Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Seat Altea

Nieuws: Seat Altea

SUV uit Spanje

22.05.2007

Op de Autosalon van Genève gaf Seat al een hint richting dit nieuwe model. De Spanjaarden presenteerden in Zwitserland begin dit jaar de Altea Freetrack Prototipo. De in een mat witte lak gespoten conceptcar was één van de grote verrassingen in Genève. Al direct werd daar duidelijk gemaakt dat dit model een duidelijke voorbode zou zijn van een op stapel staande SUV van Seat.

SUV met MPV-basis

Nieuws Seat AlteaEcht als een SUV is het model niet ontwikkeld. De Altea Freetrack is namelijk afgeleid van de vorig jaar gepresenteerde Altea XL. Speciaal voor de Freetrack is het uiterlijk echter wel ingrijpend gewijzigd. Seat past hetzelfde trucje toe als Volvo met de XC70. Dat model is op zijn beurt namelijk afgeleid van de V70, terwijl de Altea Freetrack in de basis gelijk is aan de Altea XL. Het exterieur heeft echter wel een off-road uitstraling gekregen. Dat is vooral te danken aan de grijze plastic bumpers, de zilvergrijze beschermplaat onder de bumper en het grove gaas in de luchtinlaat. Verder geven de verbrede wielkasten de gewijzigde achterbumper de Altea Freetrack een off-road uitstraling mee.

Vierwielaandrijving en Haldex-koppeling

Nieuws Seat AlteaMaar het is niet alleen uiterlijk vertoon. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de Volkswagen CrossTouran is de Altea Freetrack wel degelijk geschikt om de verharde weg te verlaten. Het model staat 40 mm hoger op zijn wielen dan de gewone Altea XL en heeft daardoor meer bodemvrijheid. Bovendien is er de keuze voor vierwielaandrijving. In dat geval wordt er gebruik gemaakt van een Haldex-koppeling. Zowel via een mechanische als een elektronische regelunit worden de aandrijfkrachten verdeeld over de voor- en achterwielen. Standaard is de Altea Freetrack aangedreven op de voorwielen, maar indien de situatie erom vraagt wordt maximaal 50 procent van het vermogen naar de achterwielen gestuurd.

2.0 TFSI en 2.0 TDI

Voor de aandrijving staan twee krachtige motoren garant. De eerste is de 2.0 TFSI-motor die bekend is uit diverse producten uit de VAG-stal. De motor levert een vermogen van 200 pk en een koppel van 280 Nm. Daarmee weet de Altea Freetrack in slechts 7,5 seconden vanuit stilstand naar 100 km/h te sprinten en een topsnelheid van 214 km/h te behalen. Als we de Freetrack inderdaad als een SUV mogen bestempelen dan is het bovendien ook nog eens een snelle SUV. Wie liever een dieselmotor wenst kan kiezen voor de 170 pk en 350 Nm sterke 2.0 liter TDI-motor. Het verbruik van de motoren ligt op respectievelijk 9,4 en 6,8 liter per 100 km.

Zeer ruim interieur

Nieuws Seat AlteaDoordat de Altea Freetrack is gebaseerd op de Altea XL kan de auto profiteren van een zeer ruim interieur. Seat levert daarmee één van de ruimste SUV's in deze klasse. De kofferbak meet een inhoud van maar liefst 593 liter en dat is fors te noemen. Ook de zitruimte voor de passagiers is fors. Bovendien is de achterbank over een lengte van 18 cm te verschuiven waardoor kan worden gekozen voor meer zitruimte voor de achterpassagiers dan wel voor meer bagageruimte.

Eén complete uitvoering

Nieuws Seat AlteaSeat levert de Altea Freetrack in slechts één uitrustingsniveau. Die is overigens wel voorzien van veel luxe zaken. Voorzieningen als climate control, regen- en lichtsensor, parkeersensoren, cruise control, een radio/CD-speler met MP3-afspeelmogelijkheid en radiobediening op het stuur behoren allemaal tot de standaarduitrusting. Verder zien we rolgordijntjes voor de zijruiten achterin, 17 inch lichtmetalen wielen en zelfs een entertainmentsysteem (op de 4WD). Die laatste is voorzien van een 7 inch TFT-scherm dat aan het plafond is gemonteerd en zodoende de achterinzittenden kan vermaken. Bovendien kan er een DVD-speler of spelcomputer op worden aangesloten. Op veiligheidsgebied zien we standaard ESP, zes airbags en elektromechanische stuurbekrachtiging.

Deze zomer bij de dealers

De Seat Altea Freetrack zal worden geproduceerd in de Seat-fabriek in Martorell. Daar rollen onder meer ook de Altea en Altea XL van de band. Vanaf deze zomer zal de Altea Freetrack bij de Nederlandse dealers staan. Er is keuze uit twee- of vierwielaandrijving en de prijslijst begint met de 2.0 TDI (2WD) voor een prijs van € 35.395,-. Daarna volgt de 2.0 TFSI (4WD) voor een prijs van € 37.995,- en de 2.0 TDI (4WD) kost € 40.395,-.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model