Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Rijtesten Saab 9-5

Rijtesten: Saab 9-5

Gereden: Saab 9-5

25.11.2010

Na dertien jaar is er eindelijk een opvolger voor de 9-5. En daarmee hopen de Zweden eindelijk weer een volwaardig alternatief voor de Audi A6, BMW 5-serie en Mercedes E-klasse te kunnen aanbieden. Wij gingen op pad met een auto die door alle perikelen zeer veelbesproken is.

Roerige tijden. Of is dat een understatement? Bijna ging er namelijk ruim 50 jaar automobielgeschiedenis het museum in. In Trollhättan waren de productielijnen al tot stilstand gekomen en de ene na de andere 'reddende engel' trok zich terug. Het leek er sterk op dat Saab het niet zou overleven. Maar de Zweden zijn er nog! Victor Muller en een aantal partners wisten het voor elkaar te krijgen om Saab te redden. En zodoende kan de Zweedse fabrikant weer vooruitkijken. Dat steekt men dan ook niet onder stoelen of banken. De brochure van de nieuwe 9-5, het onderwerp van deze rij-impressie, opent met de woorden: 'Saab is een nieuwe onafhankelijke onderneming geworden. Deze gebeurtenis markeert voor ons een nieuw tijdperk waarin wij onze positie als premiummerk verder gaan uitbouwen. Vanaf nu zullen de Saab-modellen nog meer Saab zijn'. Mooie woorden die we Saab meer dan gunnen. Als autoliefhebbers zagen wij deze onderscheidende en unieke fabrikant namelijk bijna verloren gaan.

Turbine
Saab 9-5Onderscheidend en uniek. Dat zijn meteen ook woorden die het design van Saab karakteriseren. De Zweedse fabrikant is al sinds de oprichting van de automobieldivisie in 1949 uitzonderlijk dankzij het design. Volgens Saab een design dat is geïnspireerd door de Scandinavische natuur én cultuur. De Zweden noemen het onder meer 'doordachte eenvoud' en 'onconventioneel'. Wij prefereren liever 'creatief'. Neem bijvoorbeeld de voorruit die door de zwarte A-stijlen door lijkt te lopen in de zijruiten en daarmee de betrekking van het merk met de luchtvaart oproept. Een verbintenis die ook in de rest van de auto zeer sterk terugkomt. Neem bijvoorbeeld de horizontale lijn onder de letters SAAB wat doet denken aan een vliegtuigvleugel. En dan die schitterende lichtmetalen wielen onder ons testexemplaar. Die zijn op hun beurt gebaseerd op turbinemotoren. Allen details die het erfgoed van Saab levendig houden.

Ijsblok
Saab 9-5Los van die details straalt het design van de nieuwe 9-5 vooral progressiviteit uit. Het lijnenspel is minimalistisch en er werd geen pennenstreep teveel gezet door de ontwerpers. Geheel volgens de huidige designtrends. Vooral de achterzijde maakt indruk. De achterruit loopt heel vloeiend af om vervolgens te versmelten met de achterklep. De lichtunits die daarin opgenomen zijn maken gebruik van LED-techniek en moeten, mede dankzij de lichtblauwe gloed, doen denken aan een ijsblok. Bij 'onze' Aero zijn bovendien een paar rechthoekige uitlaatpijpen in de bumper gemonteerd waardoor de 9-5 ook nog eens een sportieve indruk achterlaat. Het mag gezegd worden: de Saab-ontwerpers hebben een knap staaltje werk geleverd. Of je van het design houdt of niet, het is onderscheidend en absoluut geslaagd als Saab.

Cockpit
Saab 9-5De 9-5 is herkenbaar als een Saab, dat zal niemand ontkennen. Vooral aan de voorzijde. Maar wie instapt zal als Saab-liefhebber helemaal thuiskomen. De kenmerkende Saab-cockpit is geheel rondom de bestuurder ontworpen. De verlichting kleurt groen en de tellers, de vele knopjes en het hooggeplaatste kleurenscherm zijn niet alleen typisch Saab, maar doen meteen ook denken aan de cockpit van een vliegtuig. Veel automerken pretenderen een cockpitachtig dashboard (van een jachtvlieger) te hebben ontworpen, maar zoals Saab dat doet kan er geen aan tippen. Qua ruimte is er overigens weinig binding met de luchtvaart. Tenzij je 'business class' als referentie hebt. Met 'economy class' heeft de 9-5 weinig gelijkenis. Zowel voor- als achterin biedt de sedan een overdaad aan ruimte. Met zijn 5.008 mm lengte en wielbasis van 2.837 mm zou dit zomaar de nieuwe dienstauto van premier Marc Rutten kunnen zijn. Het is jammer dat Saab geen gepantserde auto's levert...

Premium
Saab 9-5We haalden het al even aan door Saab's eigen woorden te quoten: Saab wil haar positie als premiummerk verder uitbouwen. Qua design zit dat wel goed en ook het gevoel voor detail is duidelijk aanwezig. Maar er komt meer bij kijken. Wat te denken van het materiaalgebruik, de look and feel en de technische voorzieningen. De eerste twee punten zijn heel sterk aan elkaar verbonden en dat heeft men bij Saab maar al te goed begrepen. Wie instapt wordt direct overmeesterd door een gevoel van kwaliteit. En ook op het tweede gezicht is dat zo. De gekozen materialen zijn van hoog niveau, voelen over het algemeen zacht aan en de dashboardpanelen zijn bijna naadloos met elkaar verbonden. Qua technologie en uitrusting is er eveneens weinig reden tot klagen. De nieuwe 9-5 heeft standaard dan wel optioneel alles aan boord dat de veeleisende automobilist in dit segment wenst. Van climate control, stoelverwarming en -ventilatie, een uitgebreide boordcomputer en een infotainmentsysteem dat middels touchscreenbediening de functies van de navigatie, het audiosysteem en de muziekspeler met 10 GB harddisk oproept tot sfeerverlichting en een elektrische handrem.

Turbomotor
Saab 9-5Tijd om meters te gaan maken, want we zijn nog wel het meest benieuwd naar de rijeigenschappen. De sleutel kan daarbij in de jaszak blijven en hoeft niet tussen de voorstoelen in het contact te worden gestoken. In plaats daarvan wordt de krachtbron met een startknop tot leven gewekt. In ons geval ontwaakt er een 2.0 liter viercilinder benzinemotor. De turbomotor ontwikkelt een vermogen van 220 pk en een koppel van 350 Nm. Wie met minder genoegen neemt kan ook voor de instapper, een 1.6 met 180 pk, kiezen of als je echt veeleisend bent is er de 300 pk sterke 2.8T V6. Wij zijn echter zeer gecharmeerd van deze 1.998 cc metende viercilinder. In ons geval is 'ie gekoppeld aan een zestraps automaat wat zorgt voor een smaakvolle combinatie. De motor laat een prettige grom horen bij fel accelereren, maar is op kruissnelheid fluiterstil. Even versnellen is zo gepiept, want de automaat reageert snel en doeltreffend en mede dankzij de turbo fluit de 9-5 er gemakkelijk vandoor. Vanuit stilstand naar 100 km/h sprinten wordt in 8,8 seconden voltrokken en de topsnelheid ligt op 230 km/h.

DriveSense
Saab 9-5Onderweg met de 9-5 valt in eerste instantie de vrij lichte besturing bij lagere snelheden op. Al snel blijkt echter dat dit te 'danken' is aan DriveSense. Dit systeem kennen we van veel andere fabrikanten en past de instellingen van onder meer de besturing, de reactie op het gaspedaal, het karakter van de automaat en de vering aan de rij-omstandigheden aan. Saab kiest daarbij voor drie standen: Comfort, Intelligent en Sport. Standaard staat het systeem op Intelligent waarbij er zoveel mogelijk een compromis wordt gezocht afhankelijk van de rij-omstandigheden. Schakel je over naar Comfort dan neigt de 9-5 meer richting grote concurrent Mercedes, maar schakel je sportief in dat komt Audi ineens in beeld. DriveSense werkt prima en maakt in standje Sport de 9-5 tot een lekkere stuurmansauto. De besturing is prettig zwaar en direct, de reactie op het gaspedaal fel en de demping stevig. Dankzij de XWD-vierwielaandrijving kom je in bochten bovendien geen enkele grip tekort. De 9-5 weet serieuze prestaties te combineren met comfort en dat werkt bij dit soort systemen lang niet altijd even goed. Onder doen voor Mercedes of Audi is er niet bij, al stuurt een BMW natuurlijk nog altijd sportiever. Een kwestie van keuzes en smaak, maar voor Saab vooral een compliment.

Veiligheid
Saab 9-5Eén onderwerp waar we Saab om kennen is veiligheid. Een belangrijk onderwerp voor de Scandinaviërs. En dat is niet voor niets. De uitgestrekte wegen, de grote verschillen tussen de seizoenen en het vele overstekende wild heeft de Scandinaviërs gedreven tot het bouwen van veilige auto's. De nieuwe 9-5 is daarop absoluut geen uitzondering. We noemden de vierwielaandrijving al, maar wat te denken van de actieve meedraaiende koplampen die zich bovendien aanpassen aan de omstandigheden? De verkeersbordherkenning, het automatisch in- en uitschakelende grootlicht, Lane Departure Warning, actieve hoofdsteunen (uitvinding van Saab), talloze airbags en uiteraard elektronische vangnetten als ABS met EBD en ESP. Zowel veilig alsook een leuke gadget is Saab's 'Pilot Head-up Display'. Op de voorruit wordt dan verschillende informatie geprojecteerd die naar wens valt aan te passen. Het is weliswaar niet uniek in de autobranche, maar geeft voor Saab uiteraard wel de link met de luchtvaart weer. En om in die stijl te blijven: op de boordcomputer valt een digitale snelheidsmeter op te roepen die is gebaseerd op een hoogtemeter. Je moet er maar op komen.

Resumé
Saab 9-5Over sommige auto's kun je door blijven vertellen. De 9-5 is er één van zo ondervind ik bij het schrijven van deze rij-impressie. Alleen al de doordachte manier waarop het merk haar design heeft geëvolueerd tot een moderne sedan in een felbevochten segment. Maar ook de verbintenis met de luchtvaart die op zo een creatieve manier tot uitdrukking komt. Je moet echter ergens een grens trekken. Natuurlijk zijn er nog tal van zaken te vertellen, maar één essentieel ding valt niet buiten beschouwing te laten: hoe verhoudt de nieuwe 9-5 zich tot de concurrentie? Want dat zullen velen zich afvragen. Wat ons betreft kan de 9-5 zich zonder meer meten met zijn concurrenten uit Duitsland. De 9-5 is namelijk een prima sturende auto met fijne motoren, een mix tussen comfort en sportiviteit naar wens, veel ruimte, alle moderne (veiligheids)uitrusting aan boord en een goede prijsstelling. Toch weten we op voorhand al dat de 9-5 nooit zo succesvol wordt als een A6, 5-serie of E-klasse. Het is namelijk een Saab. En daar kies je bewust voor. Toch willen wij potentiële kopers adviseren om ook eens aan de 9-5 te proeven en niet klakkeloos de zoveelste Duitser op de oprit te zetten. Saab verdient het namelijk. En het product is er rijp voor.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model