Afdrukken Stuur door via E-mail  
 
Afdrukken Stuur door via E-mail  
Nieuws: Spyker

Nieuws: Spyker

Reïncarnatie van Saab-modellen

10.12.2012

De in 2011 door Youngman gekochte licentie op het Phoenix-platform van Saab zal daadwerkelijk het productiestadium gaan halen. Tenminste, als de plannen die Spyker en Youngman samen hebben ook werkelijkheid worden.

Als Spyker nieuws naar buiten brengt moet dat vaak met een korreltje zout worden genomen, maar wanneer een gigant als het Chinese Youngman dat doet kunnen we beter serieus gaan kijken naar de mogelijkheden. Youngman is in China verantwoordelijk voor de verkoop en productie van de Duitse busfabrikant Neoplan en truckfabrikant MAN, importeert Lotussen en ook Proton heeft nauwe banden met het bedrijf van Pang Qingnian. Zomaar een proefbalonnetje of loze woorden is dit zeer zeker niet, daarvoor is het belang van Youngman veel te groot.

Spyker Phoenix BV
Vandaag maakten Spyker en Youngman bekend een joint venture te gaan starten onder de naam Spyker Phoenix BV. Youngman heeft 80% van de aandelen in handen en Spyker moet met 20% aan een absoluut minderheidsbelang genoegen nemen. Dat neemt echter niet weg dat er voor Victor Muller's bedrijf geen grote voordelen aan zitten. Youngman investeerde namelijk ook in Spyker en richtte samen met het Nederlandse bedrijf een jonint venture op om de D8 Peking-to-Paris daadwerkelijk op de markt te brengen.

Platform
Maar goed, terug naar de Spyker Phoenix organisatie. Youngman kocht al eerder de rechten op dit zogenaamde Phoenix-platform waar Saab al jaren volop aan bouwde. Het platform bestond grotendeels uit Saab's eigen componenten en moest de basis vormen voor een aantal nieuwe modellen. Door alle commotie bij Saab is de ontwikkeling echter nooit afgerond en heeft ook GM nog een aantal onderdelen gepatenteerd. Youngman investeert nu om personeel aan te trekken, het platform door te ontwikkelen en de componenten van GM te vervangen. Het doel is om over een aantal jaren een volledig modellengamma op de markt te brengen met premium auto's gebaseerd op het Phoenix platform. Volgens beide bedrijven liggen er bij Saab nog talloze ontwerpen klaar die met minimale aanpassingen in ontwikkeling genomen kunnen worden. Opvallend genoeg komt er op de grille 'Spyker' te staan waarmee de fabrikant haar modellengamma aanzienlijk uitbreid, maar ook een stuk van de glans verliest. Voor zover dat nog bestond wellicht. De productie zal volgens de organisatie in zowel China als Europa plaats gaan vinden.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model