Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: SRT Viper

Nieuws: SRT Viper

Welkom, nieuwe SRT Viper!

05.04.2012

Hij mag dan een andere voornaam hebben, de nieuwe SRT Viper lijkt in veel opzichten op de oude. Maar dan beter, krachtiger, sneller, lichter en gemener. Deze adder is giftig. Heel giftig!

Tergend lang is de Viper niet weggeweest - de laatste stamt uit 2010 - maar we zijn maar wat blij dat hij terug is. En hoe! De vijfde generatie is teruggekeerd om zijn iconische status te onderstrepen. Met moderne techniek gebukt onder oude waarden. Het hart van de nieuwe SRT Viper wordt opnieuw gevormd door een gigantische V10; 8.4 liter meet de krachtbron wat de Amerikanen van oudsher een<em> &ldquo;big-block&rdquo;</em> noemen. Aan downsizing heeft SRT, wat staat voor Street and Racing Technology, de performanceafdeling van Chrysler, klaarblijkelijk een broertje dood. Bovendien kan het hard werken zijn in de nieuwe Viper. Niets automaat, maar als een echte man poken aan de hand van een manuele Tremec TR6060-zesbak.

Meten met de snelste
ViperToch is de SRT Viper best wat vriendelijker voor het milieu geworden. Maar of dat nu mede door de 640 pk en 812 Nm sterke tiencilinder komt valt te betwijfelen. De verbeteringen (op alle fronten) zijn met name het resultaat van een lager wagengewicht - zo'n 100 kg - door de toepassing van meer koolstofvezel en aluminium. Zo is de gehele carrosserie, dat qua design overigens een evolutie is op de voorgaande generaties, eruit opgetrokken. De lichtste Viper weegt nu een kleine anderhalve ton. Ter vergelijk: de Lamborghini Aventador LP700-4 met 700 pk weegt honderd kilogram meer. En hoewel moederbedrijf Chrysler vooralsnog de acceleratiecijfers van de nieuwe Viper voor zichzelf houdt, behoeft het geen nadere uitleg hoe enorm snel deze slang wel niet moet zijn.

Engeltjes
ViperMinder gewicht bij meer vermogen, dat moet natuurlijk opgevangen worden om op een enigszins veilige manier hard te gaan met de Viper. Daartoe heeft SRT speciaal aandacht besteed aan het chassis. Maar liefst 50% is het stijver geworden. Een X-beugel over de motor neemt een deel daarvan voor rekening. Daarnaast beschikt de nieuwe Viper over diverse technieken die SRT heeft opgedaan in de racerij zoals een geavanceerde en instelbare ophanging van Bilstein. De remmen (van Brembo) behoren volgens het bedrijf zelfs tot de krachtigste op de markt en bestel je het SRT Track Package erbij, dan verloopt de vertraging nog wat sneller. Ook kan de Viper dan harder de bochten om door het aangepaste onderstel. Gaat het dan alsnog fout, dan zijn er diverse elektronische engeltjes aan boord om je heelhuids thuis te brengen.

Alledag
Je zou het niet denken, maar SRT beweert dat de nieuwe Viper ook prima kan dienen als sportwagen voor alledag. Zitten doe je weliswaar op zwaar geprofileerde sportkuipen in een compacte, maar ruimer geworden cockpit, de SRT Viper is van alle gemakken voorzien. De meeste functies worden opgeroepen en weergegeven op het 8.4 inch grote centraal geplaatste aanraakscherm. En voor de betere muzikale klanken uit 18 speakers en een D-klasse versterker riep SRT de hulp in van Harman Kardon.

Twee uitvoeringen
Wanneer de nieuwe SRT Viper exact op de markt komt is nog niet bekend gemaakt. De bouw start later in het jaar en bij de marktintroductie zijn er twee uitvoeringen verkrijgbaar. De GTS is daarvan de meest luxe. Er is zelfs al een raceklare GTS-R waarmee Chryler wil gaat rijden in de Amerikaanse Le Mans Series.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model