Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Rijtesten Chrysler 300C Touring

Rijtesten: Chrysler 300C Touring

Chrysler 300C SRT-design

30.05.2008

De Chrysler 300C is onlangs in diverse opzichten vernieuwd. Daarbij bleef het exterieur nagenoeg ongewijzigd en werd het interieur volgens Chrysler naar een hoger niveau getild. Op verzoek van de klant is de auto bovendien leverbaar met het SRT Design-pakket in combinatie met de dieselmotor. Reden genoeg om kennis te maken met deze opvallende Amerikaan.

Met zijn lengte van ruim 5 meter en zijn breedte van 1,88 m is de 300C Touring geen kleine jongen. Dat wordt nog eens extra benadrukt door de hoekige styling, de imposante grille en de enorme 20 inch lichtmetalen wielen. Die velgen zijn overigens onderdeel van het optionele SRT Design-pakket dat verder bestaat uit een compleet sportinterieur en de nodige SRT-badges. De designers van Chrysler verdienen met de 300C absoluut een compliment. Want of je er van houdt of niet, het is een veelbesproken auto die nu al het potentieel heeft om een klassieker te worden. Incognito reizen bestaat in de 300C dan ook niet.


Interieur

Chrysler 300CGeheel terecht heeft het exterieur van de 300C nauwelijks wijzigingen ondergaan. Het interieur daarentegen werd door Chrysler in diverse opzichten aangepast. Vooral wat materiaalkeuze betreft. De Amerikanen staan immers niet bepaald bekend om hun geweldige materiaalkeuze. Na de facelift is daar echter nog maar weinig op aan te merken. Het dashboard is grotendeels bekleed met zachte materialen. Om het geheel te verfraaien zien we op diverse plaatsen aluminium-look inzetstukken, carbon-look materiaal, leer en chroom. Het design van de tellers is klassiek en dat geldt ook voor het analoge klokje in het dashboard. De zachtgroene verlichting zal niet iedereen bekoren, maar het interieur heeft duidelijk aandacht gekregen. Het niveau van de Duitse concurrentie wordt nog niet gehaald, maar Chrysler is zeker op de goede weg.

Comfort en luxe

Chrysler 300CAan boord ontbreekt het de inzittenden nergens aan. Zeker niet aan ruimte en comfort. De brede stoelen zitten comfortabel en bieden - zeker met deze SRT Design-trim - voldoende steun. Bovendien zijn ze uitgebreid (elektrisch) te verstellen. Opbergvakken treffen we rondom aan in de deuren, de middenconsole en de middenarmsteun. Op de achterbank is het eveneens goed toeven. Voor de nodige entertainment aan boord staat het MyGIG Multimedia Entertainment System garant. Het systeem herbergt een 20 GB harddisk en laat op het 6,5 inch touchscreen de functies zien van de radio, de CD/DVD/MP3-speler en maakt het mogelijk om een iPod te koppelen. Het systeem vergt echter wel enige gewenning wat betreft gebruik en is niet zo gebruiksvriendelijk als bijvoorbeeld MMI van Audi of Comand Controller van Mercedes. Het audiosysteem is van een zeer goede kwaliteit en gekoppeld aan een digitale versterker en zes speakers van Boston Acoustics.

Dieselmotor

Chrysler 300CWie de 300C Touring aanschouwt verwacht een dikke V8 onder de motorkap. Chrysler levert de auto dan ook met een tweetal V8-motoren. Wij kozen voor de - zakelijk interessante - diesel. Onder de enorme motorkap ligt dan een 3.0 liter zescilinder CRD-dieselmotor met een vermogen van 218 pk en een koppel van 510 Nm. Dat vermogen is voldoende om de 1.845 kg zware Amerikaan in slechts 7,9 seconden vanuit stilstand naar de honderd te doen accelereren. Sportieve prestaties voor een auto van dit formaat. Andere vormen van sportiviteit zijn de 300C echter vreemd. Hij mag dan een krachtig voorkomen hebben en over voldoende vermogen beschikken, zijn onderstel is gebouwd op comfort. Wie op pad is met de 300C zal dan ook merken dat de auto zich zeer goed thuis voelt op rechte wegen. Zodra het op bochtenwerk aankomt voelt de auto zwaar aan en is de besturing indirect. Het opvallend grote stuurwiel werkt in dat geval ook alleen maar nadelig. Vooral met inparkeren en manoeuvreren is dat hinderlijk. Ook de motor laat zich van de comfortabele (en luie) kant zien. Het koppel van 510 Nm is al bij 1.600 tpm beschikbaar, maar door de traag werkende automaat wordt dat voordeel teniet gedaan. Jammer.

Conclusie


Chrysler 300CMet zijn spraakmakende exterieur is de Chrysler 300C (Touring) een van de meest opvallende auto's van dit moment. De 300C oogt chique, krachtig en sportief. Het interieur heeft na de facelift een flinke update ondergaan en past geheel in dit plaatje. Wanneer we de 300C tot zover naast zijn concurrenten zetten is de auto fors in het voordeel. Voornamelijk door de prijsstelling. Met een vanafprijs van € 52.400,- voor de 3.0 CRD is de 300C aanzienlijk goedkoper dan de concurrentie (A6/5-serie/E-klasse). Als het op rijden aankomt moet de Amerikaan het echter afleggen tegen de Duitsers. Genoemde concurrenten bieden aanzienlijk meer dynamiek. Wie van een comfortabele en gespierde auto houdt kan niet om de 300C heen. En voor wie verliefd is op het design neemt de nadeligheden voor lief.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model