Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Nieuws Subaru Outback

Nieuws: Subaru Outback

Autotest | Subaru Outback

13.08.2015

Al wordt er nog zo hard en zo vaak 'A!' geroepen, Subaru blijft 'B' zeggen. Er is werkelijk geen enkel mondiaal automerk dat zo sterk haar eigen koers vaart. Dat is toe te juichen maar stuit ook regelmatig op vraagtekens. Want wie zo atypisch is, loopt des te meer de kans pijnlijk kennis te maken met het spreekwoord 'Wie niet horen wil, moet voelen'. Is de nieuwe Outback daarentegen bestand?

Subaru is een automerk in de luwte. Althans, zo lijkt het. Nog geen 60.000 verkochte auto's in Europa over 2014 is nochthans ook niet iets om van de daken te schreeuwen. Reeds 15 miljoen geproduceerde vierwielaandrijvers en nagenoeg eenzelfde hoeveelheid boxermotoren zijn dat anders wel. En toch doet Subaru het niet.
Moedwillige bescheidenheid of zowaar introvert tot op het bot? Navraag levert een antwoord op dat zich ergens in het midden bevindt.Enerzijds doet Subaru namelijk wel degelijk haar best zich te profileren als een vooraanstaand automerk. Met Eyesight bijvoorbeeld, waarover later meer. Lang voordat andere autofabrikanten dit oppikten was Subaru al bezig met deze veiligheidstechnologie. Tegelijkertijd is het Japanse merk volstrekt eerlijk en geeft het aan dat het nog een en ander te leren heeft in deze industrie waar het nieuws van vandaag morgen al weer oud is.

Klinkt als een gezonde dosis zelfreflectie?
Dat is het ook. Met de Outback was Subaru nota bene de eerste fabrikant die een stationwagen mixte met een crossover. Halverwege de jaren '90 was dat. Maar wist jij dat? Wedden dat de Volvo XC70 eerst in je opkwam als de pionier van dit (niche)concept. Of anders de Audi A6 Allroad, gokken we zo. Niets is minder waar dus. En dat wil Subaru rechtzetten met de nieuwe Outback. Maar wel – en daar komt 'ie weer – geheel op haar eigen manier.

Wat houdt dat zoal in?
Nou, de vertrouwde standaard-ingrediënten: permanente vierwielaandrijving, een boxermotor en geen andere transmissie dan een CVT. Dat een beetje modern ingestelde autokenner bij zo'n cocktail een ietwat zuur gezicht trekt is zo vreemd niet. Vierwielaandrijving staat immers te boek als (onnodig) zwaar, een boxermotor blinkt doorgaans niet uit in verbruik en de Continu Variabele Transmissie heeft de reputatie niet de meest verfijnde versnellingsbak te zijn. Oftewel, de nieuwe Outback lijkt op voorhand een valse start te maken.

Oké, maar klopt dit ook?
Daar zijn we achtergekomen. Die scepsis verdween in elk geval niet bij de eerste aanblik. 'Is hij wel nieuw?' en 'Kon het design nu niet wat spannender?' waren zoal enkele gedachten. De nieuwe Outback is overduidelijk een evolutie op zijn voorganger. De meeste trekjes ontleent hij van de generatie die tussen 2003 en 2009 is gebouwd. Tsja, ook toen was het model al een muurbloempje in vergelijk met de concurrentie. Zou het kantoor waar Subaru's fantasierijke conceptcars worden bedacht te ver lopen zijn? Bekijk het positief en je bent juist blij dat de derde generatie als inspiratiebron werd gekozen. De zopas met pensioen gestuurde Outback is al helemaal geen klassieke schoonheid.

Wanneer verdween de scepsis?
Ook niet na het openen van het bestuurdersportier. Zo stuit het dashboard op dezelfde kritieken als de buitenzijde. Het oogt nogal zouteloos. Wel wekt de Outback de indruk zeer solide in elkaar geschroefd te zijn. Piepjes en kraakjes is 'm volkomen vreemd. Hij is zeer stil. Ook onderweg.Een opsteker is eveneens dat de gebruikte materialen een stuk moderner zijn dan voorheen. Het niveau van de populairste auto's in deze klasse wordt evenwel niet gehaald. Datzelfde geldt voor de ergonomische indeling van de fysieke en digitale knoppenclusters, alsook het ietwat gedateerde kleurenspel van het instrumentarium en de navigatie. Alvorens je het infotainmentsysteem op de automatische piloot kunt bedienen, staan er al honderden kilometers op de dagteller. En wie een smartphone gewend is zal het aanraakscherm traag vinden.Er is dus een en ander voor verbetering vatbaar. Maar je kunt je een eerste keer slechter treffen. De Outback heeft namelijk de primeur uitgerust te kunnen worden met dit multimediasysteem dat Subaru geheel in eigen beheer ontwikkelde. Wie dat wil kan allerhande apps downloaden om er het maximale uit te halen en middels swipen en scrollen kan er door de (sub)menu's gebladerd worden. Heel modern dus.

Hoe zit het eigenlijk met de ruimte?
Goed. Heel goed. Een lel van een auto is de nieuwe Outback. Foto's doen het formaat geen recht en dat is een compliment richting de designers waard. Hoewel de Outback aan de buitenkant slechts marginaal groeide is er aan de binnenzijde optimaal geschoven met bouwstenen om meer bruikbare ruimte te vinden. En het resultaat mag er zijn: alle inzittenden genieten een zee aan been- en hoofdruimte. Zelfs achterin. Alsof je in een grote Amerikaan zit – wat zo'n gekke vergelijking niet is aangezien de Outback zich traditioneel vooral op die markt richt. Overdreven veel handige opbergvakjes of -bakjes ontbreken, maar de belangrijkste zijn aanwezig. En anders kun je altijd een beroep doen op de verdienstelijke bagageruimte met daaronder nog twee forse 'verborgen' opbergruimtes.

Eyesight
Zoals zonet al even aangehaald was Subaru er op het gebied van vooruitstrevende veiligheid vroeg bij, maar laat het zich om onbegrijpelijke redenen de kaas van het brood eten door andere (luxe)merken. Goed, weer een stap in de goede richting wordt gemaakt met de nieuwste generatie van het zogeheten Eyesight-systeem. Te beginnen door deze technologie op iedere Outback te leveren. En dat betekent twee stereocamera's direct achter de vooruit die continu de omgeving voor de auto monitoren. Driedimensionaal, van voetganger tot auto en van wegmarkering tot verkeerslicht. Dreigt er gevaar, dan gaat de Outback automatisch op de rem staan. Subtiel als dat voldoende is en bij hoge nood met volle kracht.Andere (veiligheids)functies zijn adaptieve cruise control, detectie van stuurfouten en een systeem, genaamd Pre-Collision Throttle Management, dat het motorvermogen beperkt in dreigende situaties om onbedoelde acceleraties en daarmee een grotere impact te voorkomen. Tot slot is er nog rijstrookdetectie. Ook standaard, wat nog altijd vrij uniek is. Dat het bij ons soms het bloed onder de nagels vandaan haalt omdat het systeem bij het ruiken van een streep al begint te gillen, zien we dan maar als een persoonlijke kort lontje

Het enthousiasme groeit
Dat klopt. En het rijgedrag moet nog aan bod komen, doorgaans een pre bij Subaru's. Bij de nieuwe Outback is dat niet anders. Vergeet voor nu even het welbekende commentaar op 4x4-aandrijving, de boxermotor en de CVT. De nieuwe Outback bewijst dat het ook anders kan. Ja, het Symmetrical All-Wheel Drive maakt de Subaru zwaarder, maar niet meer dan een vergelijkbare Volvo of Audi. Daar komt bij dat de Outback onderweg niet doet denken aan een kolos van 1.600 kilogram. Hij rijdt aanmerkelijk 'kleiner', ook qua formaat. De mate waarin de Japanner je betrekt bij het rijden ligt op bovengemiddeld niveau. Comfortabele sportiviteit willen we het rijkarakter noemen, waarbij vooral het onderstel uitblinkt in controle en rust. En dat met een CVT tussen de voorstoelen. Subaru heeft daarvoor een foefje uitgehaald door de traploze transmissie het effect van zeven versnellingen na te bootsen. Het beruchte geloei blijft daarmee beperkt, al doet het leuke geluid van de boxer hierbij een duit in het zakje. Over die turbo-loze 2.5 liter benzinemotor gesproken. Op basis van de cilinderinhoud en opgegeven vermogen van 175 pk verwacht je maximaal een verbruik van 1 op 10. Echter dit is een Subaru en dit merk doet niet aan één of andere ecologische droomfabriek, maar belooft een realistisch verbruik. Onder de 8,0 l/100 km kost weinig moeite.

Prijspakker
Je hebt van die automerken waarvoor je sympathie kweekt zonder echt te weten waarom. Subaru is er één van. Misschien omdat het een relatief kleine fabrikant is of het feit dat het steevast haar eigen koers blijft varen in een genadeloze kapitaalindustrie waar merk X merk Y na-aapt omdat het anders vreest voorbij gelopen te worden. Allemaal leuk en aardig, maar als het puntje bij het paaltje komt moet een Subaru je weten te overtuigen om tot aanschaf over te gaan. En daar loopt het kennelijk spaak. Hoe dat kan? Mogelijk omdat een beetje relativerende koper al gauw in de smiezen heeft dat het elders meer auto heeft zien staan. Meer als in road presence, een flamboyanter interieur en een moderner rijgedrag. Daar is wat voor te zeggen, ook bij de nieuwe Outback. Totdat je z'n vanafprijs hebt vernomen. Want voor 39 mille zijn er bar weinig auto's te vinden die evenzo hoog scoren op de ladder qua binnenruimte, veiligheid, uitrusting en rijkarakter. Misschien is het juist de autokoper die wat beter moet luisteren…

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model