Afdrukken Stuur door via E-mail  
 
Afdrukken Stuur door via E-mail  
Foto's: Rijtesten MINI JCW Clubman

Rijtesten: MINI JCW Clubman

Straatvechter!

04.12.2008

John Cooper Works behoeft geen introductie meer. De MINI-specialist levert sinds het onderdeel is geworden van de BMW Group niet alleen sportpakketten en accessoires voor MINI, maar ook volledig door hen ontwikkelde über-MINI’s. De eerste twee wapenfeiten onder het JCW-label zijn de MINI John Cooper Works en John Cooper Works Clubman. Wij reden de laatste.

Behalve z'n 25 centimeter langer metende koetswerk is de fysieke gesteldheid van de MINI JCW Clubman verschillend aan dat van z'n hatchback-broer. Bij de Clubman missen we namelijk de prominente JCW-voorspoiler met de grote mistlampbehuizingen, de aerodynamische zij-skirts en de markante dakspoiler aan de achterzijde. Items die we wel tegenkomen bij de hatchback, en typische details die een John Cooper Works nu juist onderscheiden van de Cooper S waarop ie gebaseerd is. Bovendien maakt deze optooiing een JCW (deels) zoals deze moet zijn: een pittig racemonstertje die zijn potentie niet onder stoelen of banken steekt. Sportieve zaken als de vuistdikke uitlaatpijpen, 17 inch lichtmetalen wielen met daarachter grotere remschijven en -klauwen zijn gelukkig gebleven, evenals de vele JCW-emblemen die her en der op het exterieur en in het interieur te vinden zijn. Sportiviteit is nog steeds van toepassing op de JCW Clubman, maar het échte JCW-sausje ontbreekt helaas.

Matige materiaalkeuze
Mini Cooper Clubman JCWOok in het binnenwerk is er een JCW-lacune afwezig die een grote meerwaarde kent. We missen de welgevormde omklemmende kuipstoelen die we op de 3-deurs wel terugvinden. Met de standaard Clubman S-zetels is overigens niets mis. Echter door het ontbreken van al deze JCW lijfelijkheden bekruipt ons eerder het gevoel met een Clubman Cooper S te maken hebben, dan met een JCW. Voor een S moet minimaal € 33.175,- neergelegd worden en de JCW Clubman is er vanaf € 40.550,-. Waarom vraagt MINI dan bijna acht mille meer voor de JCW? De pitte vraagprijs is tevens een reden om even stil te staan bij de gebruikte materialen. MINI mag dan een flinke stap voorwaarts hebben geboekt bij de lancering van de huidige modellengeneratie. Het talrijke harde en glimmende plastic weerspiegeld zich alles behalve in de aanschafwaarde. Ook niet naar BMW´s maatstaven zijn enkele ergonomische missers en het matige audiosysteem in de Clubman. Voornamelijk jeugdige MINI-kopers waarderen een klankvol audiosysteem.

Waardevolle techniek

eVote

 

Grotendeels verantwoordelijk voor de fikse meerprijs is de onderhuidse techniek (motor, versnellingsbak, koppeling, ophanging, onderstel, etc.). Oorspronkelijk mag de JCW Clubman dan een Clubman Cooper S zijn, de Works technici hebben alles uit de kast gehaald om van de 'S' een regelrechte straatvechter te maken. Op verantwoorde wijze is er aanzienlijk meer vermogen uit het motorblok gehaald. Waar een Cooper S met z'n 175 pk en 240 Nm alles behalve een slap figuur slaat, laat de JCW met 211 pk en 260 Nm (280 Nm bij overboost) alles in z'n klasse ver achter zich. Honderdtweeëndertig pk per liter om precies te zijn. Hiervoor hebben de ingenieurs het inlaatspruitstuk, zuigers, kleppen, het uitlaatsysteem en het onderstel gemodificeerd. Het grootste aandeel in het toegenomen vermogen is waarschijnlijk het verhogen van de drukvulling in de cilinderkamers. Een andere kostbare toevoeging is het elektronische sperdifferentieel waarmee de JCW Clubman standaard is uitgerust. En middels de Sport-functie wordt de reactie op het gaspedaal gretiger en de stuurbekrachtiging minder. Helemaal onrechtvaardig is die extra 8.000 euro dus niet.

Plofkoor
Mini Cooper Clubman JCWHet kloppend hart van de JCW bevat nog steeds een volume van 1.598 cc, die grommend tot leven komt wanneer de start/stop-knop wordt ingedrukt. In tegenstelling tot de vorige generatie beschikt de S - en daarmee ook de JCW - over een turbocharger in plaats van een compressor. Deze laat van zich weten wanneer de naald van de toerenteller de 1.850 tpm bereikt. MINI geeft een sprinttijd naar de 100 km/h op van 6,8 seconden en dat geloven wij meteen. Wie z'n rechtervoet pardoes naar de bodem trapt krijgt een aangename duw in de rug en wordt getrakteerd op een verslavende sound. Ondertussen moet het stuurwiel stevig vastgehouden worden, want de aandrijfkrachten zijn goed merkbaar in het stuur. Storend is dit echter niet, het maakt de JCW juist speels en adequaat. In rasse schreden klimt de 1.6 turbomotor in toeren, wachtend op het volgende verzet. Bij gas loslaten wordt je getrakteerd op een heerlijk plofje uit de uitlaat, gevolgd door een gorgelend gepruttel van de uitlaatgassen. Vooral bij het wisselen van twee naar drie is het knalwerk het best hoorbaar. Wie echt zijn best doet, krijgt een heel plofkoor ten gehore. Het is verslavend en een uitdaging tegelijk om iedere keer zo luid mogelijk te 'ploffen'. Heerlijk!

Discofestein
Mini Cooper Clubman JCWNaast het elektronisch slipdifferentieel - die de aandrijfkrachten over de aangedreven voorwielen verdeelt - doen het Dynamische Traction Control en het Dynamische Stabiliteits Controle dienst om alles in zo goed mogelijke banen te leiden. Daarin slagen de systemen redelijk. Dat ligt niet zozeer aan de ontoereikendheid van de verschillende hulpmiddelen, maar eerder aan het vermogen dat de 205/45Z17 banden voor hun kiezen krijgen. Dit is simpelweg te veel voor een auto van dit formaat. Volledig ingeschakeld en op een nat wegdek grijpt het DTC en het DSC als een bezetene om zich heen, wanneer de elektronica van mening is dat een bocht te snel wordt genomen. Het instrumentarium wordt figuurlijk gesproken een waar discofestijn als de hulpmiddelen ingrijpen, zo frequent knippert het kenmerkende lampje met de driehoek en het uitroepteken. Daarbij ervaren wij de mate van het ingrijpen als hinderlijk. Het motorvermogen wordt flink 'afgeknepen' en de bijtende remmen vertragen de Clubman onnodig veel. Hierdoor verliest de bestuurder het gevoel van controle.

Stoute schoenen
Mini Cooper Clubman JCWGelukkig gunt MINI de bestuurder de beslissing de systemen ook uit te schakelen. Met alleen een uitgeschakeld DTC wordt wielspin toegelaten. Het DSC grijpt dan nog wel in wanneer het te gek gaat. Maar ook deze is te deactiveren. Eenmaal alles uitgeschakeld blijkt er bijna een oneindige hoeveelheid aan tractie voor handen. Ongegeneerd hard kan er met de JCW Clubman gesmeten worden. Te snel betekent veelal een hoge mate van onderstuur en wordt middels het beroeren van het gaspedaal opgeheven. Het extra gewicht en de extra lengte ten opzichte van de hatchback zijn enigszins merkbaar, maar veel hoeft de Clubman niet aan scherpte in te leveren. Met de Sport stand geactiveerd zet de auto nog een tandje erbij. De stuurbekrachtiging wordt zwaarder - niet gevoeliger - de gasresponse directer en de uitlaat laat nog meer van zich horen. Schitterend! Schakelen met de handgeschakelde zesbak gaat voortreffelijk en mede door de ietwat hakerige bediening verhoogt dit het rijplezier. Helaas is ons land niet voorzien van lange bochtige wegen, want anders kun je dit dagen volhouden. Tip, met een MINI JCW moet je richting het zuiden trekken, de stoute (hand)schoenen aantrekken en optimaal pret beleven in bijvoorbeeld de Dolomieten.

Conclusie: vechtersbaas
Mini Cooper Clubman JCWHet is eenvoudig te begrijpen waarom MINI sinds z'n wederomstandig in 2000 zoveel succes boekt. De modellen grijpen op een grandioze manier terug naar het automobielicoon van weleer. Deels verantwoordelijk voor deze totstandkoming is legendarisch coureur en tuner John Cooper, die vlak na de oprichting van JCW overleed. John Michael Cooper zette de bedrijfsactiviteiten voort en laat het nalatenschap van z'n vader - weliswaar met overkoepelde blik van moederbedrijf BMW - op een fantastisch wijze weerklinken in de JCW (Clubman). Toegegeven, er zijn misschien een aantal onvolkomenheden en de prijs is aan de stevige kant. In ruil daarvoor krijgt de koper wel veruit de best sturende auto in z'n klasse. Wat dat betreft is de driedeurs MINI JCW een regelrechte straatvechter compleet met vingertoploze handschoenen, een auto die hard behandeld mag en wil worden. De JCW Clubman is niet zo hardcore als zijn kleinere broer. Wie de eigenaardige aura van de Clubman en de (rij)kwaliteiten van de JCW kan bekoren vindt hierin geen betere. Ook de JCW Clubman is een echte vechtersbaas, hetzij met de vingertoppen bedekt.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model