Auto Salon Genève 2013
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Volkswagen Golf Variant

Nieuws: Volkswagen Golf Variant

Officieel: nieuwe Volkswagen Golf Variant

05.03.2013

Met de Volkswagen Golf Variant komt het leveringsgamma van de Golf op volle sterkte. De Variant is traditiegetrouw immers de hardloper binnen het gamma. Dit is de zevende generatie, als stationwagon.

De eerste Volkswagen Golf met station-allures kwam exact 20 jaar geleden op de markt en wist sindsdien 1,8 miljoen klanten te verleiden. Functionaliteit is al sinds het begin het sleutelwoord van de Golf Variant en dat is bij de nieuwe niet anders.

Aanzienlijk ruimer
Om binnenin meer ruimte te creëren is de nieuwe Variant - uiteraard - groter dan de zesde generatie, maar niet eens zoveel. Met een lengte van 4,56 meter kwam er 4 centimeter aan plaatwerk bij en dit geldt ook voor de wielbasis die voortaan 2,62 meter lang is. Ondanks de bescheiden groei biedt de nieuwe Golf Variant wel aanzienlijk meer opslagruimte dan voorheen en dat is grotendeels te danken aan het efficiëntere MQB-platform waarop de auto staat.
Zo gaat de bagageruimte van de nieuwe Volkswagen Golf Variant er in vergelijking met z'n voorganger een stevige 100 liter op vooruit, tot een standaardvolume van 605 liter. Met de rugleuning van de achterbank plat wordt dat 1.620 liter, terwijl het uitgaande model bleef steken op 1.495 liter. Andere positieve gevolgen van het modulaire platform zijn een vlakke laadvloer van 1,83 meter lang, een grotere doorgang tot de bagageruimte (1 meter breed) en een lagere tildrempel (63 cm) zodat je je niet een ongeluk tilt bij het in- en uitladen van spullen. En zoals je van een moderne stationwagen mag verwachten bevinden er zich bevestigingshaken in de kofferruimte om bagage veilig vast te snoeren met daarboven een rolgordijn om diezelfde spullen uit het zicht te houden.

Motorenpalet
Vanaf de marktintroductie zijn er zeven motoren leverbaar, alleen voorzien van een turbocharger. Tot de beschikbare benzinemodellen behoren de 1.2 TSI met 85 pk, de 1.4 TSI met 105 pk en een opgegeven gemiddeld verbruik van 5,1 l/100 km (gekoppeld aan een handbak) en nog twee een-punt-viertjes met 122 of 140 pk. Dieselen kan met twee versies van de 1.6 TDI, goed voor 105 of 110 pk, en de 150 pk sterke tweeliter die volgens Volkswagen niet meer dan 4,2 liter aan diesel nodig heeft op 100 kilometer. Exacte specificaties worden later bekendgemaakt, evenals de uitrusting. Een manuale 6-bak is in ieder geval standaard en een DSG-automaat met dubbele koppeling is in de meeste gevallen optioneel te verkrijgen, net als 4Motion-vielaandrijving (enkel 105 en 150 pk TDI). Normaliter geschiedt de aandrijving op de voorwielen.

BlueMotion: 14% bijtelling
Alle bovenstaande aandrijflijnen ten spijt, de meeste (Nederlandse) geïnteresseerden zullen louter oog hebben voor de nieuwe Golf Variant BlueMotion. Die valt bij zakelijk gebruik in de bijtellingscategorie van 14% en dat scheelt nogal in de portemonnee ten opzichte van de klassen daarboven. Het vastgestelde gemiddelde verbruik bedraagt slechts 3,3 l/100 km, mede dankzij een specifiek (gestroomlijnder) uiterlijk, banden met een lagere rolweerstand en een start/stop-systeem. Wat ook helpt is een lager wagengewicht; gemiddeld weegt de nieuwe Variant zo'n 105 kilogram minder dan zijn voorganger.

Zomer
De nieuwe Golf Variant is vanaf komende zomer leverbaar met een uitrusting die zoal bestaat uit airco, zeven airbags, elektrisch verstelbare buitenspiegels, elektrisch bediende ramen voor en centrale portiervergrendeling. Prijzen volgen nog.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model