Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Rijtesten Mercedes E-klasse

Rijtesten: Mercedes E-klasse

E-klasse Coupé (E350 CGI)

01.09.2009

Na twaalf jaar trouwe dienst neemt de Mercedes-Benz CLK afscheid. Twaalf jaar lang was de Coupé de keuze als je comfortabel en stijlvol wilde flaneren. Das Haus laat het model herleven middels een oude naam – de E-Klasse Coupé. Kan deze tweedeurs GT de strijd tegen de Audi A5 Coupé en BMW 3-serie Coupé weer aan?

Jarenlang was het gemakkelijk kiezen voor de consument. De keuze voor een dikke coupé was meestal tussen de BMW 3-serie Coupé of de Mercedes CLK. Voor sportieve aspiraties moest de BMW-dealer bezocht worden en voor comfort stapte je bij de Mercedes-dealer over de drempel. Simpel. Tegenwoordig is het niet meer zo makkelijk. Audi heeft de A5 Coupé, Infiniti doet mee met de G-Coupé en zelfs Italië snoept mee met de Alfa Romeo Brera. En als je rationeel kijkt zou zelfs de Porsche Cayman als een concurrent beschouwt kunnen worden. Al is deze tweezitter qua karakter totaal anders, qua prijs matcht hij redelijk.

Mercedes-Benz 220 S Coupé
Mercedes E Klasse CoupeTerug naar Mercedes. Het merk schrapte de benaming CLK om haar gamma te vereenvoudigen. Niet vanwege een imagoprobleem met de CLK. Daar was immers niets mis mee. De E-Klasse Coupé staat in principe voor precies hetzelfde. Al sinds 1956 begon Mercedes met de 220 S Coupé aan een lange geschiedenis met GT (Gran Turismo) modellen. Het idee achter deze modellen stond bij Mercedes altijd in het teken van elegant voorkomen en stijlvol reizen. Dat komt ook bij de jongste creatie terug. De lange Coupé ziet er met zijn geknepen (dubbele) ogen slank en sportief uit. Dit is mede te danken aan het toegevoegde AMG-pakket ( € 4.214,-). Het pakket zorgt voor een nog scherpere belijning die afgewisseld wordt door de ronde heupen. Maar ook zonder het AMG-pakket blijft de Coupé een dynamische en schitterende verschijning. Leuk detail is de hoekige lijn in het midden van het exterieur die vooraan de auto begint en via het interieur naar de achterzijde doorloopt. Net als de CLK mag de E-Klasse Coupé gerust stijlvol genoemd worden.

Soepele, maar trage automaat

Door de benaming van de nieuwe Coupé is de band met de E-klasse al direct duidelijk. Het exterieur laat er evenmin een twijfel over bestaan en zelfs het interieur lijkt gelijk te zijn aan de vierdeurs variant. Dit is echter gezichtsbedrog want het dashboard is grotendeels herzien. Het is vooral goed te zien aan de ventilatieroosters. Geven die uit de Limousine nog een vrolijke lach weer, die uit de Coupé kijken bozer. De sierstrip is verder naar beneden gepositioneerd en de zeventraps-automaat is weer naar de middenconsole verscheept. Dit allemaal om de sportieve aspiraties van de Coupé extra te belichten. Dit wordt extra onderstreept door het sportieve driespaaks stuurwiel die standaard is voor de tweedeurs E-Klasse. Het stuur ligt heerlijk in de hand en ziet er goed uit. Helemaal 'ons', met nappaleder bekleed, sportstuur die standaard op het AMG-pakket zit.

Ruimteaanbod beperkt
Mercedes E Klasse CoupeDe E-Klasse Coupé biedt plek aan vier personen. Via het Easy Entry systeem moeten de twee achterpassagiers zich een weg banen naar achteren. De stoelen klappen en schuiven deels naar voren wat de instap vergemakkelijkt. Het systeem klinkt handig, maar werkt in de praktijk niet heel gemakkelijk. Eenmaal achterin is het niet slecht toeven, mits je korter dan 1.85 meter lang bent. Dan wordt het behelpen met de hoofd- en beenruimte. De hoofdruimte is sowieso beperkt, mede door het optionele panoramadak ( € 2.226,-). Het glazen dak zorgt echter wel voor een ruimtelijk gevoel. Een gevoel dat al sterk aanwezig was door het ontbreken van de B-stijl. Cruisen met de ramen naar beneden en het dak open zorgt hierdoor voor veel genot . Toch noteren we een slordig minpuntje bij de zijruiten. De achterste twee gaan volautomatisch naar beneden, maar voor de weg terug moet de bestuurder de handen aan de knoppen houden.

Goede mix comfort en sportiviteit

Mercedes E Klasse CoupeDe E-Klasse Coupé blijkt tijdens het rijden een ware GT te zijn. Dankzij het standaard Agility Control weet Mercedes een goede mix te vinden tussen comfort en sportiviteit. Het onderstel met selectief dempingsysteem past zich voortdurend aan de conditie van het wegdek en de rijstijl aan. Comfort voert ten alle tijden de boventoom zoals het hoort bij een Benz. 'Onze' Coupé is uitgerust met het sportonderstel die middels een druk op de knop een stukje stugger geveerd wordt. Verwacht geen wereld van verschil, het effect is slechts licht voelbaar. Van een echt sportief karakter is geen sprake. De besturing blijkt niet messcherp en het rijplezier (lees: scheurplezier) blijft ver achter bij de BMW 3-serie Coupé. Deze voelt een stuk lichtvoetiger aan en is meer geschikt voor het snelle bochtenwerk. De kont van de Mercedes voelt daarentegen juist zwaar en aan en komt relatief snel om. Het aanwezig ESP zorgt er uiteraard voor dat de Coupé prima zijn koers behoud. Wellicht zelfs iets te goed, waardoor de pret uitblijft. Het systeem is overigens wel uitschakelbaar. De Mercedes is duidelijk ontwikkeld voor heerlijk cruisen en daarmee spant hij de troon.

292 pk en toch efficiënt?
Mercedes E Klasse CoupeUiteraard levert Mercedes-Benz de E-Klasse Coupé met een heerlijke V8. Past natuurlijk goed bij het karakter van de GT, maar in de praktijk wordt de motor niet vaak aangevinkt op de bestellijst. De keuze voor de E350 CGI is een veel verstandigere. Met 292 pk is hij verre van langzaam. De nul naar honderd sprint legt hij af in 6,3 seconden en hij dendert met gemak door naar de begrensde top van 250 km/h. Desondanks valt het snelheidsgevoel tegen. De ietwat traag reagerende versnellingsbak en het enorm lage geluidsniveau in de auto zijn hier debet aan. Beide minpunten kunnen echter wel gezien worden als plus voor het comfort. De 7G-Tronic schakelt zijdezacht en soepel. Het stille interieur mag het motorgeluid dan wel de mond snoeren, het zorgt wel voor ongekend veel rust aan boord tijdens lange afstanden. De E350 CGI krijgt van Mercedes het predicaat BlueEFFICIENCY opgeplakt. Zuinig en toch krachtig, aldus Mercedes. Met een gemiddeld verbruik van 8,6 liter over onze testperiode predikt het merk hier geen valse beloften.

Enorme keuze
Mercedes E Klasse CoupeOp het gebied van technologie is Mercedes altijd goed vertegenwoordigd. Bij de E-Klasse Coupé is dit niet anders. Standaard is de Coupé al uitgerust met flink aantal airbags die je niet op één hand kunt tellen en meer elektronische veiligheid- en comfortverhogende systemen dan menig andere auto. De optielijst lijkt oneindig. Adaptive Cruise Control, Park Tronic System (PTS), inclusief Advanced Parking Assist, achteruitrij-camera, Media Interface, harman/kardon audiosysteem met navigatie en stembediening, multicontourstoelen en een Bluetooth handsfree kit. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de adaptieve Bi-Xenon verlichting, Keyless-go en de TV-tuner! Je eigen E-Klasse Coupé uitzoeken kan een heel avontuur en avonden puzzelen worden. Oh ja, Mercedes levert hem in twaalf kleuren, tien interieurcombinaties en met zes verschillenden type velgen

Net zoals 'vroeguh'

Kan de Mercedes E-Klasse Coupé de plek van de CLK overnemen? Kan hij de felle concurrentie aan? Ja en nee. De nieuwe Coupé is fraai gelijnd en biedt een fijn compromis tussen comfort en sportiviteit. De kleine missers zoals de beperkte binnenruimte, het niet automatisch omhoog gaan van de achterste ruiten en gemis van het motorgeluid vergeven wij de Duitser. De Coupé staat net als de 'oude' CLK voor stijlvol en comfortabel rijden. De concurrentie gaat met hun tweedeurs modellen meer de sportieve kant op en juist op dat gebied kunnen ze de E-klasse Coupé verslaan. Zodoende komen we tot de conclusie dat de keuze gelijk is gebleven als 'vroeguh'. Wil je met name een comfortabele reisgenoot, dan is een bezoek aan de Mercedes showroom de moeite waard. Mocht je nadrukkelijk op zoek zijn naar sportiviteit, dan zijn het de beide Duitse concurrenten die de order aannemen.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model