Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Rijtesten Audi A6

Rijtesten: Audi A6

Gereden: Audi A6

18.02.2011

Letterlijk tussen de bedrijven door zijn er geheid al ettelijke discussies ontstaan over wie van hét Germaanse zakentrio nu eigenlijk het beste is nu ook Audi de nieuwe A6 in de strijd heeft geworpen. Aan de autopers veelal de taak om hierover uitsluitsel te geven. Ook wij hadden het genoegen alvast met de nieuwe Audi te rijden. Een ophelderend verslag.

We gaan tien jaar terug in de tijd. BMW en Mercedes-Benz worden in één adem genoemd, daarna volgt er een pauze en klinkt het "Audi!". Dat was toen. Inmiddels is de situatie anders. Wereldwijd mag de concurrentie nog net wat beter scoren, Audi komt heel goed mee. Op straat heeft Audi de korte onderbreking van vroeger in ieder geval allang ingehaald. De toegenomen waardering - met meer succes als resultaat - heeft ongetwijfeld te maken met de behoudendheid van het merk; iedere opeenvolgende Audi is een evolutie op zijn voorganger. Vaak wordt dit afgedaan als saai, maar Audi zet het in als een krachtig gereedschap en doet er zijn voordeel mee. Alleen daarom weten we op voorhand dat de nieuwe Audi A6 een voorspoedige toekomst tegemoet gaat.

Exterieur
Audi A6Het exterieur van de nieuwe A6 laat zich namelijk het beste typeren als een melange van de Audi A7 Sportback, zijn voorganger, de A4 en de A8. Kortom, verre van verrassend. Loop hem in de flank en je moet zelfs meer dan tweemaal kijken om de nieuwe niet te vergissen met de oude. Niet verwonderlijk met nagenoeg gelijkblijvende buitenmaten. Iets langer en breder is de nieuwe A6 geworden, en al hebben we het over marges, het heeft wel tot gevolg dat de Audi meer kordaat uitstraalt. Vreemd genoeg liggen de visuele kwaliteiten van de A6 in het front, het gedeelte met daarin de 'single frame' grille dat steevast bij Audi's als 'krek eender' wordt bestempeld. Bij de nieuwe Audi A6 ligt dit anders vinden we. Daar vallen de uitgebalanceerde koetswerkproporties, de corresponderende grille en de woest kijkende koplampen juist uitstekend samen. Wie letterlijk de blits wil maken dient de lichtunits geheel uit diodes te laten optrekken. Kost dik vierduizend euro, een heleboel geld, maar dan is het ook echt zien en gezien worden. "Voorsprong door techniek" zou niet beter samengevat kunnen worden, want nog altijd moet de concurrentie toekijken hoe Audi met innovatieve lichttechniek de klant weet te lokken.

Google
Audi A6Die voorsprong op BMW en Mercedes-Benz komt tevens tot uiting in andere technische noviteiten. We noemen: Audi pre sense, Audi side assist, Audi braking guard, Audi adaptive cruise control en Audi active lane assist. Sensoren en radars werken met Duitse precisie samen om ongelukken te voorkomen. We moeten maar aannemen dat ze hun werk goed uitvoeren want onder het rijden merk je er niets van. En zo hoort het. De Multi Media Interface (MMI) kennen we natuurlijk van de Audi A7 en A8. Standaard is het display 6,5 inch groot (de duurdere uitvoeringen 7 inch) en na het starten van de motor komt het automatisch uit het dashboard rijzen. Dit geeft een speciaal gevoel, maar nog altijd vinden we deze integratie, vanwege de aandacht die het opeist, niet de meest fraaie. Eenmaal staande is de positie daarentegen ergonomisch gezien perfect, evenals de grafische kwaliteiten en de bediening van de verschillende ondergebrachte infotainmentfuncties waaronder Google Maps. Ook overgewaaid van de duurdere Audi's is de TouchPad waarmee de bestemming of POI is in te voeren door deze simpelweg op een klein tableau uit te schrijven in letters. Het werkt perfect, maar is toch vooral een leuke gadget want invoeren gaat niet sneller dan via de conventionele draaiknop.

Interieur
Audi A6We vertellen niets nieuws als we zeggen dat de sfeer, luxe en het comfortniveau in de Audi A6 worden bepaald door de dikte van je portemonnee. Lederen stoelen en fraaie inlegstukken van echt hout heeft zijn prijs, toch is het geen kale bedoeling met het basismodel. Alle voorzieningen zoals je die mag verwachten in deze klasse zijn aanwezig. We noemen automatische airconditioning, het eerdergenoemde 6,5 inch MMI, een radio/CD/MP3-speler met acht luidsprekers, keurige stoelbekleding (Mikado) en aluminium interieurlijsten, lederen accenten, cruise controle, een licht- en regensensor, 17 inch lichtmetaal, dagrijverlichting, een elektronische sperdifferentieel en Audi pe sense basic dat bij het 'aanvoelen' van een mogelijk ongeval preventieve veiligheidsmaatregelen neemt.
Af fabriek beschikt de nieuwe Audi A6, ongeacht welke uitvoering, over een interieur waarvan de bouwkwaliteit en de afwerking smetteloos is. Wat ruimte betreft staat de nieuwe A6 op hetzelfde niveau als de E-klasse, maar wint hij het van de 5-serie. Twee personen met een lengte van twee meter kunnen prima achter elkaar zitten, een resultaat van een gegroeide wielbasis naar 2,91 meter. De reguliere bagageruimte meet 530 liter en dat is gelijk aan zijn directe rivalen.

Rijden
Audi A6Als de Mercedes-Benz E-klasse aan de ene kant de meest comfortabele in zijn klasse is en de BMW 5-serie aan de andere kant de meest dynamische, dan zat de Audi A6 daar altijd precies tussenin. Dat is niet veranderd, alleen is met ingang van de nieuwe A6 de overlap groter geworden. Daarbij neigt de Audi vooral naar de Benz. In de basis is de A6 een zeer comfortabele reisauto waarin het onverstoord en eindloos kilometers maken is. Het weggedrag is neutraal en weinig enerverend, niet in de laatste plaats vanwege de stuurbekrachtiging die nauwelijks doorgeeft wat de (voor)wielen aan het doen zijn. Met het optionele Air Suspension (luchtvering) kun je kiezen uit Comfort, Auto, Dynamic en Individual. Dit loopt uiteen van een weggedrag dat tegen het deinerige aan ligt naar een wat strakkere wegligging waarmee de A6 dynamisch aanvoelt. Ook de bekrachtiging wordt in deze modus wat zwaarder, maar een zuivere sportsedan wordt hij nooit. Dat heeft Audi bewaard voor de RS6 die nog komen gaat.

Motoren
Audi A6Audi heeft flink ingezet op aluminium om de A6 zo licht mogelijk te maken en het brandstofverbruik te reduceren. Zo zijn motorkap, portieren, achterklep, spatborden en de wielophanging hiervan vervaardigd. Audi claimt dat hierdoor de nieuwe A6 vijftien procent minder weegt dan een vergelijkbare auto. De lichtste Audi A6 (2.0 TDI) weegt 1.575 kg. Ter vergelijk: de BMW 520d weegt leeg 1.595 kg. Bij de zwaardere motoriseringen zou dit meer zijn. Dat motorenpalet bestaat uit vier zescilinders en een viercilinder. De tweeliter diesel zal vanwege zijn meer bescheiden prijskaartje en zuinige karakter (4,9 l/100 km, 129 gram CO2) ongetwijfeld het meest populaire model in ons land worden. Het blok produceert 177 pk en 380 Nm en daarmee is het allesbehalve behelpen. In 8,7 seconden accelereert hij naar 100 km/h en zo voelt het ook. Ondanks zijn geringe slagvolume is de diesel uitstekend bij de les en wil hij er best vandoor. Moeiteloos bereikt de A6 2.0 TDI de 210 km/h, de overige 18 km/h vragen iets meer geduld.
Met de 3.0 liter TFSI is dit wel anders. Die ontpopt zich als een zeer snelle reislimousine. Altijd is er voldoende kracht voor handen. Al bij lage toeren pakt de compressormotor soepel op om vervolgens snel te klimmen naar 2.900 tpm waar het maximale koppel van 440 Nm zich bevindt. Verder doortrekken hoeft niet, maar is wel leuk vanwege de acceleratiekrachten en de aangename zescilindersound op de achtergrond. Met 300 pk is het natuurlijk altijd genieten. De standaard gemonteerde S tronic-automaat met dubbele koppeling en quattro-aandrijving zorgen ervoor dat je nergens omkijken naar hebt. Top.

Resumé
Audi A6Mercedes-Benz, BMW en ook Audi, ze hebben allemaal de wensen van de klandizie in het hogere E-segment weten te vertalen naar 'de perfecte zakensedan'. En dus kan het niet anders dat deze modellen veel overlap kennen. Als vanouds zit de nieuwe Audi A6 qua rijden tussen de E-klasse en de 5-serie in, al is het spectrum breder getrokken. De Audi A6 is van nature comfortabel en kan best sportief zijn als dat gewenst is. Laten we een ding in ieder geval vooropstellen: er is in deze geen 'beste' aan te wijzen. Iedere fabrikant heeft gewoon zijn eigen invulling gegeven aan hun ultieme zakensedan. Bij Audi is dat een toegankelijke uitstraling (zowel van buiten als van binnen), een smetteloze bouwkwaliteit, een uitstekend motorenaanbod en een optielijst waar je avonden aan kunt spenderen om uit te pluizen hoe jouw A6 eruit komt te zien. Wat het ook wordt: in de nieuwe A6 zit je er altijd warmpjes bij.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model