Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Rijtesten Range Rover Sport

Rijtesten: Range Rover Sport

Getest: Range Rover Sport

25.07.2013

Met een constante vraag naar meer Range Rover en meer sportiviteit kon Land Rover niets anders doen dan de consument tegemoet komen. De kakelverse Sport is meer Range Rover gecombineerd met meer sportief. Om dit te bewijzen nam de Britse fabrikant om mee naar hartje Wales waar we de SUV mochten testen onder de meest uiteenlopende omstandigheden.

Het water reikt tot halverwege de portieren. Niet veel later hangen we strak in de gordels onder een hoek van pak 'em beet 70 graden en in het volgende uur wurmen we ons met de grootste precisie door - geloof het of niet - de romp van een Boeing 747-jumbojet."Above and beyond" het avontuurlijke credo van Land Rover, had de nieuwe Range Rover Sport niet op een ludiekere wijze kunnen demonsteren. Rivierbeddingen doorwaden met een maximale diepte van 85 centimeter, op het oog onmogelijke hellingen en de ruigste rotsformaties worden met speels gemak getrotseerd. En dat op gewone straatbanden. Nou ja, Land Rover wil ons graag doen geloven dat je het schoeisel waarop de nieuwe Range Rover Sport tot verbazingwekkende capriolen in staat is gewoon bij de bandenboer om de hoek kunnen kopen, maar dat is slechts de halve waarheid. Ze zijn wel degelijk speciaal ontwikkeld en bevatten, als je het profiel nader bekijkt, net wat meer groeven dan een doorsnee band. Desalniettemin zijn er van grof geprofileerde terreinbanden geen sprake, want die zouden niet gesneden zijn om, na een uitleefmomentje in de wildernis, met een rotgang richting huis te knallen omdat vrouwlief zojuist heeft doorgebeld dat de piepers bijna gaar zijn.

Voet van de rem
Range Rover SportVan een Land Rover verwachten we het, maar van een Range Rover? Terwijl we in de ene na de andere verbazing vallen, vragen we ons af waarom de behoefte zo groot is geweest om de Sport meesterlijke terreincapaciteiten mee te geven. Het leeuwendeel van de kopers - en dan bedoelen we ook echt het gros - zal namelijk al bij de wegwaarschuwing "Let op: zachte berm"; onmiddellijk een tandje naar links sturen. Dat weet ook Land Rover en dus moet het gegeven van een allesoverheersend gevoel belangrijker zijn geweest dan de daadwerkelijk ervaring. Bovendien is er een naam hoog te houden.
Mocht het toch voorkomen dat er een verkeerde afslag is genomen, wees er dan op gerust dat je geen diploma C terreinrijden op zak hoeft te hebben om weer heelhuids de bewoonde wereld te bereiken. Het standaard All Terrain Response is aanbeland bij zijn tweede fase en dat houdt in dat de auto nog meer op eigen houtje kan dan voorheen. Klimmen en klauteren en dalen en afzakken met enkel de noodzaak van stuuringrepen kon de Range Rover Sport al met een simpele druk op de knop, nu is hij ook in staat zelf te 'bespeuren' op wat voor soort ondergrond hij rijdt. Zodra de vierwielaandrijving weet hoe glibberig en/of rotsachtig het is, al dan in combinatie met een diagonaal geparkeerde koets, wordt één of worden beide differentiëlen in gereedheid gebracht om de situatie de baas te kunnen. De voet kan daarbij van het rempedaal en enkel een beetje gas en sturen in de juiste richting volstaat voor een droge aftocht. Dit is kinderspel. Enerzijds maakt dat de talenten van de Sport des te indrukwekkender, anderzijds heeft zoveel technisch vernuft weinig meer van doen met authentiek terreinrijden.

De straat op
Range Rover SportTot zover de lage gearing. Want dat de Range Rover Sport eigenlijk een modieuze Discovery was, dat was ons bekend. Dat feit was voorheen nota bene zowel een zegen als een vloek. De eerste generatie stond ook al stevig in de modder, maar was met een gewicht van 2,5 ton veel te zwaar om zijn tweede achternaam te verdienen. Iets waarop klanten van Land Rover ook zijn teruggekomen - zij wilden meer Sport. Het wagengewicht werd daarop teruggebracht naar 2.100 kilogram door het gebruik van een aluminium constructie in plaats van het stalen Discovery-chassis dat daarnaast vrij ouderwets is. Nu deelt de Range Rover Sport zijn structuur met dat van zijn grotere broer, de 'klassieke' Range. Ook die verloor - in het meest gunstige geval - ruim 400 kilogram ten opzichte van zijn voorganger. En hoewel het ook de Range Rover Sport nog altijd niet tot veertje maakt, scheelt het evengoed een flinke slok op een borrel. Land Rover had zelfs nog meer kunnen sparen, maar koos ervoor liever energie te steken in het ontwikkelen van een specifieke elektro-hydraulische ophanging als pasklaar antwoord op de marktvraag naar meer dynamiek. Het resultaat is verbluffend. De Range Rover Sport laat zich op de bij vlagen eng smalle en vanwege de vele hobbels lastig te temmen weggetjes tussen de rustieke Engelse cottages welhaast als een speelse Jaguar F-type sturen. De nieuw ingeregelde elektronische stuurbekrachtiging is der mate direct dat onbedoelde lastwisselingen meteen op te vangen zijn met een kleine stuurcorrectie. Natuurlijk voelen we de invloeden van het gigantische gewicht, maar de luchtvering weet dit tezamen met het elektronische Torque Vectoring, dat door minuscule, onafhankelijke remingrepen een mechanisch sper simuleert, knap tot een minimum te beperken. Voor een auto van dit formaat en met dit gewicht is de Range Rover Sport bijzonder lichtvoetig.

Beste van alle werelden
Range Rover SportZodra we de ophanging uit 'Auto' halen en Dynamic Response, het equivalent van de bekendere Sport-modus, inschakelen wordt het allemaal nog een tandje scherper. Iets te scherp naar onze mening. De minste actie met de handen of de voeten resulteert in een reactie van de wielen en de 8-traps automaat, waarvan we vinden dat die in 'Auto' al sneller terugschakelt dan ons lief is. Ook de ineens wel erg straffe vering doet de controle over de auto op ruwe buitenweggetjes als de Britse meer goed dan kwaad. Nog maar te zwijgen over het comfortniveau. Normaliter is dat ferm, maar vergevingsgezind. Een draai met de knop naar links en de demping kan soms ongewenst rake klappen geven.
Dit is een setting wanneer er op de vlakke Autobahn gejaagd moet worden op Porsche Cayenne's en BMW X5-en, met als drijvende krachten de smeuïge, bedeesde 292 pk sterke SDV6 of de bulderende, oerkrachten van de 5.0 liter V8-Supercharged. Wat een oorstrelend juweel van een motor is dat toch. Van achter het stuurwiel nog meer dan op de stoep, vooral laag in de toeren, al zuipt hij ook dan als een tempelier. De zescilinder-diesel, waarvan Land Rover Nederland het meest verwacht af te zetten, stelt zich veel bescheidener op. Je hoort hem op een aangename manier werken als dat gevraagd wordt, maar zal elk bevel beantwoorden met een nederige "Of course, sir. You're welcome";. Een krachtbron die misschien wel het beste aansluit op het doel dat de Range Rover Sport moet dienen: het enthousiasme van de Evoque verenigen met de omnipotentie van de 'Range'. Of dat laatste, als reactie op die andere klantvraag, eveneens geslaagd is kunnen we eigenlijk het beste voorstellen nog maar eens goed naar de foto's van de nieuwe Range Rover Sport te kijken. Om maar niet te spreken van bloedschande.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model