Afdrukken Stuur door via E-mail  
 
Afdrukken Stuur door via E-mail  
Nieuws: Toyota iQ EV

Nieuws: Toyota iQ EV

Toyota iQ EV gaat aan de laadpaal

24.09.2012

Hij was al drie keer als concept te bewonderen, nu is het tijd voor de productievariant. Met de elektrische iQ presenteert Toyota de eerste volledig elektrische auto die het naar Europa zal gaan brengen.

Met de iQ EV begeeft Toyota zich voor het eerst in dit deel van de wereld op de volledig elektrische markt. Een verrassing is dit echter niet want de elektrische iQ maakte zijn debuut als concept al meer dan drie jaar geleden. Nu, in 2012 en drie concepts later, is Toyota er helemaal klaar voor en gaat het de iQ EV ook daadwerkelijk in de showroom parkeren. Zelfs met nauwkeurig passen en meten bleek het echter een probleem alle techniek in de standaard-iQ te lepelen, daarom won de supermini 135 mm in de lengte.

Elektrisch
Deze aandrijflijn bestaat natuurlijk voornamelijk uit accu's en deze zijn weggewerkt in de ruimte onder de auto die normaal door de uitlaat wordt ingenomen. Onder de motorkap bevindt zich een 64 pk sterke elektromotor die natuurlijk uit de pijplijn van de Hybrid Synergy Drive-ontwikkeling komt. Dankzij 163 Nm koppel, dat altijd beschikbaar is, tikt de iQ EV na 14 seconden de 100 km/h aan. De topsnelheid kan je in Nederland legaal aantikken want deze bedraagt 125 km/h.

Stad
Deze auto is natuurlijk niet bedoeld voor de snelweg maar ontwikkeld met de stad in het achterhoofd. Zijn kleine afmetingen maken namelijk maar een klein accupakket mogelijk wat zijn bereik niet ten goede komt. Op een volle lading moet je na 85 km alweer aan het stroomnet gekoppeld zijn, waar het laden dan wel weer minder tijd in beslag neemt dan bij meeste concurrenten. Volledig opladen kost namelijk maar 3 uur aan een normaal stopcontact en bij een snellaadpaal kan je na 15 minuten alweer met 80% lading de weg op.

Toekomst
Opvallend detail is wel dat Toyota zelf aangeeft voor de lange termijn niet te geloven in een glorieuze toekomst van de volledig elektrische auto. De Japanse fabrikant zegt zijn kaarten volledig in te zetten op het Plug-in Hybrid-platform, ook omdat de infrastructuur nog niet gereed is voor de elektrische auto, aldus Toyota.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model