Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Rijtesten Toyota Prius Wagon

Rijtesten: Toyota Prius Wagon

Gereden: Toyota Prius Wagon

06.08.2012

Eco-rijders aller landen verenigt u! De koningin van de milieuvriendelijke auto’s heeft namelijk ruimte gekregen voor twee extra inzittenden. De Prius Wagon is niet alleen groter dan de 5-persoons pionier, hij completeert volgens Toyota ook hun hybride-portfolio. Goed om te horen, maar is meer ook per definitie beter? Wij geven antwoord op die vraag.

De Toyota Prius is een fenomeen geworden en stevent af op het verkrijgen van een cultstatus. De Prius is één van die weinige auto's waarbij elke willekeurige voorbijganger meteen weet waar je het over hebt. Toch is de innovatieve Toyota niet meteen met open armen ontvangen, zelfs niet door sommige die zich nu liefhebber van het model noemen. De Prius was immers stijlvol noch rap, en appelleerde eigenlijk uitsluitend aan de portemonnee. Dat stond de Prius echter niet in de weg een modern succesverhaal te worden. Reeds bijna drie miljoen exemplaren rolden er van de band. Hybride is hip en elektrisch rijden de toekomst horen we constant om ons heen. Dit gevoel wordt in het bijzonder voor ons zuinige Nederlanders sterk gevoed door voordelen als een lage bijtelling en het niet hoeven betalen van wegenbelasting en BPM. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Toyota haar aanbod hybrides flink aan het uitbreiden is. Na de Prius was het allereerst de Auris die als Full Hybrid ten tonele verscheen. En dit jaar maken niet minder dan drie nieuwe alternatieve Toyota's hun opwachting; de Yaris Full Hybrid, Prius Plug-in Hybrid en het lijdend voorwerp van dit verhaal, de Prius Wagon Full Hybrid.

Rijden
Toyota Prius WagonDe Prius Wagon is volgens de Japanse fabrikant een grote stap vooruit op de hybridemarkt. Een ietwat leugentje om eigen bestwil zo blijkt wanneer je kijkt naar de aandrijflijn van de Wagon; die verschilt namelijk niet van de gewone Prius. Het vooruitstrevende verschil dat er dan is zit in het compactere accupakket. Dat is nu tussen de voorstoelen geplaatst waardoor tussen de achterwielen, de oude plek, nu plaats is voor de derde zitrij. Het stuurwerk is zoals we van een moderne Prius kunnen verwachten: een tikkeltje ongevoelig maar niet makkelijk van de wijs te brengen. Het rijcomfort sluit daar helemaal op aan en is, zoals we dat eigenlijk van alle Toyota's gewend zijn, één van de hoogtepunten. Zelfs met de slechtste bestrating weet de Prius Wagon raad, en in een wereld met steeds sportievere onderstellen is dat een genot. Dat kunnen we helaas nog altijd niet zeggen van de gierende CVT-automaat die ook bij de Wagon weer van de partij is. Eenmaal op snelheid vervaagt het geluid van de aandrijflijn echter naar de achtergrond, maar dit neemt niet weg dat we nog altijd acuut een schuldgevoel krijgen zodra we alle 136 paardenkrachten van de Prius aanspreken. Hier ontkom je echter niet wanneer je de Wagon vollaadt met passagiers en/of bagage. Het vlotte rijgedrag wordt in dat geval op de parkeerplaats achtergelaten en het acute koppel van de elektromotor kan daarin geen verandering brengen. Vooraf even goed kijken dus of er voldoende vrij asfalt aanwezig is alvorens je gaat inhalen.

Zuinig
Toyota Prius WagonUitblinken in superieur rijgedrag doet een Prius (Wagon) dus nog altijd niet. Voor de doelgroep is dit ook minder relevant, zij wensen lage verbruikskosten. Wat dat betreft slaat Toyota wederom de spijker op de kop. In de bekende Prius-neus zien we dit terug in de speciaal gevormde koplampen die de luchtstroom sturen en de smalle luchtroosters die de weerstand moeten beperken. De karakteristieke rechte achterkant van een stationwagen/MPV is echter niet het meest aerodynamische stijlkenmerk maar dat wordt (deels) gecompenseerd door een speciaal ontwikkelde spoiler. Dat deze zijn werk goed doet blijkt wel uit het opgegeven verbruik van 4,1 l/100 km, slechts 0,1 liter meer dan de vijfzits Prius. Dit is een knap staaltje designwerk want de Wagon sleept toch even 130 kg extra met zich mee. Maar dit zijn slechts de kille cijfers. Belangrijker is hoe deze in de praktijk uitvallen. Nou, na overwegend snelwegkilometers - waar de batterijen alleen meehelpen wanneer er geaccelereerd dient te worden - gaf de boordcomputer uiteindelijk een gemiddeld verbruik van 5,5 l/100 km aan. Een kostbare slok meer dan wat Toyota claimt, maar om dit nu onacceptabel te noemen gaat te ver. Wij vinden het nog steeds erg zuinig voor een dergelijk grote auto.

Interieur
Toyota Prius WagonOver het uiterlijk van de Prius kan je lang discussiëren - hoewel er niet veel zullen zijn die het voor de Japanner opnemen - maar het gaat bij een zevenzitter om het gevoel aan de binnenzijde. Qua ruimtelijke indeling heeft Toyota het prima voor elkaar. De Wagon won 80 mm aan wielbasis en 155 mm in het geheel ten opzichte van de reguliere Prius en dat merk je binnenin. De ruimte op de middelste zitrij is niet anders dan riant te noemen, ook voor volwassenen. Met de manoeuvreerbaarheid van het interieur zit het overigens ook wel snor. De drie zitplaatsen op de middelste zitrij zijn individueel te verschuiven en geven makkelijk toegang tot de derde zitrij. Zodra je hier echter plaatsneemt merk je duidelijk dat deze twee extra stoelen alleen bedoeld zijn voor kinderen, de beenruimte is miniem. Wanneer je reist op de uitmuntend zittende voorstoelen is het wel even schrikken zodra je naar het dashboard kijkt. De gebruikte materialen zijn van dermate lage kwaliteit dat we het gevoel hebben een decennia terug te zijn geworpen in de tijd. Van een auto in deze prijsklasse hadden we toch echt beter verwacht.

Positie
Toyota Prius WagonVoor de veeleisende MPV-rijder zijn dergelijke eigenschappen niet zelden bijzaak en zo komen we weer terug bij de vraag of zo'n Prius Wagon nu wel iets toevoegt aan de huidige markt en dus een zinvolle toevoeging is aan het Toyota-gamma. Wanneer we de prijslijst gaan bestuderen gaan we hier toch enigszins over twijfelen. Met een vanafprijs van € 30.990,- is de Prius Wagon absoluut geen koopje en manoeuvreert hij zich, voor particulieren, in een bijna onmogelijke positie. Je hebt immers al een Dacia Lodgy die zeven personen nog meer ruimte biedt en dat voor minder dan 16 mille. Wil het oog ook wat? Wat is er dan bijvoorbeeld mis met de luxueuzer afgewerkte zevenzitters als de Nissan Qashqai+2 (vanaf € 26.590,-) of Renault Grand Scénic (vanaf € 28.190,-)? Ok, de Prius Wagon is weliswaar zuiniger en (tijdelijk) wegenbelastingvrij in vergelijk tot deze MPV's, maar voor de € 4.000,- die je in de zak houdt kun je heel wat liters brandstof kopen! Wanneer we echter kijken naar de zakelijke markt, waar de bijtelling een essentiële rol speelt, lijkt er voor de Prius wel een plek te zijn. Toyota wist immers in de voorverkoop al 1.700 Wagons te slijten en lijkt dus met deze ruimere Prius in de 14%-roos geschoten te hebben.

Conclusie
Toyota Prius WagonDe Prius Wagon stelde ons vooraf vooral voor de vraag van zijn bestaansrecht. Als we onze eigen redenatie volgen lijkt er geen particuliere markt te zijn voor de zuinige stationwagen, daar is hij simpelweg te duur voor. Dankzij zijn lage verbruik kan de Wagon echter rekenen op de ó zo belangrijke 14% bijtelling, tegenwoordig een garantie voor succes. Wanneer we met de Prius Wagon op pad gaan weet hij niet helemaal te overtuigen. Hij mag dan zeer comfortabel zijn, het hoogtoerige motorgeluid blijft hinderlijk bij accelereren en voor het betere stuurwerk moet je de Prius laten staan. Pluspunt is de stilte die dankzij de moderne hybride-aandrijving ontstaat wanneer je dan eenmaal op snelheid bent. Niet van deze tijd echter is het interieur dat qua afwerking en materiaalkeuze teleurstelt. Wat we de Prius Wagon zeker mee moeten geven is dat zeven personen niet eerder zo zuinig konden worden vervoerd. Hier moet echter letterlijk een hoge prijs voor worden betaald. Wanneer je bedenkt dat de vijfzits Prius exact € 5.000,- minder kost is het antwoord op onze vraag toch relatief simpel: "Nee, de Prius Wagon kan zijn kleinere broertje helaas niet overstijgen."

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model