Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Smart Forjeremy

Nieuws: Smart Forjeremy

Smart presenteert gevleugelde Forjeremy

29.11.2012

Forjeremy is een samentrekking tussen Smart’s tweezitter, de fortwo, en de mode-designer Jeremy Scott. Beide partijen zochten elkaar op en kwamen tot deze gevleugelde Smart Electric Drive die wordt gepresenteerd op de Los Angeles Motor Show.

Kenners van de Amerikaanse mode-ontwerper zouden meteen door hebben dat het Jeremy Scott moet zijn geweest die de handen ineen geslagen heeft met Smart. Het meest in het oog springende detail van de forjeremy, de vleugels achterop, zijn namelijk hét handelsmerk van Scott. En alsof de vleugels nog niet opvallend genoeg zijn, lichten ze ook nog op ´als ontbrandende raketten' en fungeren als avantgardistische achterlichten.

Boodschap
Conceptcars zijn wel vaker excentriek, en juist omdat ze een bepaalde boodschap willen verkondigen. Ook de Smart Forjeremey wil dat. En daarvoor laten we graag Scott aan het woord: "Vleugels betekenen voor mij vrijheid, een stuk gewichtsloosheid. Daarom wilde ik per se dat ze werden gebruikt voor de Smart Electric Drive. Om te visualiseren dat het milieu wordt bevrijd van schadelijke uitstoot en om het nieuwe gemak van mobiliteit te symboliseren. De gewichteloosheid die Scott bedoelt is naast de vleugels natuurlijk onder meer vertaald in de velgen die de vorm van vliegtuigpropellers hebben en tijdens het rijden de indruk moeten wekken dat de forjeremy ieder moment kan opstijgen. De voorste koplampen zijn voorzien van elegant gevormde ´wenkbrauwen´ en dragen bij aan de nieuwsgierige en vrolijke blik van de auto.

Hemelwit
Binnenin heeft Scott gekozen voor een wit geheel met fonkelende chroomaccenten. Het instrumentenpaneel, de stoelen en de deurbekleding zijn uitgevoerd in wit nappaleer terwijl de naden van de stoelzittingen en de deurpanelen in een opvallend ruitpatroon zijn gestikt. Verder is het interieur voorzien van glanzende chromen sierlijsten in de portierbekleding en de eveneens in glanzend chroom uitgevoerde luchtinlaatopeningen aan de zijkant zijn geïnspireerd op de straalpijpen van een vliegtuig en dragen bij aan het vleugelthema van het exterieur.

Productie
Je zou het misschien niet verwachten, maar Smart heeft zowaar productieplannen met de Forjeremy. De bedoeling is dat er volgend jaar een gelimiteerde versie van op de markt komt en deze is net als de studie gebaseerd op de reeds bestaande Fortwo Electric Drive 55 kW sterke elektromotor, goed voor een spurt van 0 naar 60 km/h in 4,8 seconden en een topsnelheid van 125 km/h. Met de lithium-ion batterij van 17,6 kWh kan de stadsauto zo'n 145 kilometer emissievrij in het stadsverkeer afleggen.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model