Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Rijtesten Cadillac ATS

Rijtesten: Cadillac ATS

Gereden: Cadillac ATS

29.10.2012

Pas na enig aandringen geeft Cadillac het toe. Hoe ‘vereuropeest’ ook, de BLS en CTS waren hagelschoten. Een wilde poging om te doden, die als ze al doel troffen, amper verwondingen aanrichtten. En ook al is het Cadillac er niet erg aangelegen de Duitse luxemerken van hun warme troon te stoten, met hun nieuwe ATS vragen ze op z’n minst om waardering. De rest komt later wel.

´If I can make it there, I'll make it anywhere´, Frank Sinatra zong het al eens over z'n geliefde New York en tegenwoordig zijn er nog steeds jaarlijks duizenden - waaronder veel Europeanen - die naar deze uit beton gegoten metropool of waar dan ook in Amerika trekken, op zoek naar fortuin. Ooit gold dit ook voor Cadillac, maar het nota bene door en door Amerikaanse automerk zoekt 'The New American Dream' nu in en via Europa. Want wie het in Europa kan maken, kan dat overal, of in de Verenigde Staten althans. Het is de omgekeerde wereld, maar daar is waar Cadillac momenteel in gelooft.

Als onderdeel van de Europese Unie voelen we ons gevleid, en niet om onszelf op de borst te kloppen, gezien de situatie in Amerika heeft Cadillac er wel degelijk een punt. Het merk verliest op de thuismarkt, hun belangrijkste, meer en meer terrein. Het is met name de hete adem van BMW, Audi en Mercedes-Benz dat het in de nek voelt. En omdat de opmars van die Duitse merken niet te stuiten lijkt ziet Cadillac nog maar één uitweg: 'If you can´t beat them, join them'. Ook al zo'n tegelwijsheid uit monde van een verbeten Amerikaan.

Harry Potter
Cadillac ATSZo kortzichtig als we denken dat ze soms zijn, zijn de Amerikanen dus niet. Buiten dat zien zij zichzelf graag als wetenschappers die het naadje van de kous willen weten als ze daarmee hun eigen voordeel kunnen doen. Wat dat betreft past de ATS precies in dit plaatje thuis want Cadillac doet weinig moeite om te verzwijgen dat er de afgelopen vijf jaar, in een nabijgelegen kantoor van hun ontwikkelingscentrum een volledig ontlede BMW 3-serie lag tentoongespreid. Het enige dat ze liever vermijden is het beestje direct bij zijn naam noemen, maar met 'het merk uit München' weten wij natuurlijk genoeg. Het lijkt wel een boek uit de Harry Potter-reeks, angst enerzijds, overtuigend van haar eigen kunnen anderzijds. Afijn, voor Cadillac is BMW dé benchmark en Audi en Mercedes-Benz beide een goede tweede.

Art & Science
Cadillac ATSMet de veelgehoorde uitspraak 'Onderzoek heeft uitgewezen dat is in het geval van de ATS niets teveel gezegd. De nieuwe Cadillac is op luttele centimeters na exact even groot als de 3-serie. De wielbasis heeft een lengte van 1.427 millimeters, twee millimeters korter dan de beamer zoals de Amerikanen hun ideaalbeeld graag aanduidden. Tot zover voorlopig de ontoevallige kenmerken. Zelfs een leek op autogebied zal nog zien dat de ATS niet van hier is. Cadillac's doelgroep mag intussen dan vaker uit de Europese keuken eten, het zit ook weer niet zo diep in de put dat ze eveneens het design van de auto naar de buitenlandse smaak hebben gekruid. Veel Amerikaanser dan de ATS kun je het op dit ogenblik niet krijgen bij Cadillac. Art & Science heet de ontwerptaal waarbij de lijnvoering al evenzo klinisch aandoet als dat de naam voordoet. Best opvallend eigenlijk voor een bedrijf uit een land dat Europese producten vaak als saai afdoet vanwege hun gebrek aan tierelantijntjes.
Hoe dan ook, van alle concurrenten leunt de ATS visueel nog het meest naar de C-klasse. Ook die auto wordt gekenmerkt door horizontale lijnen. Maar bij de Cadillac hebben deze geen zicht op een zachte landing. Bij de ATS vormen verticale lijnen telkens een muur waartegen ze onverbiddelijk stuitten. Anoniem is de daarom ATS allerminst, en als je het exterieur wat langer in je opneemt is van enige franje wel degelijk sprake. Let zoal op de boemerang-vormige LED-dagrijverlichting dat in de mistlampen een laatste vervolg krijgt. Ook de rechtopstaande achterlichten en het puntige derde remlicht geven de ATS een weliswaar lastig te verwoorden modern karakter maar die je niet snel zal bespeuren op Duitse modellen.

Zweethandjes
Cadillac ATSWil je het in Europa en vervolgens ook op andere wereldmarkten maken dan is een juist gesneden uiterlijk belangrijk, hoe moeilijk die ook te definiëren valt, want een kwestie van smaak. Wat wel statistisch beoordeeld kan worden is het afwerkingsniveau. De ruimte tussen de verschillende panelen is immers te meten en leer is per slot van rekening leer en hout is hout, dus geen plastic, hoe vakkundig dit tegenwoordig ook nagemaakt kan worden. En als er één ding is waar je als buitenstaander in moet slagen om de Duitsers het vuur aan de schenen te leggen dan is dit het wel. Om kort te gaan, de Cadillac ATS weet zich hierin uitstekend staande te houden, al hadden we ook niet anders verwacht van een merk dat - ook in Europa - bekend staat om het credo 'overdaad schaadt niet'. Moeten de Duitsers zich nu zorgen maken? Nee, dat niet, maar verslappen kunnen ze evenmin willen ze aan de top blijven.
Voor de ATS zijn er diverse interieurcombinaties leverbaar, van zeer chic, waarbij cognacbruin wordt afgewisseld met crème-wit leder, tot sportief met accenten van prachtig geborsteld aluminium. Gewaagd kan ook. De bovenkant van het dashboard is dan zwart uitgevoerd, de onderkant wijnrood evenals de stevige, maar fantastisch zittende stoelen. Kritiek op de achterbank an sich hebben we evenmin, maar wel op de hoeveelheid ruimte aldaar. De beenruimte geven we nog het voordeel van de twijfel en is toereikend voor iemand van 1,80 meter. Voor voldoende hoofdruimte moet je echter je hoofd intrekken. Meteen moeten we denken aan de vorige 3-serie.

CUE
Cadillac ATSWaar je niet omheen kunt is gitzwarte pianolak. Cadillac is flink aan het aflakken geweest en hiermee zelfs een beetje doorgeslagen. Maar het wordt nu eenmaal modern bevonden. Over-de-top, maar dan op een positieve manier, is CUE wat staat voor Cadillac User Experience, Cadillac's nieuwste van het nieuwste qua infotainment. Daarbij diende de iPad als voorbeeld en het systeem laat zich inderdaad op gelijke wijze bedienen. Via het grafisch zeer gelikte aanraakscherm kan je <em>swipen</em> en <em>sliden</em> al werkt dit niet zo vloeiend als op die tablet van Apple. Een simpele drukbeweging is sneller. Bovendien is de menustructuur kinderlijk eenvoudig en helpt het systeem je alvast op weg door de belangrijkste functies te tonen zodra je hand in de buurt van het scherm komt. De Volkswagen Golf VII is de ATS net voor met dit extra handigheidje. Ben je toch verstrikt geraakt in de vele aanwezige menu´s en functies? Een home-knop biedt uitkomst, precies zoals de moderne mens dit gewend is bij alle iApparaten.
Geheel uit pixels bestaat ook het instrumentarium. Dat is niet nieuw - wel in het D-segment overigens - maar zo uitgebreid als in de ATS hebben we het nog nooit meegemaakt. De verschillende instelmogelijkheden zijn ongekend. Wil je de instructies van het navigatiesysteem rechts en de buitentemperatuur links of liever andersom, het kan. Maatwerk ten voeten uit.

Vloeken in de kerk
Cadillac ATSAls je tijdens de persconferentie om de vijf minuten hint naar dat merk uit München is het domweg ondoenlijk om de ATS niet te rijden zonder daarbij de 3-serie in het achterhoofd te houden. Maar zoals je inmiddels vast doorhebt ligt dit niet langer gevoelig bij Cadillac. Met veel enthousiasme sturen ze ons de heuvels rondom Frankfurt in. <em>'Go enjoy!' </em>wordt nog eens nageschreeuwd. De Amerikanen hebben het volste vertrouwen in hun nieuweling en door ondertussen wat in te lezen durven ook wij al voorzichtig positieve vermoedens te kweken. Drie kenmerken in het persdossier zijn daarvoor voldoende: een perfecte gewichtsverhouding van 50/50, een beresterke 2.0 liter viercilinder turbomotor met 276 pk, de enige krachtbron leverbaar, en achterwielaandrijving. Automaat of handbak, dat is ons om het even en voor nu even minder relevant. Tijdens het scannen van de tekst krijgen we ook nog mee dat de ATS met handbak standaard over een limited-slip differentieel beschikt en vanaf de duurdere uitvoeringen over actieve dempers, het zogeheten Magnetic Ride Control.
Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de ATS ligt snaarstrak op de weg. We hadden nooit gedacht dit te zeggen, zowaar geen vergelijkbare 3-serie - en dat moet dan wel de 328i zijn - hoek je zo venijnig de bocht om. De ideale balans zorgt voor een fantastische stabiliteit en trakteert als extraatje op een lichtvoetige sedan die lichter aanvoelt dan de anderhalve ton dat hij daadwerkelijk weegt. Een A4 of C-klasse geeft de ATS al helemaal het nakijken, tenzij deze zijn voorzien van hun bekende sportpakketten met bijbehorend onderstel (M Package, S-line, AMG Package). Echter hierin ligt tegelijk een zwakte van de Cadillac. Bij de Duisters heb je keuze, de Amerikaan staat permanent nogal straf op z'n wielen, ongeacht de onderstelmodi Tour, Sport en Snow/Ice. Niet dat de ATS oncomfortabel is maar op slechtere wegen kan hij soms wel stoterig aandoen. En veel verschil tussen de rijstanden is er niet. Als Cadillac dat wel had toegepast dan was de ATS pas echt de ultieme sportsedan in z'n klasse geweest. Nu vrezen we dat een deel van de al niet bijster grote groep potentiële klanten de ATS na een proefrit links laten liggen omdat het niet altijd feest hoeft te zijn. En terwijl we ons afvragen vandaar dit rechtlijnige onderstel vragen we ons tegelijk af waarom Cadillac gekozen heeft voor een permanent lichte besturing. Tijdens ritten in de stad is dit prettig en op de snelweg valt er ook nog wel mee te leven, maar op tempo en gedurende pittige bergbeklimmingen strookt de zware bekrachtiging totaal niet met de elementen die de ATS juist tot een lekkere stuurmansauto maken. Dit is een stuurinrichting die in lijn ligt met oude Cadillacs, het beeld waartegen het merk zich juist wil keren. Dit opgeteld bij het stugge onderstel maakt dat het bij de Cadillac ATS vaak of/of is en niet en/en zoals zijn schoolvoorbeeld, de BMW 3-serie, dat wel is.

Waar is de dimmer?
Cadillac ATSIdem dito aangaande de motorkarakteristiek. Begrijp ons niet verkeerd, er zijn momenteel maar weinig viercilinders met zo'n reikwijdte, souplesse en krachtopbouw als deze tweeliter van GM. Wij konden er geen genoeg van krijgen om zijn volle potentieel te benutten. Een vaartje van 230 km/h hebben we meermaals aangetikt, puur vanwege het vermaak, en dat terwijl Cadillac dit als topsnelheid opgeeft. Pure bescheidenheid, want je voelt dat er nog meer in zit. Ook de zes seconden die de ATS nodig zou hebben om de honderd te bereiken, we twijfelen er geen moment aan. De paardenkrachten die de motor weet op te wekken laten meer dan afdoende van zich spreken, alleen een bijpassende soundtrack blijft achterwege.
Eigenlijk hadden we je dit niet mogen vertellen omdat Cadillac denkt dat dit wel eens voor paranoïde gezichten kan zorgen, maar het blok in de ATS is onveranderd ook te vinden in de jongste Opel Astra OPC. Driewerf hoera! Toch? Vergeet echter niet dat deze Caddy primair bedoeld is als zakensedan en niet als hot hatch. Dat betekent een ander type koper, een publiek dat het doorgaans slechts af en toe leuk vindt om uitgedaagd te worden maar daar niet continu op zit te wachten. Schaar jij jezelf als onderdeel van deze doelgroep daar niet onder, dan is de ATS in bijna al z'n facetten dé compacte luxesedan voor jou. Want wat heeft de voor de vooras geplaatste motor het op de heupen, zeg. De lichtste aanraking van het gaspedaal vertaalt zich in een versnelling. Met de ietwat hakerig doch zeer doeltreffend en - jawel - à la BMW schakelende handbak is dit nog enigszins te temperen, de automaat wil niets liever dan een tandje terug om de ATS de sporen te geven. Wij hebben er twee dagen van genoten, maar voor alledag en als rijdend kantoor is de aandrijflijn wellicht iets te nerveus van stuk. Het betreft de zoveelste aan/uit-knop op de ATS terwijl de gevestigde orde allang is opgestapt op de beduidend meer flexibele dimmers.

Kusje
Velen hebben het al geprobeerd, maar slechts weinige slaagden erin. Al kun je een BMW tot op de laatste schroef ontleden, op één of andere manier flikt het merk uit München het keer op keer dat hun producten als geheel beter zijn dan de som der delen. Dat klinkt uitermate cliché, maar een beter bewijs daarvan had de nieuwe ATS niet kunnen zijn. Cadillac is weliswaar zeer dicht bij hun idool gekomen, en op sommige fronten biedt de ATS zelfs meer rijplezier, ook omdat deze een stapje terug heeft gedaan, maar de 3-serie een klopje op de motorkap geven, dat zit er niet in. Een welgemeende kus op de achterbumper, dat wel!

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model