Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Rijtesten Infiniti M35h

Rijtesten: Infiniti M35h

Gereden: Infiniti M35h

05.09.2011

Met de M35h meet Infiniti zich een compleet andere rol aan, dat van marktleider. Maar één van de eersten zijn brengt ook meer risico’s met zich mee. Om uit te zoeken of Infiniti zich hiertegen voldoende heeft ingedekt stuurden we de hybride over onze vlakke, geplaveide wegen.

Marktvolger zijn heeft als voordeel het goed kunnen afkijken bij degene die zijn voorgegaan. Door de kritieken op de voorgangers een betere invulling te geven kan perfectie bij het eigen product worden benaderd. Maar aan het zijn van marktvolger kleeft ook een nadeel, dat van het in de regel continu in de schaduw staan van de marktleider. En dus trok Infiniti de stoute schoenen aan en lanceert het nu, als tweede in zijn klasse, de M35h waarbij de “h” staat voor hybride. De Lexus GS450h ging de Infiniti M35h al geruime tijd voor, maar merken als Audi en Mercedes-Benz moeten nog verschijnen met respectievelijk hun A6 Hybrid en E-klasse BlueTEC Hybrid. Ook de BMW ActiveHybrid 5 is nog altijd niet gereed voor productie en zodoende pakt Infiniti met de M35h, zolang het mag duren, hun 'moments of fame'. Dat pakken ze de 'Jappen' in ieder geval niet meer af.

Merklogo´s
Infiniti M35hDe Infiniti M staat te boek als een aandachtstrekker, en niet alleen omdat er nog steeds mensen zijn voor wie het verchroomde embleem voorop de neus volkomen vreemd is. Voor ons is de M een bekende, maar nog altijd laten de wervelende, voluptueuze koetswerklijnen zich lastig vangen. Dat maakt het ook blijvend moeilijk de uitstraling van deze Japanse sedan op esthetische waarde te schatten. Onder het publiek zijn de meningen over de Infiniti M echt in twee kampen verdeeld: de ene vindt hem apart, maar schitterend, de ander trekt er louter een zuur gezicht bij. En ja, we hadden de imagogevoelige merklogo's onzichtbaar gemaakt waardoor er geen enkel vooroordeel mogelijk was.

18 inch
Infiniti M35hBeklag is er met name op de wielen. Die zijn met 18 inch absoluut niet klein bemeten, toch komen deze in relatie tot de carrosserie inderdaad wat beteuterd over. De 'bescheiden' wieldiameter van de M35h ten opzichte van de M37 en M30d is het gevolg van het willen opdragen van een pretentieloos imago. Hybride, je weet wel. Infiniti heeft daartoe besloten dat de M35h het zonder S- en S Premium-uitvoering moet stellen. Enkel het uitrustingniveau GT is leverbaar en daarmee vallen de wielkastvullende 20 inch velgen en ook het sportonderstel buiten schot.

Neigt naar perfectie
Infiniti M35hDe uitgedragen bescheidenheid van de M35h blijkt slechts van korte duur. Zodra je bent ingestapt wordt je overspoeld door de enorme luxe en comfort zoals we dat van andere Infiniti's gewend zijn. Het zacht gelooide leder over de voortreffelijk zittende en ruim bemeten fauteuils geeft het gevoel van een tweede huid. Het verwarmbare stuurwiel is niet te dik noch te dun en pakt als geen enkel ander vast. Hemels. Het hout glanst maar wekt toch de indruk ook echt van een ooit levende boom te komen. Koud voelt het aluminium dus dat zal ook wel authentiek zijn.
Het interieur van de Infiniti M35h klopt gewoon. Het is 'af'. De afwerking neigt naar perfectie. Immer apart zijn de luidsprekers in de zetels direct achter de schouders van de bestuurder en diens naaste passagier. Ze dragen bij aan de surround sound functie van het audiosysteem. Bose is de hofleverancier van Infiniti en hoewel deze hififabrikant nogal bekend staat om zijn voorliefde voor bombastische klanken waken de mogelijke systeeminstellingen ervoor dat het ook anders kan. Meer gebalanceerd. Dat is onze mening, want muziek en hoe daarna het best te kunnen luisteren blijft een persoonlijke kwestie.

Specificaties
Infiniti M35hDe M37 en M30d mogen dan bepaalde privileges hebben boven de M35h, het is de hybride die het leveringsprogramma aanvoert. Dat komt onder ander tot uiting in diens iets hogere vanafprijs van € 70.640,- maar des te meer in de geavanceerde techniek (als oorzaak daarvan). De spil van de M35h is een 3.5 liter V6. Zelfstandig genereert deze benzinemotor 306 pk en 350 Nm trekkracht. Weliswaar minder dan de 320 pk en 360 Nm dat de M37 geniet, maar waar dat model niet uit kan putten is een additionele krachtbron in de gedaante van een elektromotor met - hou je vast - 270 Nm aan parate trekkracht. De extra paardenkrachten zijn met 68 stuks aanzienlijk bescheidener, maar brengt het gezamenlijke vermogen van de M35h wel op 364 pk. Ver boven de overige M-modellen uit. De hulp van de extra krachtbron werkt ook door in het brandstofverbruik. Op papier moet de hybride in staat zijn 7,0 l/100 km te noteren en dat is, terwijl het een benzinemotorisering betreft, zelfs nog een halve liter per honderd kilometer zuiniger dan de diesel.

Serieus snel
Infiniti M35hHet 'hybride-effect' is tevens terug te zien in de acceleratiecijfers. De M35h accelereert een volle seconde sneller naar de 100 km/h dan de dieselversie en de M37 bluft hij af met 0,7 seconden. Sommigen zullen hun neus ophalen voor dergelijk verschillen omdat ze in de praktijk nauwelijks merkbaar zijn, maar geloof ons, de M35h komt serieus snel(ler) uit de startblokken. Met dank aan die elektromotor. Versnellen gaat gepaard met in de verte een uiterst smeuïge V6-rasp. De uitstekende isolatie laat je er nauwelijks van genieten. Aan de ene kant vinden we dat jammer, aan de andere kant past een zo rustig mogelijk verloop van de reis bij een auto als deze.

Elektrisch rijden
Infiniti M35hDe M35h is logischerwijs pas echt stil als er elektrisch wordt gereden. Dat kan over een afstand van enkele kilometers en tot een maximale snelheid van 120 km/h. Daarin verschilt de M35h niet veel van andere hybrides, wel in mate van bruikbaarheid. Doorgaans moet je bij hybrideauto's over een fluwelen rechtervoet beschikken wil je de verbrandingsmotor niet aan laten springen. Niet zozeer bij de M35h. Activeer de ECO-stand en het gaspedaal geeft een lichte tegendruk, precies voldoende om de benzinemotor in slaap te houden. Op deze manier zijn pittoreske plaatsjes zonder krampachtige spieroefeningen te doorkruisen met tussenkomst van de zescilinder. En dat werpt zijn vruchten af. Wie snelwegkilometers met enige regelmaat afwisselt met langzame ritjes kan aardig in de buurt komen van het fabrieksverbruik.

Vroegere softwareupdate aub
Springt de benzinemotor dan toch aan dan gaat dit zonder nukkig, stoterig gedrag. Het is de naald van de toerenteller die het seintje geeft. De zeventraps automaat doet zijn werk onmerkbaar en vlekkeloos. Alleen wanneer de adaptieve cruise control staat ingeschakeld en je precies op de grens van wel of niet elektrisch rijden uitkom, wil de transmissie nog wel eens hinderlijk twijfelen tussen accelereren of 'zeilen'. Dit ligt niet aan de techniek, maar aan de software. Een update zou hierin uitkomst bieden. Was het niet de bedoeling om de benzinemotor aan te zwengelen, dan is kortstondig het vieren van het gaspedaal overigens voldoende om de zescilinder weer het zwijgen op te leggen. Tenminste, als de accu's nog over voldoende elektrische energie beschikken. Aan de hand van het metertje naast de toerenteller kan dit worden afgelezen: blauw is opladen, wit is energiereserve.

Resumé
Je hebt marktleiders en je hebt marktvolgers. Voor het relatief jonge Infiniti was het eerste een droom die het nog lang niet zag uitkomen. Maar de wind kan snel draaien. Infiniti mag zich samen met Lexus voorlopig de enige twee fabrikanten in het E-segment noemen met een hybride in het programma. Dat is mooi meegenomen voor Infiniti, maar zegt in feite niets of de strijd met de nakomelingen in het voordeel van de M35h is gestreden. Bovendien verschillen de hybride-aandrijflijnen van de diverse fabrikanten daarvoor teveel van elkaar. Blijft over de vraag of de Infiniti M35h de rechtmatige aanvoerder van het M-gamma is. Het antwoord daarop is een volmondige “ja!”. De M35h is relatief gezien amper duurder dan de M37 en M30d, maar is over de hele linie de betere van het trio. En die fraaiere 20 inch wielen, dat valt vast te regelen met de dealer.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model