Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Rijtesten: Kia pro-Cee´d

Rijtesten: Kia pro-Cee´d

Dynamische driedeurs

18.01.2008

´De beste Kia ooit´, kopte onze rij-impressie over de vijfdeurs Cee’d. Geldt dit ook voor de driedeurs pro-Cee´d of is deze zelfs nog beter? Kia hoopt met de pro-Cee´d een sportieve variant van de Cee’d op de markt te brengen. Zelfs de naam kreeg hiervoor een toevoeging. Maar is het genoeg?

Kia heeft goed gekeken naar de huidige trend en maakt van de vijfdeurs Cee'd geen gewone driedeurs versie, maar tovert hem om tot een sportievere variant. Hetzelfde trukje paste Opel toe bij de Astra. De vijfdeurs is nog een gewone hatchback, maar de driedeurs versie (Astra GTC) is meer een kleine coupé. Net als bij de Opel pakt dit bij de Kia ook goed uit. De Pro-Cee'd ziet er een stuk sportiever en krachtiger uit. En dat alles dankt hij aan Kia's nieuwe ontwerper Peter Schreyer. Hij werkte onder meer bij Audi en was daar verantwoordelijk voor de TT Coupé en A3. En dat verklaart veel!

Ergonomie dik voor mekaar

Rijtesten Kia pro-Cee´dBinnenin verschilt de Pro-Cee'd nauwelijks van de vijfdeurs versie. Het dashboard zit netjes in elkaar en er is op veel verschillende plekken gebruik gemaakt van goed aanvoelende materialen. Het is jammer dat op sommige plekken toch weer even op de kosten gelet moet worden en we hard plastic vinden. Maar in vergelijking met de concurrentie doet Kia het prima. Vooral de uitstraling is dik in orde en dat geldt ook voor de ergonomie. Op een klein puntje na zit alles gepositioneerd waar je het verwacht. Dit ene puntje van kritiek is er op de boordcomputer. Het knopje om door menu heen te gaan zit bij het beeldscherm in de middenconsole; onlogisch.

Ruimte genoeg

Rijtesten Kia pro-Cee´dWe gaan zitten op bestuurdersstoel. De stevig aanvoelende stoel zit prima, al zouden we graag onderin wat meer zijdelinge steun willen hebben. We draaien de sleutel om en de 122 Koreaanse paarden komen tot leven. Rustig rijden we de straat uit, terwijl we eens goed op ons heen kijken. Het zicht rondom is ondanks de kleine achterruit goed te noemen. De C-stijl van de auto is redelijk klein gebleven zodat je goed de dode hoe in kunt kijken. Ondanks de aflopende daklijn is het voor twee volwassenen goed toeven achterin de Pro-Cee'd. Ook kan er met een bagageruimte van 340 liter (evenveel als de vijfdeurs) genoeg bagage mee.

1.6 liter viercilinder

Rijtesten Kia pro-Cee´dLangzaam voeren we het tempo op. De viercilinder met 1.6 liter inhoud volgt onze bevelen snel op. Onder de honderd is de motor redelijk fel en komt hij goed van zijn plaats, maar boven de honderd lijkt het alsof de auto toch niet over de volle 122 pk beschikt. De sprint van nul naar honderd kilometer per uur zou de wagen in 10,8 seconden moeten doen, maar het voelt niet zo snel aan. Kia claimt dat het verbruik van de 1.6 gemiddeld 6,4 liter per 100 km is, wij komen echter op een gemiddelde van 7,6 km per 100 km.

Dynamisch

Rijtesten Kia pro-Cee´dIn de rijtest van de Cee'd bleek al dat Kia prima onderstellen kon bouwen en voor de Pro-Cee'd werd de lat nog hoger gelegd. Onder onze testauto liggen 17 inch wielen met 225 mm brede banden die voor redelijk wat grip zorgen. Het weggedrag is ook goed te noemen. De wagen stuurt direct, maar mist wat gevoel. Vooral op hoge snelheden mist de besturing zekerheid. De auto is stevig geveerd, maar toch is hij zeker niet oncomfortabel geworden. Een goede mix tussen sportiviteit en comfort wat het beste als dynamisch kan worden omschreven. Wat ook bij draagt aan het comfort is het geluid in de auto. Deze is namelijk op alle snelheden vrij stil, pas bij hoge snelheid komt er windgeruis de rust verstoren. Ook het motorgeluid blijft hierbij op de achtergrond.

Optimale veiligheid

Rijtesten Kia pro-Cee´dOp het gebied van veiligheid hebben we weinig te klagen. Zo krijgt de Pro-Cee'd krijgt standaard 6 airbags mee en heeft hij de maximale vijf sterren gekregen bij de EuroNCAP crashtest. Daarnaast en wel net zo belangrijk zijn de remmen. De wagen heeft remschijven rondom die hun taak meer dan aan kunnen. Ook geeft het rempedaal een goed gevoel en is deze goed te doseren. Voor nog meer veiligheid is er het stabilisatiesysteem ESP beschikbaar. Deze is standaard vanaf de X-ecutive en is een optie voor de goedkoopste versie; de X-tra.

Rijke uitrusting

Rijtesten Kia pro-Cee´dStandaard krijgt elke Pro-Cee'd een prima radio/cd-speler mee. Verder natuurlijk zaken als centrale deurvergredeling met afstandsbediening en elektrisch bedienbare spiegels en ramen. Ook airco en lichtmetalen wielen horen bij de standaarduitrusting van de Pro-Cee'd. Standaard staat hij op 16 inch wielen, op onze testwagen zijn 17 inch wielen gemonteerd. Maar de laatste standaarduitrusting hebben we tot het laatste bewaard. Want dat is toch wel de garantie van zeven jaar of 150.000 km. De goedkoopste Pro-Cee'd kost € 18.995,-. Voor dat geld wordt u eigenaar van de 1.6 X-tra. De geteste 1.6 X-ecutive staat voor € 21.495,- in de prijslijst. Dieselen kan vanaf € 22.395,- met de 1.6 CRDI X-tra.

Conclusie

Rijtesten Kia pro-Cee´dAl met al heeft Kia hier weer een dijk van een auto neergezet. De wagen scoort op alle gebieden goed en heeft duidelijke pluspunten als de prijs en zijn zeven jaar garantie. Kia poogt de auto meer neer zetten als liefhebbers auto, maar dat is ze niet gelukt. Hiervoor mist het weggedrag scherpte en heeft de auto geen emotie genoeg. Toch kunnen we de pro-Cee´d uitroepen tot ideale auto voor wie een sportief exterieur wil combineren met het comfort en de ruimte van een gemiddelde hatchback. Proficiat Kia.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model