigenlijk alleen in te grijpen wanneer de wielen maximaal zijn uitgeslagen en vol op het gaspedaal gestampt wordt. Heel mooi worden de krachten op de vooras gecontroleerd. Dat kunnen ze wel bij Volkswagen.

Conclusie
Polo GTIAf en toe wat kattenkwaad uithalen, ok, maar nooit baldadig. En altijd goede cijfers...dat is de Volkswagen Polo GTI. Net als zijn broer, hoewel de Golf GTI meer hot hatch is dan de Polo GTI. Het is met name de (grotere) motor van de Golf GTI die beter bij het concept van een hot hatch past. Daarnaast stuurt de Golf GTI scherper en is bovenal de gasresponse gretiger. Daar zit in onze ogen ook de essentie van een hot hatchback. Dat uitdagende. De Polo GTI kan dit wel, maar loopt daar niet mee te koop. In alles. Zie de Polo GTI dus meer als een brave, snelle hatchback, zeer gelikt dat zeker, maar 'hot' ligt toch echt een stap verder.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model