Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Rijtesten Mitsubishi Outlander

Rijtesten: Mitsubishi Outlander

Getest: Mitsubishi Outlander

16.10.2012

We kunnen er kort over zijn, Mitsubishi heeft het de afgelopen jaren niet makkelijk gehad op de Europese markten. Het is dan ook van het allergrootste belang voor het merk om nu successen te boeken met de ASX en nog te lanceren Mirage. Een andere troef in dit offensief is de kersverse Outlander. Heeft deze oude bekende voldoende in z’n mars om oude tijden te doen herleven?

Het is al weer elf jaar geleden dat de Mitsubishi Outlander zijn debuut maakte op de Nederlandse automarkt. Inmiddels zijn we twee generaties verder en is het aan de nieuwe generatie om de SUV-shoppers voor zich te winnen. In dit nog altijd drukker wordende segment is het echter ellebogenwerk, zeker nu Hyundai en Kia hun troeven uitspelen met de Santa Fe en Sorento. Wat stelt de Outlander tegenover deze Koreaanse aanval?

Gunstig
Mitsubishi OutlanderOm te beginnen, een zeer gunstige prijsstelling. In een tijd dat van SUV's al lang niet meer wordt verwacht dat zij elk terrein moeiteloos doorkruisen is vierwielaandrijving voortaan uitsluitend optioneel op de Outlander te krijgen. Verlies aan een extra aandrijvinglijn is echter winst in de portemonnee want de Outlander staat vanaf € 31.890,- in de prijslijsten. Daarmee is de Japanner ruim 7.000 euro goedkoper dan zijn Koreaanse concurrenten. En dat is een gigantisch bedrag. Europese fabrikanten bijten zich echter ook stuk op de scherpe prijs. De Opel Antara moet minstens 37 mille opleveren en een Citroën vraagt voor hun C-Crosser bijna 41.000 euro. Zelfs ons testmodel dat was voorzien van een derde zitrij, 18 inch lichtmetaal, achteruitrijcamera, HID-koplampen en sleutelloos ontgrendelen en starten heeft een prijskaartje van € 35.457,- en is daarmee alsnog goedkoper dan de belangrijkste greep uit de concurrentie. Kortom, 1-0 voor de Mitsubishi.

Ruimte
Mitsubishi OutlanderOpen de achterklep en je ervaart onmiddellijk de volgende pre van de Outlander: ruimte, heel veel ruimte. Wie zo'n grote auto koopt gaat daar natuurlijk een beetje van uit maar kan soms van een koude kermis thuiskomen. Niet bij de Outlander. Standaard is er 550 liter beschikbaar en met de leuningen van de achterbank horizontaal bedraagt dit een forse 1.700 liter. Ook daar kan geen van zijn concurrenten aan tippen. Dankzij deze overvloed aan ruimte zag Mitsubishi de mogelijkheid om een 3e zitrij te monteren. En geen zitrij alleen voor kleine kinderen, ook tieners en zelfs volwassenen zouden een (kort) ritje op de laatste twee zittingen kunnen maken. Oftewel, 2-0 voor de Outlander.

CVT
Mitsubishi OutlanderHet derde punt zou dan moeten zijn voor de 2.0 liter ClearTec die in de beugels hangt, ware het niet dat de 150 pk sterke benzinemotor gekoppeld is aan een CVT-automaat, doorgaans niet de transmissie die garant staat voor een enerverende rijervaring. In theorie klinkt het dan misschien als een klok: een versnellingsbak met een oneindig aantal verzetten, precies afgestemd op de benodigde hoeveelheid vermogen, maar de praktijk - zo weten we inmiddels uit ervaring - pakt echter vaak anders uit. En de Outlander vormt daarop geen uitzondering. Bij het diep intrappen van het pedaal schiet de motor tegen het rood waardoor de piek van de koppelkromme nauwelijks wordt benut en je ondanks het hoogtoerige rumoer relatief weinig versnelling merkt. Lift je het gaspedaal vervolgens om het toerental wat terug te laten, dan neemt de trekkracht ineens kortstondig toe. Dit aan/uit-effect zorgt voor een hinderlijke hoeveelheid ruis in de aandrijflijn met als nasleep dat je het gevoel dat er enkele paardenkrachten onderweg naar de wielen de brui eraan hebben gegeven.
Glimlachen doe je eigenlijk pas aan de pomp wanneer de traploze variabele transmissie bewijst redelijk zuinig met brandstof om te springen. Hoewel we met 8,8 l/100 km - met een zware rechtervoet - ruimschoots boven de opgegeven waarde door Mitsubishi zaten is dat voor zo'n grote auto een keurig verbruikscijfer. Moet het toch zuiniger, dan verwijzen we je door naar de 2.2-diesel die volgens de fabrikant op papier één liter brandstof minder per 100 kilometer nodig heeft.

Rijden
Mitsubishi OutlanderTot dusver leidt de Outlander met een comfortabele 2-0, maar vanwege de CVT - die de concurrentie niet levert - zou het eerlijker zijn om er 2-1 van te maken. Maak er eigenlijk maar meteen 2-2 van, want als het op sturen aankomt moet de Outlander het onderspit delven ten opzichte van zijn klasgenoten. Na de eerste de beste stevige instuurbeweging wordt al duidelijk dat de vering behoorlijk zacht staat afgesteld en de koets begint te hellen. Bang om grip te verliezen hoeft dan weer niet, want de Outlander geeft het gevecht met het asfalt niet gauw op. En als dat toch gebeurt glijdt de Outlander wel zo veiliger over zijn voorwielen rechtuit. Dat het rijgedrag van de grote Mitsubishi om twee gedachten hinkt is te merken aan de demping. Die is tegenovergesteld aan de vering juist vrij hard. Voornamelijk op niet-geasfalteerde wegen ontbreekt het de Outlander aan comfort omdat elke oneffenheid zijn weg vindt naar de cabine. Dat zijn we van Japanse fabrikanten toch anders gewend.

Interieur
Mitsubishi OutlanderOok aan de binnenzijde is Mitsubishi een compleet nieuw pad ingeslagen met de Outlander. De hoogglans zwarte trend heeft ook zijn weg gevonden naar dit model. De centrale console, die enigszins om de bestuurder heen gevouwen zit glimt je tegemoet, maar pas wel mooi in het ontwerp van het dashboard. De weerstand van de ronde draaiknoppen van de klimaatregeling geeft een gevoel van duurzaamheid en ook op ergonomisch vlak heeft Mitsubishi haar huiswerk gedaan. Het instrumentarium is wel wat rechttoe rechtaan maar past nog prima in het huidige tijdsbeeld. De zilverkleurige accenten breken de zakelijke insteek enigszins en moeten vermoedelijk ook verhullen dat het interieur grotendeels is opgebouwd uit hard plastic. Pijnlijk duidelijk wordt dit als we de 710 Watt sterke Rockford Fosgate-muziekinstallatie op standje tien draaien en de koetsresonanties uit alle richtingen komen. Dit zal de praktisch ingestelde autokoper misschien nog voor lief nemen, maar degene die verder kijkt dan de Mitsubishi-dealer zal z'n neus hier voor ophalen.

Gevoel
Mitsubishi OutlanderHoe meer kilometers we met de Outlander maken, des te moeilijker kunnen we ons losweken van het feit dat de SUV kwaliteitsgevoel mist. Aan de binnenzijde krijg je niet het idee met een hoogwaardig product te maken te hebben en ook de buitenzijde oogt niet zo robuust en Europees als bijvoorbeeld zijn Koreaanse concurrenten. Bij dit type auto gaat het in zekere mate toch om stoerdoenerij, jezelf stoerder voordoen dan je eigenlijk bent. En op dit vlak komt de Outlander simpelweg tekort, waardoor een grote visuele aantrekkingskracht op ons in ieder geval is uitgebleven.

Conclusie
De derde slag voor de Outlander is niet gekomen en daarom vrezen we een beetje voor deze belangrijke Mitsubishi. Hoewel hij zijn prijs en ruimte - weliswaar twee zeer belangrijke eigenschappen in de huidige markt - dik voor elkaar heeft blijven andere belangrijk gevonden criteria als de aandrijflijn, uitstraling en afwerking aan ons knagen. Centraal in dit gemis staat de CVT-automaat die allesoverheersend is als het op rijervaring aankomt. We houden aldus een dubbel gevoel over aan onze reis met de Outlander. Een keten is immer zo sterk als zijn zwakste schakel en deze auto heeft zowel heel sterke als zwakke schakels. Gaat deze Outlander één van de belangrijke pilaren vormen onder de Mitsubishi-strategie? In deze uitvoering waarschijnlijk niet, maar met een unieke hybride in de pijplijn lijkt er toch licht te gloren aan de horizon voor Mitsubishi.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model