Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Rijtesten Mercedes GLK

Rijtesten: Mercedes GLK

Met de genen van de G-klasse

07.08.2008

Met de GLK treedt Mercedes voor het eerst toe tot het segment van compacte SUV’s. De fabrikant uit Stuttgart doet dat echter wel met een flinke portie ervaring op zak. De GLK kan dan ook worden gezien als onderscheidend in zijn segment. Waar de nadruk tegenwoordig meer op dynamiek komt te liggen weet de GLK zijn afkomst niet te verloochenen.

Samen met Land Rover is Mercedes één van de weinige fabrikanten die tientallen jaren ervaring heeft met het bouwen van grote, sterke en tegelijkertijd luxueuze terreinauto's. Maar ook het SUV-segment is Mercedes niet vreemd. De ML-klasse is ongekend populair geworden dankzij de hoge mate van comfort, zijn uitstraling en zijn luxueuze aankleding. De aartsvader van alle Mercedes SUV's en terreinauto's is natuurlijk nog altijd de G-klasse. Deze legendarische mastodont is al bijna drie decennia in productie en staat nog steeds zijn mannetje.

Terrein- en Sportpakket
Mercedes GLKDe GLK mag zich geprezen noemen met de genen van de G-klasse. De auto kan dan ook worden gezien als een eigentijdse en compacte interpretatie op zijn grote voorbeeld. De hoekige styling, de rechtopstaande voorruit en de robuuste uitstraling maken de GLK tot een onderscheidende SUV. De scherpe kantjes stralen een soort van onoverwinnelijkheid uit. Vooral wanneer gekozen wordt voor het off-road-stylingpakket waarbij 17 inch lichtmetalen wielen, zwarte kunststof panelen op de carrosserie en visuele bodembescherming aan de voor- en achterzijde het beeld bepalen. Wie meer waarde hecht aan een sportieve uitstraling kan kiezen voor het Sportpakket exterieur. Daarbij bepalen de 19 inch lichtmetalen wielen, een 20 mm verlaagd sportonderstel en een chroompakket het beeld. Beide pakketten maken het mogelijk om de GLK naar wens aan te kleden.

Interieur
Mercedes GLKOndanks de stoere en robuuste uitstraling is de GLK toch de kleinste telg binnen de SUV-familie van Mercedes. Met zijn lengte van 4.528 mm, breedte van 1.840 mm en hoogte van 1.689 mm is de auto qua lengte en breedte te vergelijken met de C-klasse Estate. Binnenin biedt de auto dan ook voldoende ruimte voor zowel de inzittenden voor- als achterin. De stoelen zijn in alle uitvoeringen elektrisch verstelbaar, maar zijn wel vrij stevig en vlak. Ze bieden niet zoveel comfort en steun als verwacht. Het ontwerp van het dashboard vraagt enige gewenning. Het interieur lijkt opgebouwd uit diverse modules die het geheel druk en hoekig doen overkomen. Het gevoel in een moderne interpretatie van de G-klasse te rijden wordt mede door de styling van het dashboard maar ook door de rechtopstaande voorruit extra benadrukt. De afwerking verdient een groot compliment. De gebruikte materialen zijn van een hoge kwaliteit en voelen stuk voor stuk zacht en hoogwaardig aan. Wie dat wenst kan kiezen voor diverse afwerkingsmaterialen waarbij stof, leer, hout en aluminium tot de mogelijkheden behoort. Aan luxe is er eveneens geen gebrek. Standaard zijn alle bekende zaken elektrisch verstelbaar, monteert Mercedes gescheiden climate control en een audiosysteem met Bluetooth-carkit. Wie meer entertainment wenst kan kiezen voor het Comand APS-systeem met navigatiesysteem en uitgebreide instelingmogelijkeden.

Motoren
Mercedes GLKWe begonnen onze testrit voor het luxueuze Breidenbacher Hotel in de chique winkelstraat van Düsseldorf. De in een Sport-pakket gestoken GLK 320 CDI is daar geheel in zijn element en toont het chique karakter van de SUV. De rit leidde ons over de Autobahn en over tal van binnenweggetjes. De stille, soepele en zeer krachtige motor komt nooit vermogen tekort. Met 224 pk en 540 Nm weet de GLK 320 CDI dan ook in slechts 7,5 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te accelereren. Vooral op de snelweg is deze zescilinder een prettige metgezel dankzij de souplesse en stille loop. De zeventraps automaat - die op elke GLK standaard is - doet zijn werk uiterst soepel en snel. Datzelfde geldt ook voor de GLK 350 waarbij een zescilinder benzinemotor via de standaard vierwielaandrijving maar liefst 272 pk op de weg weet te brengen. Deze benzinemotor is iets nadrukkelijker hoorbaar, maar ook nog alerter op het gas. Tot slot reden wij enkele kilometers met de GLK 220 CDI BlueEfficicency. Deze viercilinder dieselmotor is compleet nieuw en voorzien van een dubbele turbo. De 170 pk's en 400 Nm's zullen vooral in ons land meer dan voldoende zijn. En met een 0-100 km/h sprint in 8,8 seconden is het zeker geen stakker. Mercedes verwacht dan ook dat 70% van de GLK-verkopen een 220 CDI zal zijn.

Geen bochtenvreter
Mercedes GLKWanneer de bochtige weggetjes in een licht bergachtig landschap opdoemen mag de GLK zijn dynamische kant tonen. Daar valt de auto echter tegen. Ondanks het Agility Contol-chassis waarbij de dempers zich aanpassen aan de omstandigheden weet de GLK niet te overtuigen in snel genomen bochten. De auto helt iets meer over dan verwacht en de besturing is te licht. Waar de X3 en Q5 zich duidelijk toeleggen op de dynamische kant heeft Mercedes daar minder aandacht aan besteed. Toch jammer.

Terreineigenschappen van hoog niveau
Mercedes GLKWaar Mercedes echter duidelijk onderscheidt maakt ten opzichte van de concurrentie is de vaardigheid van het model in het terrein. Volgens de fabrikant moet een auto waarin de letter G voorkomt zich ook waarmaken op dit gebied. En dat gebeurt. Op een speciaal geprepareerd terrein stappen we in een GLK voorzien van het off-road techniek pakket. Daardoor beschikt de auto over specifieke elektronica en bodembescherming. Midden in de bossen beklimmen we steile hellingen zonder dat de GLK het echt moeilijk krijgt. De 4Matic-vierwielaandrijving zorgt in combinatie met het ESP, ASR en 4ETS voor veel grip. Te blokkeren differentiëlen mogen dan ontbreken, de elektronica weet de zaken prima te regelen. Op modderpaden, over steile hellingen, door diepe plassen met water en zelfs wanneer schuin over een helling wordt gereden bewijst de GLK dat Mercedes een enorme dosis ervaring heeft op dit gebied. De ingenieurs lieten dan ook vol trots weten dat de GLK op dit gebied tot minstens zoveel in staat moet zijn als de ML-klasse.

Conclusie
Mercedes GLKDe Mercedes GLK kan worden gezien als een moderne interpretatie van de G-klasse. De hoekige styling en zijn robuuste uitstraling doen in tal van opzichten aan dit icoon denken. Vooral wanneer het terrein wordt opgezocht laat de GLK zich van zijn beste kant zien. Op de weg overtuigt de auto wat minder. De lichte besturing in combinatie met het onderstel geven de GLK niet de dynamiek die een Audi Q5 en BMW X3 bieden. Ook de uitstraling van het interieur en de vlakke stoelen maken de GLK duidelijk tot een andere auto. Mercedes onderscheidt zich hiermee en weet haar doelgroep wederom feilloos aan te voelen.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model