Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Nieuws Seat Leon Cupra 280

Nieuws: Seat Leon Cupra 280

Goedemiddag! De nieuwe Seat Leon Cupra

08.01.2014

Dat is even een lekkere binnenkomer zeg. Van uit het niets presenteert Seat ineens de nieuwe Leon Cupra. En het is weer een heerlijk pittige Spaanse peper geworden. Saillant detail is dat het aantal pk’s voortaan in de modelnaam is opgenomen. Komt er misschien een nog sterkere variant dan?

Dat wachten we nog even af. Voor nu hebben we onze handen vol aan de Seat Leon Cupra 280 zoals de nieuwste topsporter uit Spanje voluit heet. En om maar meteen met diens prestaties te beginnen. Zoals verwacht heeft Seat een 2.0 liter TSI ingezet om tot het kloeke vermogen van 280 pk en 350 Nm te komen. Waarschijnlijk uit hiërarchisch oogpunt niet zoveel als dat van de Audi S3 en Golf R, maar voldoende om in een vlotte 5,8 seconden vanuit rust naar 100 km/h te knallen. Ondertussen doet een 7-traps DSG met dubbele koppeling dan het schakelwerk. Wanneer de bestuurder zelf schakelt kan de sprint naar honderd in 5,8 seconden achter de rug zijn volgens Seat. De topsnelheid bedraagt in beide gevallen 250 km/h. Wie een gunstig brandstofverbruik ook belangrijk vindt is opnieuw het beste af met een DSG als transmissie; in dat geval ligt het theoretische gemiddelde namelijk op 6,4 l/100 km. De handgeschakelde versie kan 6,6 l/100 km halen. Cijfers die overeenkomen met een CO2-waarde van respectievelijk 149 en 154 gram, wat een emissiebesparing van 41 gram per kilometer betekent ten opzichte van het vorige model.

Sperdifferentieel
Vooruitgang is er tevens geboekt bij het wagengewicht. De nieuwe Leon Cupra 280 weegt 1.275 kg in het geval van de 3-deurs SC en dat is 55 kilogram minder dan zijn voorganger. Deze besparing heeft de auto lichtvoetiger gemaakt en daartoe draagt ook de nieuwe generatie van het Dynamic Chassis Control-systeem bij dat speciaal is ontwikkeld voor de Cupra. Ook het zogenoemde Cupra Drive Profile-systeem, waarmee de bestuurder de rijervaring naar wens kan personaliseren, is nieuw voor het model.
Een sperdifferentieel op de vooras verbetert de grip en handling en kan indien nodig tot wel 100% van de aandrijfkracht naar slechts één wiel sturen. Het systeem maakt gebruik van een meerplatenconstructie die hydraulisch werkt en elektronisch aangestuurd wordt. Het sperdifferentieel is bovendien geïntegreerd in alle handlingsystemen, waaronder het ESP en EDS, en combineert zijn functie met de standaard aanwezige progressieve besturing voor nog meer stuurprecisie. Onder extreme condities, bijvoorbeeld op een circuit, is het ESP-systeem in twee stappen uit te schakelen. In de eerste stand wordt de tractiecontrole gedeactiveerd en gaat het ESP over in de sportstand die een grotere gierhoek toestaat. De tweede stap schakelt het ESP definitief uit.

Wolf in schaapskleren
Snelle prestaties zijn belangrijk bij een Cupra, maar het oog wil ook wat. Dikkere bumpers, grote luchtinlaten en standaard full LED-koplampen sieren daarom het front, al schreeuwt de Leon Cupra zijn potentie niet van de daken. Dat geldt ook voor de achterzijde waar de aangezette bilpartij en de twee eindpijpen desalniettemin voor een krachtige uitstraling garant staan. Rollen doet de auto op 19 inch wielen met daarachter potige remschijven met rood gelakte remklauwen. De donker getinte ramen en de zwarte buitenspiegelhuizen behoren eveneens tot de standaarduitrusting die binnenin onder meer een sportstuur en in donkergrijs alcantara met witte stiksels uitgevoerde sportstoelen omvat. Een volledig zwartlederen interieur, opnieuw met witte stiksels, is optioneel, evenals een set kuipstoelen voor maximale zijdelingse steun. Voor een laatste sportieve noot zorgen de pedalen en dorpellijsten uit aluminium.

De nieuwe Seat Leon Cupra 280 zal zijn werelddebuut beleven tijdens de Autosalon van Genève, begin maart. Ongeveer een maand later wordt de auto in Nederland verwacht, samen met de prijzen.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model