Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Saab 9-3

Nieuws: Saab 9-3

Saab leeft weer!

19.09.2013

Degene die dacht dat Saab definitief overleden was heeft ongelijk. Want het Chinees-Japanse National Electric Vehicle Sweden(NEVS) heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat er weer een pre-productie Saab 9-3 van de band in Trollhättan is gerold.

Het verhaal over Saab is alom bekend. Na vele pogingen tot overname ging het Zweedse merk eind 2011 definitief bankroet. Deed Victor Müller nog een dappere poging om Saab van de ondergang te redden, het mocht allemaal niet baten. Tot in juni 2012 het Chinees-Japanse NEVS liet weten wel heil te zien in het bouwen van elektrische Saabs.

Testmodel
De mentaliteit van NEVS valt te prijzen. Zwijgen tot er daadwerkelijk nieuws te melden is. Maar het mag een verrassing worden genoemd dat het NEVS nu al is gelukt om een eerste auto van de band te laten rollen. Om kapitaal te genereren voor het ontwikkelen van een elektronische Saab, moeten er eerst Saabs die rijden op fossiele brandstoffen verkocht worden. En met deze pre-productie van de 9-3 lijkt NEVS een heel eind op weg te zijn om het merk daadwerkelijk nieuw leven in te blazen. Echter, zo ver is het nog niet. Dit model is in feite een 9-3 Griffin uit 2011 met enkele nieuwe componenten. Hij werd vooral gebouwd om de systemen voor de productielijn te testen en om nieuw vervaardigde onderdelen te toetsen.

Perspectief
Toch is het realiseren van deze 9-3 (voor de fans) al een huzarenstukje op zich. In voorgaande modellen waren bepaalde onderdelen door General Motors ontworpen en andere door Saab. Bouwde Saab de cilinder, de zuiger kon evengoed door GM vervaardigd zijn. En nadat General Motors de stekker er bij Saab uittrok, mocht er geen enkel component onder GM-licentie meer gebruikt worden bij het bouwen van nieuwe auto's. Deze elementen moeten allemaal opnieuw ontworpen, vervaardigd en getest worden. NEVS laat weten dat eind dit jaar een gefacelifte variant van de 9-3 zonder GM-onderdelen in productie moet gaan. Heikelpunt is dat voor het vervaardigen van onderdelen nog niet met alle 500 toeleveranciers een akkoord is gesloten.

Perspectief
Een uitgebreidere facelift van de 9-3 zou zomaar gepresenteerd kunnen worden op de Autosalon van Genève in maart volgend jaar. Maar de belangrijkste vraag is wanneer het NEVS lukt om de 'pre-failliete' 9-3 op basis van het platform van de Phoenix Concept daadwerkelijk te produceren. Dit platform en het design liggen immers al klaar. Op onze goedkeuring kunnen ze rekenen.

Foto's: Saabsunited.com

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model