Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Rijtest Peugeot 508

Nieuws: Rijtest Peugeot 508

Autotest | Vernieuwde Peugeot 508

18.11.2014

Het D-segment lijkt aan een comeback bezig. Autofabrikanten hebben nieuwe manieren gevonden om grote middenklassers zuiniger en schoner te maken, met als gevolg dat ze weer aantrekkelijk worden bevonden door de zakelijke rijder. Ook Peugeot heeft de 508 in die mate positief bijgepunt; met een nieuwe dieselmotor, goed voor 20% bijtelling, en tal van kleinere updates die samen zouden resulteren in een synergie-effect. Dat vraagt om een nieuwe ronde met deze Fransoos.

Een compleet nieuwe Volkswagen Passat en dito Ford Mondeo, dat vraagt om actie. Dat heeft Peugeot dan ook niet nagelaten, maar de Franse autofabrikant heeft zich niet gek laten maken. Laat de (semi-)Duisters het onderling maar uitvechten, wij blijven ons eigen ding doen, moet Peugeot’s gedachte zijn geweest. Geef ze eens ongelijk, want de 508 is altijd al een tikkeltje anders geweest dan de zojuist aangehaalde, kersverse rivalen. Dat siert ‘m en onderscheidt deze aimabele Fransoos van de rest.

Niet meer dan nodig
Tegelijk kampt Peugeot met de realiteit dat er natuurlijk wel brood op de plank moet blijven komen en verse aanwas maakt dat nu eenmaal iets lastiger. Al in 2011 was zichtbaar dat het exterieur van de 508 de tand des tijds met verve zou doorstaan. Nu, drie jaar na dato, staat dat feit voor de neus. Het model vertoont amper kraaienpootjes en daar waar ze zichtbaar zijn, heeft Peugeot deze vakkundig weggepoetst. Door de klassieke halogeenverlichting te vervangen door LED-koplampen bijvoorbeeld. De moderne techniek in deze lichtunits zorgt niet alleen voor een overweldigende hoeveelheid licht en zicht wanneer de avond is gevallen, ook geeft het de Peugeot 508 een luxueuzere, futuristische look. Het melden van de nieuwe grille, die rechtop is komen te staan en vanouds weer de ‘Le Lion’ behelst, moeten we hierin niet vergeten te melden. Samen met veel strakkere bumpers, mistpitten die ook van LED’s voorzien zijn, en achterlichten waar lichtbalken onmiskenbaar verwijzen naar de klauw van een leeuw staat de Peugeot 508 er weer fris bij, zonder bestaande eigenaren het gevoel te geven dat ze voortaan in een oude auto rijden.

Opgeruimd staat netjes
Waar de buitenzijde niet meer dan nodig werd aangepakt, werd de bezem er binnenin stevig doorheen gehaald. Weliswaar nog niet zo opgeruimd als in de 308, maar al een stuk rustiger op het netvlies ligt de hertekende middenconsole en -tunnel. Een significante hoeveelheid aan (grote) knoppen is verdwenen en (vanaf de uitvoering Active) voortaan te raadplegen via het centrale, 7 inch bemeten aanraakscherm. De menustructuur en grafische kwaliteiten van het display zijn inmiddels voorbijgestreefd, maar na enige gewenning valt hier best mee te leven. Minder te spreken zijn we over het grote opbergvak tussen de voorstoelen. Waarom valt deze alleen te openen vanaf de bestuurderskant?

Doe maar normaal, dan…
Eenzelfde soort vraagteken plaatsen we ook kort nadat we de vernieuwde Peugeot 508 starten. Zonder opgave van reden bevindt de startknop zich ineens links van het stuurwiel. Wat is er mis met de vertrouwde rechterkant van de stuurkolom? Het lijkt ons bovendien niet dat hier spontane Porsche-aspiraties aan de orde zijn. Dat blijkt ook wel als we eenmaal onderweg zijn: wat een heerlijke, onthaastende reisauto is de Peugeot 508 toch. Het blijft tot zeer hoge snelheden aangenaam stil, oneffenheden worden keurig geabsorbeerd en het stuurgevoel op zowel het rijden op de snelweg als op binnenwegen is uitstekend. Nergens een spoor van een vage middenstand of voelbaar aanwezige stuurhulp door allerhande ingebouwde betutteling, maar een heel mooi gebalanceerde, eerlijke besturing die past bij de rest van het bedeesde rijkarakter. Mocht het nog niet duidelijk zijn: een rit in een 508 zal nooit als spannend ervaren worden. Deze ruime Peugeot heeft slechts één doel voor ogen en dat is de inzittenden zo ongestoord mogelijk van A naar B brengen. Wie op het scherpst van de snede wil rijden zoekt zijn heil maar ergens anders.

Nieuwe zakendiesel
Dat onbezorgd kilometers vreten wordt ook in het zadel geholpen door de nieuwe dieselmotor. Op papier doet deze 2.0 liter BlueHDi best enig spektakel vermoeden met een trekkracht van 370 Nm bij 2.000 tpm, maar in werkelijkheid is dat eerder het tegenovergestelde. Dit wil echter niet zeggen dat de viercilinder-turbodiesel loom is, integendeel. Zodra daar vraag naar is kan deze motor snel in toeren klimmen om zijn overdadige reserves aan te spreken. Een inhaalactie is zodoende zo gemaakt en (schakel)lui rijden is deze motor op het lijf geschreven. En dat terwijl in de weer zijn met de manuele handbak echt geen straf is; die schakelt soepel en doeltreffend.

Eigen plek
We hebben genoten van de vernieuwde 508, die op de belangrijkste vlakken niet onder doet voor compleet nieuwe auto’s. De basis uit 2010 staat als een huis en enkel verfijning blijkt voldoende te zijn geweest om er weer enkele jaren tegenaan te kunnen. Als Peugeot zich ondertussen had laten verleiden door de trend dat zakenauto’s alsmaar scherper zouden moeten sturen, dan hadden we dit gerust begrepen. Maar gelukkig deed het dat niet. Door vast te blijven houden aan het klassieke, vriendelijke karakter van Franse auto’s eigent de Peugeot 508 zich al meer een eigen plek in de hogere middenklasse toe. En ook daar is een doelgroep voor waarmee een goed gesmeerde boterham valt te verdienen.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model