Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Rijtesten Kia Cee´d

Rijtesten: Kia Cee´d

Getest: Kia Cee'd

16.04.2012

Wist Kia met de eerste generatie Cee’d al te verbazen, met deze nieuweling laten de Zuid-Koreanen een verpletterende indruk achter. Het gigantische succes van Kia en concerngenoot Hyundai zorgt voor dusdanige schaalvoordelen dat men bij de ontwikkeling van de nieuwe Cee’d nog een stap verder kon gaan. En dat is te merken.

Terwijl de automarkt in Europa zware verliezen laat zien steekt Kia er met kop en schouders bovenuit. Vorig jaar plusten ze in Europa met bijna 12 procent en dit jaar noteert men al een ruime 30 procent groei. Daarmee is het de snelste groeiende fabrikant in ons werelddeel. Maar het is een mondiale trend die heerst bij de beide Koreaanse autobouwers en waarmee het Hyundai-Kia concern een stevige vijfde plaats op de wereldranglijst heeft behaald. Kia's Europese Vice President Marketing en Product Planning Benny Oeyen benadrukt echter dat het niet gaat om de grootste worden, maar wel om de aantallen die het behaalt. Die ruim 6 miljoen auto's die ze wereldwijd wisten te produceren maken het namelijk mogelijk om de ontwikkelingskosten ook over deze aantallen te verdelen. En zo niet alleen nieuwe en moderne technologie te ontwikkelen, maar dat bovendien ook nog eens aan te kunnen bieden tegen een scherpe prijs. Volgens Oeyen is de tijd dat Kia de goedkoopste was dan weliswaar voorbij, men wil wel een onvoorstelbaar goede 'value for money' bieden.

Drie peilers
Kia CeedHet feit dat Kia haar positie als goedkoopste los laat was bij de ontwikkeling van de nieuwe Cee'd een rode draad. Niet langer concentreerden ze zich puur op veel voor heel weinig, maar keek men ook naar trends in het segment. Daarbij is duidelijk zichtbaar dat design belangrijker is dan ooit tevoren. Kijk maar eens naar de Alfa Giulietta en Citroën DS4, concurrenten in het C-segment die beiden een designstatement hebben gemaakt. Ten tweede speelt groene technologie een ongekend belangrijke rol, want nooit eerder waren - zeker in ons land - CO2-grenzen bepalend voor de verkoopaantallen. Derde trend is de opkomst van rijkere interieurs met mooie materialen en features die normaal gesproken voorbehouden waren aan het hogere segment. Drie pijlers die bij Kia kortweg de nieuwe Cee'd tekenen.

Uitstraling
Kia CeedBetreffende die eerste pijler, het design, wist Kia met de vorige Cee'd het duffe imago van Koreaanse auto's al verder achter zich te laten, maar de nieuweling weet ook echt te imponeren. Hij oogt zelfs gewaagd. De door Kia's hoofddesigner Peter Schreyer geïntroduceerde Tiger Nose pronkt prominenter op het front dan ooit tevoren. Daarnaast zijn twee agressief gestylde en ver doorgetrokken lichtunits geplaatst welke een krachtige uitstraling verwezenlijken. Vanuit die lichtunits loopt er een markante schouderlijn op naar de achterzijde die zonder twijfel het gevoel van dynamiek benadrukt. Recht van achteren zien we niet langer vierkant geproportioneerde lichtunits, maar horizontale exemplaren om daarmee de auto optisch breder te doen lijken. Een gelikte combinatie die de Cee'd qua uitstraling absoluut moet kunnen doen meten met zijn voornaamste rivalen.

Minimale groei, maximaal resultaat
Kia CeedSportiever en volwassener oogt de Cee'd echter niet alleen door zijn design, maar ook door zijn proporties. Hij meet 4.310 mm in lengte en is daarmee met 50 mm gegroeid. Voorts is hij 10 mm lager geworden en door de met respectievelijk 17 en 30 mm voor en achter toegenomen spoorbreedte staat hij ook daadwerkelijk breder op het asfalt. Maatregelen die tezamen met de al riante wielbasis van 2.650 mm - die hij overgenomen heeft van zijn voorganger - hebben geresulteerd in een zonder meer ruim interieur. Als bestuurder en voorpassagier heb je in deze klasse over het algemeen al geen klagen, maar ook op de achterbank is de nieuwe Cee'd een prima plek om te verblijven. De kofferruimte groeide bovendien met 40 liter tot een alleszins concurrerende 380 liter inhoud. Wie behoefte heeft aan meer ruimte kan de achterbank voortaan volledig neerklappen waardoor een compleet vlakke laadvloer ontstaat. En allerhande losse spulletjes hebben in het ruime dashboardkastje, het grote vak voor de versnellingspook of in de afsluitbare en ruime middenarmsteun zo een plaatsje gevonden.

Duitse degelijkheid
Kia CeedRuimte is één, maar hoe de sfeer in die ruimte is telt tegenwoordig minstens zo zwaar. Zeker in Europa. Kia geeft zelf zonder blikken of blozen toe dat de Koreaanse interieurs een aantal jaren geleden nu niet bepaald bekend stonden om hun rijke materiaalkeuze en hoogwaardige designs. Maar daar rekent men met deze nieuwe Cee'd voorgoed mee af. Stap in en je wordt daadwerkelijk verrast door het naar de bestuurder toegedraaide dashboard dat is voorzien van fraai vormgegeven knoppen, sierstrips en mooie zachte materialen. De bouwkwaliteit is ronduit prima en ook ergonomisch steekt het allemaal doordacht in elkaar. Eén van de pijlers waarmee Kia de Cee'd hoger wil positioneren en wat ons betreft absoluut gelukt. Ze gaan zelfs verder dan sommige concurrenten. Zo is in de duurdere versies (vanaf het Super Pack) de koker met daarin de snelheidsmeter geheel digitaal uitgevoerd in een TFT kleurenscherm waarop de uitgebreide boordcomputer zichtbaar is. En het optionele audio-/navigatiesysteem is al evenzo gebruiksvriendelijk als grafisch modern ontworpen. Wie dat wenst kan de auto zelfs aankleden met een achteruitrijcamera, Lane Departure Warning, elektrische handrem, Smart Key met startknop en als unieke optie een verwarmbaar stuurwiel!

EcoDynamics
Kia CeedMotorisch is de keuze in Nederland (voorlopig) heel eenvoudig: een 1.6 liter viercilinder staat zowel op de benzine- als de diesellijst. Standaard zijn beide motoren voorzien van Kia's EcoDynamics-pakket waarbij speciale banden, een start/stopsysteem, een verlaagd onderstel en een iets anders geprogrammeerd motormanagement voor zo gunstig mogelijke verbruiks- en emissiecijfers moeten zorgen. Het meeste verwacht Kia daarbij van de 128 pk en 260 Nm sterke dieselmotor. De motor is gekoppeld aan een soepel en doeltreffend schakelende zesbak. De prestaties zijn met een 0-100 km/h sprint in 10,9 seconden en een topsnelheid van 197 km/h keurig, maar het mooiste is natuurlijk dat je er 20% bijtelling en een door de fabriek opgegeven verbruik van 3,7 l/100 km voor terug krijgt. Voor dat laatste moet je wel enorm je best doen, want tijdens een gemiddeld traject bleven wij steken tussen de 5,5 en 6,0 l/100 km. Explosieve kracht moet je van de viercilinder niet verwachten. Om echt lekker te versnellen moet je het nodige schakelen en blijft een duw zoals we die van de TDI-motoren kennen uit. Daardoor voelt de Cee'd, ondanks dat de cijfers op papier prima zijn, minder gretig aan. Vooral onder de 2.000 tpm zit er weinig leven in de zelfontbrander. Daarentegen is de motor wel ongekend stil, zowel tijdens het accelereren alsook op constante snelheid.

Europees rijgedrag
Kia CeedDat Kia zich met de Cee'd op de Europese markt richt, de auto is immers hier ontworpen, ontwikkeld en wordt ook hier gebouwd, merk je des te meer tijdens het rijden. Hij voelt buitengewoon volwassen aan. Niet in de laatste plaats ook door de met 45 procent toegenomen torsiestijfheid en de sterk verbeterde wielophanging voor en achter. De wegligging is zeer solide en in snel genomen bochten geeft de Cee'd een heel vertrouwd gevoel. Precies zoals wij dat in Europa wensen. Leuke gimmick is Flex Steer, oftewel de mogelijkheid om de mate van stuurbekrachtiging met een knopje op het stuur in te stellen op standaard, comfort of sport. Wij prefereren de normale stand waarbij de besturing voldoende direct is, maar niet zo zwaar of licht als respectievelijk in sport en comfort. Over dat stuurgevoel gesproken, dat is goed, maar wel wat kunstmatig. Op dat gebied blijft de Ford Focus absoluut de maatstaf in zijn segment. Eigenlijk wel jammer, want daarmee was het plaatje helemaal compleet.

Conclusie
We kunnen er omheen draaien maar wat zijn wij enthousiast over de nieuweling uit Korea! Kia weet een totaalpakket neer te zetten waarbij men de concurrentie nu echt de stuipen op het lijf heeft gejaagd. De Cee'd weet een gelikt exterieur te combineren met een prachtig afgewerkt interieur voorzien van moderne features. Daarbij zijn de rij-eigenschappen van een hoog niveau en zijn de motoren voldoende krachtig, maar bovenal zuinig en schoon voor de nodige belastingvoordelen (20% bijtelling). Zijn prijskaartje is, ondanks dat Kia daar niet meer de primaire focus op legt, nog altijd uitermate scherp waarbij de standaarduitrusting compleet is en de optionele pakketten ook nog eens heel veel waar voor je geld bieden. Hebben we al gezegd dat de Cee´d ook 7 jaar garantie krijgt? Hoe dan ook, de nieuwe Kia Cee'd imponeert en zal niet alleen Kia's groei in Europa weten te continueren, maar ook de gevestigde orde nog een pijnlijke klap extra geven.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model