Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Skoda Octavia

Nieuws: Skoda Octavia

Nieuwe Skoda Octavia zegt “hallo!”

13.12.2012

De Volkswagen Passat krijgt serieuze interne concurrentie, dat is onze eerste conclusie na het inzien van de specificaties van de nieuwe Skoda Octavia. De eindelijk officieel voorgestelde Skoda Octavia is aanzienlijk gegroeid. Maar ook modern, comfortabel en voorzien van vernuftige veiligheidsvoorzieningen, zo claimt de fabrikant.

De Superb hoeft zich vooralsnog geen zorgen te maken, maar de Passat zal de hete adem van de nieuwe Skoda Octavia in zijn nek moeten voelen, ook omdat Skoda aangeeft de prijs-/kwaliteitsverhouding bij hun nieuweling als vanouds te hanteren. Hoeveel de nieuwe Octavia moet gaan kosten, daar moeten we nog even op afwachten, maar het is een feit dat de derde generatie behoorlijk is gegroeid. En dat terwijl het gewicht tot wel 102 kilogram afnam. Zo nam de lengte met een stevige 90 millimeter toe en de breedte met 45 millimeter, wat respectievelijk een totaal heeft opgeleverd van 4.659 en 1.814 millimeter. De wielbasis van de nieuwe Octavia meet 2.683 millimeter en dat is bijna elf centimeter meer dan voorheen. Skoda beweert dat vooral de achterpassagiers van deze extra lengte profiteren. De knieruimte zou met 73 millimeter zijn toegenomen en de hoofdruimte zelfs met 980 millimeter. Dat zijn serieuze winsten. De bagageruimte meet standaard 590 liter en daarmee belooft de nieuwe Octavia de grootste in z'n klasse te hebben.

Klassieke sedan
Wat gebleven is, is het kenmerkende no-nonsense Skoda-design. De nieuwe Octavia laat zich opnieuw typeren als klassieke, maar elegante vierdeurs sedan waarbij vorm minder belangrijk is dan functie. What you see is what you get is het credo, al heeft Skoda's hoofddesigner Jozef Kaban wel iets van dynamiek aan de auto willen toevoegen door onder meer korte overhangen toe te passen. Ook de C-stijl is verder naar achteren geplaatst daarvoor.

Hogere veiligheid
Klassiek van buiten, modern van binnen. De nieuwe Octavia is vanaf een leeg vel papier ontworpen en ontwikkeld en behelst de nieuwste technieken die moeder Volkswagen rijk is. Het bieden van een hogere mate van veiligheid was een belangrijke pijler tijdens de ontwikkeling, maar geen prioriteit. Toch hoeft de nieuwe Octavia zich alles behalve te schamen met slimme systemen als de noodstopfunctie Front Assistant (vanaf mei 2013), rijstrookassistent, automatische remingreep bij een ongeval (ook om een vervolgaanrijding te voorkomen), het beschermen van de auto in een ongevalsituatie (Crew Protect Assistant), vermoeidheidsdetectie en een actieve motorkap ten gunste van voetgangersbescherming. Knieairbags (standaard) en zijairbags achterin zijn tevens voor het eerst in een Octavia te vinden.

Vol elektronische primeurs
Dat de nieuwe Skoda Octavia een auto van deze tijd is, merk je ook aan de elektronische assistentiesystemen die verkrijgbaar zullen zijn. Een goed voorbeeld daarvan is de Adaptive Cruise Assistant. Dit systeem houdt automatisch een ingestelde afstand aan tot de voorligger, terwijl de nieuwe Intelligent Light Assistant automatisch grootlicht aanzet of uitschakelt. Met de Automatic Parking Assistant is automatisch inparkeren mogelijk en tevens een primeur in een Skoda is verkeersbordherkenning (onderdeel van het Traveller Assistant pakket). Verder is er nog Driving Mode Selection waarmee de bestuurder specifieke auto-eigenschappen met een druk op de knop kan aanpassen, een elektrisch bedienbare panoramisch schuif-/kanteldak en Volkswagen's nieuwste multimediasystemen waarbij pas bij een handbeweging de functies op het scherm worden getoond. Een nieuw Canton Sound System en een verbeterde interieurakoestiek dragen bij aan een verhoogd luistergenot.

Motoren
Op het motorengamma gaat Skoda nog niet diep in. Het blijft bij de vermelding dat de nieuwe Octavia geleverd gaat worden met vier benzinemotoren en evenveel dieselmotoren. Later volgt nog een aardgasvariant. Op de instapversies van de TSI's en TDI's na beschikken alle uitvoeringen over een Greentec start/stop-systeem en energierecuperatie. Het motorengamma loopt tot en met de 180 pk sterke 1.8 TSI en het schakelen verloopt via een handbak of een DSG-automaat. In de toekomst is vierwielaandrijving mogelijk en ook aan de sportieve Octavia RS wordt achter de schermen al gewerkt.

Greenline (bijna) met 14%
Populair onder Skoda-rijders zijn de bijtellingvriendelijke Greenline-versies. Ook de nieuwe Octavia komt er weer in zo'n extra zuinige en schone variant. De nieuwe Octavia 1.6 TDI Greenline (110 pk) heeft een CO2-uitstoot van 89 g/km en een verbruik van slechts 3,4 liter diesel per 100 km. Om in aanmerking te komen voor 14% bijtelling is dat net 1 g/km teveel, maar de Nederlandse importeur van het merk laat nu al weten met de fabrikant bezig te zijn om deze uitstoot nog verder omlaag te krijgen. Er is dus nog hoop, en mocht de Octavia alsnog onder de 88 g/km duiken, dan is de Tsjechische grote middenklasser de eerste conventionele dieselauto die dit lukt. Dat gaat ongetwijfeld voor enorme verkoopaantallen zorgen.

Halverwege januari gaan we met de nieuwe Skoda Octavia rijden en dat is ruim voor de dealerintroductie tijdens de daaropvolgende lente. Prijzen volgen nog.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model