Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Saab 9-3 ePower

Nieuws: Saab 9-3 ePower

Saab ´s eerste elektrische auto

22.09.2010

Tijdens de Autosalon van Parijs zal het Zweedse Saab haar eerste elektrische model aan het publiek tonen. Het gaat hier om het eerste prototype uit een testvloot van 70 auto’s die begin volgend jaar zal worden ingezet in Zweden.

Net als Mercedes-Benz start Saab met uitgebreide praktijktests om haar elektrische aandrijflijn aan de tand te voelen. Gedurende de tweejarige testperiode zullen in heel Zweden honderden chauffeurs en hun families door Saab en zijn partners worden gevolgd om hun bevindingen met de vloot van 70 Saabs 9-3 ePower te kunnen evalueren. Vervolgens zal een team van ingenieurs zich over de techniek buigen  zodat een productiemodel steeds meer in zicht komt. Zoals gezegd werken aan dit project niet alleen mensen van Saab mee, ook partners Boston Power (batterijen), Electroengine Sweden AB (elektrische aandrijflijnen), Innovatum (project management) en Power Circle (de Zweedse instelling voor de elektrische energie-industrie) brengen hun kennis in.

Elektrische Sport-Estate
SaabDe Saab 9-3 ePower is de eerste volledige elektrische auto die de Zweedse autofabrikant heeft ontwikkeld. De bolide beschikt over een 184 pk sterke elektromotor met een single-speed-versnellingsbak. Dankzij dit forse vermogen accelereert de Saab binnen 8,5 seconden van 0 tot 100 km/h. De topsnelheid van de elektrische 9-3 bedraagt 150 km/h en als beoogde actieradius geeft de fabrikant een afstand van 200 km op. Hiervoor is de lithium-ion batterij met een capaciteit van 35,5 kW verantwoordelijk. De batterij bevindt zich in een gemodificeerde bodemplaat, een ruimte waar voorheen de uitlaat en brandstoftank zaten, en kan in zes uur volledig opladen worden.

Toekomst
Gedurende de Autosalon van Parijs zal Saab de 9-3 ePower officieel aan het publiek voorstellen. Wanneer de consument echter over kan gaan op de aanschaf van een elektrisch aangedreven Saab is nog onbekend. Dat het merk wil investeren in de 'groene' aandrijving staat vast. Jan Ake Jonsson, CEO van Saab Automobile, voegt daaraan toe: "Tegen 2015 schat men jaarlijks 500.000 elektrische auto's wereldwijd te verkopen en Saab heeft zich als doel gesteld een groot deel voor zijn rekening te nemen in dit belangrijke, groeiende segment."

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model