Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Rijtesten Kia Optima

Rijtesten: Kia Optima

Getest: Kia Optima

19.12.2011

Van anonieme prijsvechter naar vooruitstrevende wereldspeler. Kia is uitgegroeid tot een niet meer weg te denken autofabrikant. Alleen een groot vlaggenschip ontbrak nog. Die is er nu. De Optima.

Ruim anderhalf jaar geleden presenteerde Kia met gepaste trots haar nieuwste topmodel op de International Auto Show in New York. De middenklasser baarde direct opzien en bleek een instant succes in het land van de onbegrensde mogelijkheden. In de eerste negen maanden van dit jaar vonden er in de VS liefst 150.000 exemplaren een eigenaar. Een dermate groot aantal dat Kia kampt met serieuze productietekorten. Een luxeprobleem inderdaad, maar wel met het gevolg dat de lancering van de nieuwe Optima in Europa sterk vertraagde. Of we hier rouwig om moeten zijn is een tweede. Het verleden toont immers aan dat wij niet echt te porren zijn voor Aziatische sedans. Of gaat deze grote Kia ons vanaf nu op andere gedachten zetten?

Grijze muis
Kia Optima De huidige designrichting van Kia lijkt een schoot in de roos. Zowel de consument als de pers prijst ontwerper Peter Schreyer die sinds 2006 verantwoordelijk is voor het familiegezicht van het merk. De Optima is geen uitzondering op dit ingenomen standpunt en brengt het uitstralingsniveau opnieuw een stapje hoger. De Optima oogt Europees, dynamisch en sportief. Scherpe lijnen en hoekige vormen wisselen elkaar daarbij af. En hoewel de auto door het krachtige ontwerp relatief rank overkomt, zijn de buitenmaten toch fiks te noemen. Het model meet liefst 76 mm meer lengte dan zijn belangrijkste concurrent, de Volkswagen Passat. Ook de breedte (+10 mm) en de wielbasis (+83 mm) zijn in het voordeel van de Kia. Zelfs de grootscheepse Skoda Superb wordt afgetroefd. Dat de Koreaan daarentegen wel lager is draagt bij aan z'n potige voorkomen. De keuze van de Nederlandse importeur om standaard 18 inch lichtmetaal te monteren is dan ook eerder een vereiste dan vrijgevig. Kleiner zou funest zijn voor de uitstraling van de Kia Optima.

Ruimteschip
Kia Optima De Europese designinvloeden zien we eveneens terug in het interieur. Het naar de bestuurder toe gerichte dashboard doet ons namelijk in de verte denken aan een Zweeds merk. Het geheel is strak en zakelijk ingericht en sluit perfect aan bij de beoogde doelgroep. Qua afwerking en materiaalkeuze scoort dit Koreaanse vlaggenschip eveneens hoge ogen, ware het niet dat de bagageruimte daarin deels vergeten is. Zichtbare kabels en blootliggende luidsprekers, dat kan eigenlijk niet meer in de 21ste eeuw. 
Het interieur bewijst dat de Koreanen wel degelijk begrijpen hoe in deze hogere klasse de vork in steel steekt. Keurige materialen afgewisseld met een deels lederen aankleding zorgen voor een prettige sfeer in het interieur. Dit wordt versterkt door de flinke hoeveelheid leefruimte waar met name de passagiers achterin van profiteren. De 2,80 meter lange wielbasis staat garant voor een zee van ruimte. Ineens begrijpen we waarom de Optima op de thuismarkt een veel geziene taxi is. Ook de hoofdruimte is in de meeste gevallen riant. Alleen lange personen kunnen ietwat belemmerd worden door het optioneel aanwezige panoramisch dak.

Geen 20%
Kia Optima Met een uitstoot van 128 g/km scoort de enige leverbare motorisering geen bijtellingvoordeel. Het blijft echter bij deze financiële teleurstelling, want over de 136 pk sterke 1.7 CRDi hebben we weinig te klagen. De krachtbron levert zijn vermogen smeuïg af en blijft op constante snelheden stilzwijgend op de achtergrond opereren. Ons testexemplaar was uitgerust met de nieuwe zestraps automaat (een handbak is standaard) die in de 'D' vloeiend en meedenkend zijn werk doet. In de manuele stand reageert hij daarentegen ietwat passief en blijft de transmissie zelf op- en terugschakelen. Een ander minnetje plaatsen we bij de positie van de schakelhendels achter het stuur, alsmede de kleur en structuur. Die doet aluminium vermoeden, maar voelen aan als matig plastic.

Optimaal volgestopt
Kia Optima Je raakt snel verwend in de Optima. Vanwege de matige beschikbaarheid levert Kia het model dan ook in slechts één uitvoering, Super Pack genaamd. En zoals de naam al doet vermoeden is deze afgeladen met begeerlijke luxe. Aanwezig is zoal lederen bekleding met verwarming voor de voorste twee inzittenden en stoelventilatie voor de bestuurder, climate controle, smart key en een start/stop-knop, Infiniti-audio met twaalf speakers en een uitgebreid navigatiesysteem met Bluetooth-connectiviteit. Daarnaast is de Optima standaard voorzien van elektronische hulpmiddelen als Smart Park Assist System en Lane Keep Assist System. De enige opties die overblijven zijn de automatische transmissie en het panorama schuif- en kanteldak. Respectievelijk staan deze voor € 2.000,- en € 1.595,- in de prijslijst. De Optima zelf is er voor € 34.895,-.

Twee gezichten
Kia Optima Dat Kia zich hoofdzakelijk richt op de zakelijk markt mag geen verrassing heten. Het Koreaanse bedrijf meldt dat slechts 13% een D-segmenter privé aanschaft en stemde de Europese Optima daarom af op het maken van veel snelwegkilometers. Het onderstel is naar Duits voorbeeld stevig geveerd, maar in combinatie met de grote wielen niet altijd even comfortabel. Soms is de auto wat stoterig op slechter wegdek en in het geval van korte richels of andere grove oneffenheden kan de koets licht uit balans raken. Niet dat dit resulteert in een onveilig weggedrag, maar van een grote zakensedan hadden we gewoon een bedeesder rijkarakter verwacht. Overhellen doet de auto dan weer nauwelijks met een besturing die altijd licht aanvoelt. Feedback is er nauwelijks en dat maakt afstanden afleggen juist weer ontspannend.  

Victorie?
Kia Optima Met gepaste trots bestijgt Kia het D-segment. Met het design van de Optima maakt het merk opnieuw een statement. Ook de techniek en het ruimteaanbod krijgen van ons een dikke voldoende. Samenvattend is de Optima an sich een geslaagd product geworden. Maar om in dit segment eruit te springen en de Europese garde het vuur aan de schenen te leggen moet alles kloppen. Echt alles. Met de knowhow van Kia lijkt het wel goed te zitten, maar aan de uitwerking kunnen ze nog het een en ander verbeteren. Desalniettemin is Kia's poging een dappere. De Optima is mijlenver verwijderd van de vroegere Magentis. In positieve zin uiteraard. Nu nog versie met 20% - halverwege 2012 komt er een Optima Hybrid - en modellen voor de minder diepe portemonnee en Kia ligt goed op koers.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model