Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Saab PhoeniX Concept

Nieuws: Saab PhoeniX Concept

Bloedstollend mooi: Saab PhoeniX Concept

02.03.2011

Saab had afgelopen weken meermaals gehint naar de aanwezigheid van een studiemodel op de Autosalon van Genève. Het werd immers hoog tijd dat de bij Bertone weggekaapte designer Jason Castriota zijn visie op de toekomst van Saab pende. Het resultaat is deze PhoeniX. En die is bloedstollend mooi.

De naam PhoeniX is net als bij de (voor de laatste keer) gefacelifte 9-3 Griffin een verwijzing naar de beeltenis op het merklogo van de fabrikant. Het mythische dier leek ook voor een deel model te hebben gestaan, kunnen we afleiden uit de als een bek gesculpteerde motorkap en de opvallende vorm van de dakbogen. Castriota zelf noemt het Aeromotional Design omdat natuurlijk ook Saab's link met de wereld van de luchtvaart niet werd vergeten. Zo huist het Saab-logo in de grille op een grote vleugel. Op aërodynamisch vlak heeft Saab uitstekend werk geleverd. De PhoeniX heeft een CX van amper 0,25, onder meer dankzij een grille die zichzelf afsluit als koeling niet strikt noodzakelijk is. Stip dat maar aan voor de productieversie.

Cockpit
De gestroomlijnde Saab Phoenix Concept schuin van vorenOp vleugeldeuren moet je dan weer niet rekenen. Wel zijn er reguliere portieren aanwezig die toegang verschaffen tot een interieur in 2+2-configuratie. Daarin vind je metaalkeurige stijlelementen die aan een rolkooi doen denken. In het interieur zit een touschscreen waarop de functies van het infotainmentsysteem zijn gegroepeerd. De wijzerplaten huizen in diepe kokers die doen denken aan de uitlaat van een Jet-motor. Voor de verlichting wordt gebruik gemaakt van rode LED´s. Die moeten de inzittenden confronteren met het vermogenspotentieel.

Hybride
De Saab Phoenix Concept schuin van achterenOver het vermogen gesproken, dat wordt geleverd door een benzinemotor die gekoppeld is met een elektrische aandrijflijn. Beiden rusten op de bodemplaat van de 9-3-opvolger, in dit geval voorzien van intelligente vierwielaandrijving. De voorwielen worden aangedreven door een bij BMW betrokken 1.6 liter turbomotor met 200 pk, gekoppeld aan een met de hand bediende zesbak. De achterwielen verlenen hulp middels een 34 pk sterke elektromotor. Volgens Saab garandeert dat een levendig weggedrag, want het kan elk achterwiel apart aansturen om de PhoeniX actief de bocht in te sturen.

Bekijk ons aanbod tweedehands Saab modellen

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model