Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Rijtesten Subaru BRZ

Rijtesten: Subaru BRZ

Getest: Subaru BRZ

15.11.2012

Met geen woord rept Subaru in de brochure van haar BRZ over de Toyota GT86. Andersom is het overigens hetzelfde verhaal. Geen woord in de folders van beide auto’s dat duidt op een vroegere broederliefde. Na de marktlancering lijken de Japanse bedrijven elkaar – vreemd genoeg – volledig te schuwen en sturen ze beide aan op hun eigen historie of technologie. Hetzij zo, maar feitelijk verschilt de BRZ op de als laatste aangebrachte merkemblemen na in niets van de GT86. De uiteindelijke keuze tussenbeide zal dan ook hoofdzakelijk door merkbeleving en dealerervaring in het voordeel van de ander uitvallen.

Sinds Kenji Kita, de CEO van Fuji Heavy Industries, Subaru's moederbedrijf, in de jaren vijftig besloot dat de van origine zijnde vliegtuigbouwer moest investeren in de autobranche is Subaru uitgegroeid tot een solide en betrouwbare speler waarvan diens producten als zeer duurzaam te boek staan. Wie van jullie herinnert zich niet de oerdegelijke modellen als de Legacy, Forester en de Impreza. Laatstgenoemde verdiende zijn sporen in de rallysport en geniet nog steeds van een welhaast iconische status. Nog steeds inderdaad, want het tij leek de afgelopen jaren aan het keren. Het merk 'met standaard vierwielaandrijving' verlegde haar focus naar energiezuinige auto's en besloot daarop haar succesvolle WRC-carrière op te geven. Dat was in 2008. Gaandeweg de jaren daarna bracht Subaru meer en meer doorsnee modellen met enkel voorwielaandrijving op markt, en als gevolg daarvan slonk haar imago als sportief automerk zienderogen. Een doelbewuste keuze? Wij twijfelen daarover. Subaru mogelijk zelf ook, want ineens is het naar de Plejaden-sterrenstelsel vernoemde fabrikant weer helemaal de oude op sportief vlak. Met de BRZ. En hoe!

Uitdagend ontwerp
Subaru BRZZelfverzekerd en een tikkeltje agressief kijkt de Subaru BRZ de wereld in. Mede dankzij de WRC historisch verantwoorde Blue Mica carrosseriekleur komt de BRZ uitermate atletisch uit de verf. Een positieve eigenschap die te danken is aan het lage profiel en korte koetswerk, een combinatie van stijlkenmerken die het gevoel van een kwieke sportwagen verder aanscherpt. Een fiks aangezette derrière zet deze expressie verder stootkracht bij door een optische diffuser en dubbele vuistdikke stortkokers. De boos kijkende, deels witte achterlichten en de kleine spoiler ronden het geheel op gepaste wijze af. Het uiterlijk straalt fun-to-drive uit en de noodzaak dat te willen ervaren neemt met de seconde toe. Hoog tijd om het exterieur buiten te sluiten.

Japans innerlijk
Subaru BRZWe laten ons langzaam zakken in het stereotype innerlijk van de BRZ. En dat stereotype bedoelen we louter positief, want de stevig zittende sportstoelen, het kleine stuurwiel voor onze neus en de ideale positie van de versnellingspook zorgen er direct voor dat we ons helemaal op onze plaats voelen. Okay, de eerlijkheid gebied ons te zeggen dat we enigszins door een roze bril kijken omdat we nu eenmaal fan zijn van dergelijke autoconcepten. Zetten we de gekleurde glazen even af dan valt niet te ontkennen dat de materiaalkeuze en de meeste knopjes en displays erg gedateerd aandoen. Een feit, ware het niet dat het back-to-basic interieur juist goed past bij het turn-and-play karakter van de BRZ. Anderzijds mag je voor een auto van 40 mille gerust beter verwachten zonder dat hiermee afbreuk wordt gedaan van de puristische inborst van de auto.

Boxermotor
Subaru BRZOm niet al te lang stil te staan bij het de kwaliteitsgraad van het interieur drukken we de grote start-knop in. En jawel, aan de karakteristieke roffel in het vooronder herkennen we acuut één van Subaru's unieke merkwaardes terug, de viercilinder boxermotor. De krachtbron genereert een maximale punch van 200 pk en brengt dit middels een handgeschakelde zesbak over op de achterwielen. Inderdaad, geen aandrijving op alle vier de wielen voor de BRZ, maar het traditionele recept voor echte sportwagens: de motor voorin en de aandrijving op de achterwielen. Tezamen met de ideale zitpositie is dit sushi zoals we het graag krijgen opgediend: slechts een paar ingrediënten, uitgebalanceerd, niet te zoet of zout en daardoor bijzonder smaakvol.

Fiësta!
Subaru BRZMet de olie- en watertemperatuur op het correcte peil voeren we de snelheid op. De Subaru hangt hierbij alert aan het gas en aarzelt geen moment om aan te vallen. Dat de besturing en bediening hierbij net zo rauw zijn als de eerdergenoemde Japanse maaltijd draagt bij aan het opborrelende racegevoel en daagt alleen maar nog verder uit. De eerst zo stroeve en hakerige versnellingsbak blijkt na de opwarmperiode uiterst precies en met heerlijke korte slagen stuwen we de krachtbron richting het rood. Onder een luidkeelse roffel duwt de Subaru ons vluchtig richting de horizon. Hoewel het opgegeven sprintcijfer van 7,6 niet bijster spectaculair is beleef je de acceleratie achter het stuurwiel een stuk intenser. De lage zitpositie en het opzwepende motorgeluid zorgen voor een vurige snelheidsbeleving. En dat zorgt tevens in de bochten voor angstige passagiers. De grip van de 205 mm brede voorwielen lijken eindeloos maar hoe anders geldt dat voor de achterwielen. Die doen absoluut geen moeite om het gevecht met de weerstand aan te gaan en sturen continu aan op een uitwaaiende kont. Geen probleem, want door het aanwezige Torsen-gelimiteerde slip-differentieel en de directe besturing van de BRZ is overstuur een feest om keer op keer te beleven. Een woord dat de lading van het rijgedrag uitstekend dekt, mits je de Subaru sportief inzet natuurlijk.

Gadget
Subaru BRZWant laten we duidelijk zijn, de Subaru BRZ is geen hot hatch en ook geen echte daily driver. De lage instap, het matige materiaalgebruik, slechte koetsoverzichtelijkheid en het stugge en precieze rijgedrag van de Japanner schrappen deze woorden uit zijn vocabulaire. Negeer je deze punten en gebruik je hem waarvoor hij gemaakt is, dan kun je niet anders concluderen dan dat Subaru - samen met Toyota - hier een heerlijke stuurauto heeft neergezet. De beleving, sfeer en uitstraling maken de BRZ tot de bevestiging dat Subaru haar oorspronkelijke merkidentiteit nog niet van de hand wil doen. En hopelijk nooit zal doen!

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model