Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Spyker D8 Peking-to-Paris

Nieuws: Spyker D8 Peking-to-Paris

Spyker krijgt Chinese financiele injectie

27.08.2012

Het is goed om te horen dat men bij Spyker niet bij de pakken neer is gaan zitten. Na een mislukte Saab-deal zijn de banden met het Chinese Youngman intact gebleven en daar worden nu de vruchten van geplukt. Gaat die D8-SUV er dan eindelijk komen?

De bedrijfsvoering van Spyker is net zo spraakmakend als de looks van de auto's die uit de fabriek in Zeewolde rollen. Spyker is desalniettmin nog altijd actief en lijkt zijn toekomst voorlopig veilig te hebben gesteld. Dit met dank aan het Chinese Youngman, één van de partijen die eerder dit jaar geïnteresseerd was in de overname van Saab maar moest afhaken door druk van General Motors.

Spyker-aandelen
Youngman heeft namelijk een belangrijk aandeel in Spyker genomen. Met 6,7 miljoen euro krijgt het Chinese bedrijf een belang van 29,9% in de Hollandse sportwagenfabrikant en aldus een belangrijke stem in de bedrijfsvoering. Daarnaast wordt nog eens 3,3 miljoen euro overgemaakt in de vorm van een lening. Hiermee worden waarschijnlijk oude leningen van Spyker afbetaald en een continuering van de dagelijkse gang van zaken verzekerd.

D8 Peking-to-Paris
Maar er is meer. Het tweede deel van de overeenkomst betreft het oprichten van de joint venture Spyker P2P. Hierin wordt vanuit China 25 miljoen euro gestort om de ontwikkeling van een ´super-SUV´ in een stroomversnelling te kunnen brengen. Spyker doneert daarentegen geen geld maar draagt zijn steentje bij door de complete ontwikkeling van de zes jaar geleden gepresenteerde D8 Peking-to-Paris toe te kennen aan de joint verture. In ruil hiervoor krijgt het Nederlandse bedrijf 25% van de joint venture in handen. Het doel van Spyker P2P is om de SUV eind 2014 op de markt te brengen.

Phoenix
Het derde punt is vooralsnog het kleinste, maar voor de toekomst misschien wel het belangrijkste. Er wordt namelijk een tweede joint venture onder de naam Spyker Phoenix opgericht. Hoewel financiële details vooralsnog ontbreken zijn de plannen wel naar buiten gebracht. Het Phoenix-platform, ontwikkeld in de Saab-periode, zal namelijk gebruikt gaan worden om een complete range aan premiummodellen te ontwikkelen. Of deze auto's in China of Europa gebouwd gaan worden, wordt vooralsnog in het midden gelaten.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model