Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Rijtesten Ford Edge

Rijtesten: Ford Edge

Autotest Ford Edge

12.07.2016

Het SUV-segment groeide in Europa afgelopen jaar met maar liefst 24%. De ooit zo gehekelde autoklasse is daarmee een rising star. Ook voor Ford. Het merk verwacht dit jaar 200.000 auto's van dat type te verkopen. Een stijging van 200% in vergelijk met 2013 en veroorzaakt door de Kuga en Ecosport. Dat succes hoopt Ford verder te vergroten met deze Edge. Die komt rechtstreeks uit Amerika, waar het model al enkele jaren rondrijdt. Of liever, uit Canada, want daar wordt hij gebouwd.

Benzinerijders kunnen maar beter meteen doorklikken naar andere interessante nieuwtjes, want daarvoor heeft Ford geen Edge. De enige motor die de Edge bovenop de voortrein krijgt is een 2.0 liter diesel, leverbaar met 180 of 210 pk. De instapprijs is vastgesteld op een allerminst zachte € 56.165,-. Dus ook als je op zoek bent naar een voordelige SUV ben je bij Ford voor de Edge niet aan het juiste adres. Waar wij mee rijden is de auto die nog een stapje verdergaat: de Sport. Die kost € 65.215,- en is dan automatisch gekoppeld aan het 210 pk sterke blok en de Powershift-bak met dubbele koppeling. Dat hele Sport-gedoe is overigens een zuiver esthetische kwestie, want de afstelling is identiek aan die van een Edge zonder Sport.

Forse afmetingen
Tot zover de eventuele schrik. Lees je nog steeds, dan deins je niet terug om een paar centen te betalen voor een onderscheidende SUV. En dan is er goed nieuws, de Edge is een flinke auto: hij is 4,80 m lang en zelfs met geamputeerde zijspiegels is hij nog steeds meer dan 1,92 m breed. De hoogte meet 1,70 m. Die forse afmetingen heeft Ford goed gebruikt om het lijnenspel op los te laten. Met een design dat de Amerikanen omschrijven als stijlvol premium en sportief. We laten het aan eenieder om die inschatting te toetsen aan z'n eigen oordeel. Dat hij geboren is aan de andere kant van de grote plas, kan de auto wat ons betreft niet afschudden, maar dat hoeft niet per sé een nadeel te zijn. Wij vinden het best een stoere en onderscheidende verschijning. Oeps, geven we toch stiekem een oordeel.

Ruimte in overvloed
In die grote koets is een zee aan ruimte. Dat merk je met name achter de breed openende kofferklep. Hier schuilt immers een bagageruimte die niet ruim, maar ronduit gigantisch is. Onder de bagage-afdekking past al 602 liter. Leg de achterbank plat en er kan tot 1.847 liter in. Er zijn kleinere bestelwagens.

Matige afwerking
Lopen we naar voren en openen we het portier aan de bestuurderszijde dan oogt de hele binnenzijde van de Edge bekend. Hij deelt z'n structuur met de Mondeo en de S-Max en je komt dan ook heel wat van dezelfde componenten tegen. Helaas met inbegrip van het verbeterde maar nog steeds niet glasheldere Sync-systeem. Ruimte is er op de voorstoelen en de achterbank in overvloed, net als in de vorm van diverse kleine opbergvakjes verspreid door het interieur. Eigenlijk de enige smet op het binnenste vormt de afwerking. Voor een auto van ruim een halve ton had het toch wel wat meer premium in elkaar mogen zitten Ford. Je moet op dit prijsniveau immers concurreren met schitterend afgewerkte auto's als de Mercedes GLC, Audi Q5 en BMW X3.

Stil interieur dankzij Active Noice Cancelling
Waar we wel zeer over te spreken zijn is het Active Noise Cancelling. Dat systeem weet omgevingsgeluid uit de cabine te houden door geluid met tegengestelde golven te produceren. Het resultaat is dat het aangenaam stil is aan boord.

Geen terreinwonder, maar…
Rijden dan maar! En laten we je op voorhand zeggen: de Edge is een SUV van de nieuwe generatie. Dat wil zeggen dat hij het vooral van zijn looks moet hebben en niet van zijn offroad-capaciteiten. Daar komt nog bij dat zijn bodemvrijheid van 15,2 cm een lachertje is als je het terrein in wilt gaan en ook de voorwielaandrijving van het type 'intelligent' is. Dat wil zeggen dat de achterwielen alleen uit hun luie stoel komen als die vooraan in moeilijkheden zitten. Dat gebrek aan terrein-skills heeft echter een positieve kant: het zwaartepunt ligt veel lager dan in een terreinwaardige SUV en dat heeft effect op de rij-eigenschappen. De Edge verloochent zijn Ford-roots niet. Zoals we van het merk gewend zijn stuurt de Edge opvallend precies, houdt z'n koets goed in het gareel, maar blijft ook nog voldoende soepel om heel wat oneffenheden met acceptabel comfort te incasseren. In z'n klasse één van de betere stuurijzers.

2.0 liter TDCI met 210 pk
Onder de kap van ons Electric Spice gelakte Edge ligt de 2.0 liter TDCI met 210 pk en 450 Nm. Een soepele viercilinder die ondanks de foutloze schakelijver van de versnellingsbak met zes verzetten en twee koppelingen en de tractie van de intelligente vierwielaandrijving (met torque vectoring) nog altijd 9,4 tellen nodig heeft voor de sprint. Minder dynamisch dan het eruit ziet, maar het is natuurlijk een hele hoop auto. Net geen 2 ton zelfs. Ja, dat wordt een prijzige in de wegenbelasting.

De conclusie
En dan de conclusie. En daarmee hinken we echt op twee gedachten. Enerzijds is de Edge een onderscheidende auto, hij is ruim, stuurt prettig en zit goed in de spullen. Maar anderzijds is 65 mille wel heel veel geld voor een Ford. Zeker als je kijkt naar de uitstraling, die het toch niet haalt bij de Duitse concurrentie, en de mate van afwerking. Als 'Living life on the edge' jouw levensmotto is, dan past hij je wel. Dan ben je van een gokje immers niet vies. Maar ben je heel rationeel? Dan hebben wij er zo onze bedenkingen bij.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model