Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Seat Leon Plug-In Hybride

Nieuws: Seat Leon Plug-In Hybride

Proefballon Seat Leon Plug-In Hybride

12.06.2013

Deze Seat Leon Verde is de eerste stap om de Spanjaarden vertrouwd te maken met alternatieve, schone aandrijftechnologieën. Het betreft overigens geen studiemodel van Seat zelf, maar een project van meerdere technologische bedrijven uit Spanje.

E-mobiliteit is geen onderbelicht terrein in Spanje, toch gaat de adoptie van alternatieve, zuinige aandrijflijnoplossingen niet zo snel als gewenst volgens Cenit Verde, een PPP-initiatief (public-private-partnership) dat het overkoepelend orgaan is achter de Seat Leon Verde. Met (financiële) ondersteuning van de Spaanse overheid en een totaal budget van 34 miljoen euro hebben tal van bedrijven zoals Siemens, Cobra, Endesa, Iberdrola en Cegasa samen een plug-in hybride op basis van de jongste Leon ontwikkeld die niet louter elektrische energie nodig heeft - en daarmee extreem schoon is - om te kunnen rijden, maar dit ook kan leveren ten gunste van andere doeleinden, het bekende smart grid-principe.

50 kilometer
Cenit Verde ziet Spanje graag een belangrijke speler in elektrische mobiliteit worden en daar wil Seat vanzelfsprekend aan bijdragen. Zij leverden zodoende met alle plezier de donorauto aan zodat deze vervolgens kon worden uitgerust met specifieke componenten en een 75 kW sterke elektromotor. Deze is gekoppeld aan de bekende 122 pk sterke 1.4 liter TSI-benzinemotor voorzien van 6-traps transmissie. Enkel op de capaciteit van de 8.8 kWh sterke Ficosa-batterij komt de Leon Verde zo'n 50 kilometer ver. De uitstoot is dan uiteraard nihil.

Slimme app
Dankzij de smart grid-connectiviteit en de aanwezigheid van een vernuftig oplaadmanagement kan de Seat Leon 'aanvoelen' dat het zichzelf op moet laden wanneer de energiereserve laag is en een oplaadstation niet in de buurt is. Tevens beschikt de auto over een app dat de elektrische systemen monitort en vervolgens inzage geeft in onder meer de actieradius, het energieverbruik, de batterijstatus en de CO2-uitstoot in bepaalde modi. De zogeheten 'Driving Cycle Predictor' analyseert de rijstijl en onthoudt de gereden routes van de bestuurder om op basis daarvan verbeteringen aan te dragen voor een efficiëntere rijstijl.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model