Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Volkswagen Pikes Peak

Nieuws: Volkswagen Pikes Peak

Golf met 2 motoren en 600 pk(!) beklimt Pikes Peak

05.06.2018

Elk jaar in juni wordt de stilte en idylle van de ruim 4000 meter hoge Pikes Peak in de Amerikaanse staat Colorado geruild voor het gehuil van motoren, het gegil van banden en het gejoel van een enthousiaste autosportminnende menigte. Al meer dan een eeuw is dat zo. Ook jaarlijks terugkerend is de inzet van een bijzondere auto. Volkswagen doet dat in 2018, maar deed dat in 1987 ook. Met deze Golf.

Deze Golf II Pikes Peak was dé bijzondere deelnemer in 1987. Een monster met vierwielaandrijving en zowaar twee onafhankelijk van elkaar werkende verbrandingsmotoren. Samen, zo werd gezegd, waren ze goed voor 600 pk. In realiteit was elk van de turbocentrales 326 pk sterk, ook al waren ze slechts 1.8 liter groot. De turbotechnologie was geleend uit de Group B van de rallysport. Ja, die turbomotoren die zo snel werden dat ze uiteindelijk werden verboden.

Voor- of achterwielaandrijving
Elk van de motoren dreef een as aan. Het was vanzelfsprekend de bedoeling om de Golf Pikes Peak zo snel mogelijk de berg op te stuwen. Maar in theorie kon elke motor apart bediend worden en was deze creatie net zo makkelijk als voor- of achterwielaandrijver te beschouwen.Terwijl de eerste motor op de traditionele plaats werd gemonteerd, kwam de tweede motor op de plaats van de achterbank te liggen. Om die gekoeld te krijgen werden sleuven in het dak en de flanken voorzien en werd de kofferklep voorzien van twee grote kokers waarin ventilatoren hitte aan de extra radiator onttrokken.

Jammer maar helaas
Aan het stuur verscheen Klaus-Joachim Kleint. Een rallypiloot uit Hamburg die de berg al twee keer eerder beklom. Een succes werd het evenwel niet. Het recept met de twee motoren leek niet te werken. Hij kreeg af te rekenen met een mechanisch defect en moest opgeven met de finish in zicht. Laten we hopen voor Volkswagen dat ze het dit jaar met de spectaculaire R Pikes Peak beter vergaat.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model