Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Renault Twizy Sport F1

Nieuws: Renault Twizy Sport F1

Renault verrast met Twizy Sport F1

25.04.2013

Geheel onverwachts tovert Renault deze Twizy Sport F1 uit de hoge hoed. Het studiemodel toont aan dat zowel de Twizy als elektrisch rijden absoluut niet saai hoeft te zijn!

Wie kent de Mégane RS niet. Dat model is niet alleen de snelste Renault van dit moment, hij wordt tevens gezien als de benchmark onder de hot hatchbacks. Nou, Renault laat weten dat de Twizy Sport F1 even snel naar 100 km/h accelereert als de Mégane RS! In een tijd van 6 seconden rond dus. Dat is rap, terwijl het reguliere vermogen op een bescheiden 17 pk ligt. Echter dit is slechts het basisvermogen. Niets voor niets ziet deze radicale Twizy er uit als een gekarikaturiseerde Formule 1-auto. De Twizy Renault Sport F1 heeft namelijk als het ware twee elektromotoren: de originele krachtcentrale van de Twizy 80 en een Kinetic Energy Recovery System, beter bekend als KERS. Dit systeem, dat wordt toegepast in de Formule 1 om auto's een tijdelijke power-boost te geven, geeft de Twizy Sport F1 een kortstondig piekvermogen van 97 pk. Dit zesvoudige vermogen is ongeveer 14 seconden lang beschikbaar, net als bij de Lotus-Renault van Kimi Räikkönen. Ruim voldoende dus om tijdens een stoplichtsprintje simultaan met de Mégane RS op te trekken.

Slicks
Met de typische voorspoiler en gigantische achtervleugel bestaat er geen twijfel over mogelijk dat de Twizy Sport F1 een vette en bovenal ludieke knipoog is naar Renault's Formule 1-activiteiten. Zelfs de rubberen slicks komen uit de wereld van formule-auto's, en wel die van de Formule Renault 2.0. Andere karakteristieke Formule-details zijn de piepkleine zijspiegels, de diffuser met waarschuwingslicht van de Formule Renault 3.5 en het eveneens van die formuleracer afgeleide racestuur.
Het compacte stuurwiel is zoals het een F1-auto betaamd bezaaid met knoppen en twee daarvan (aan de achterzijde) zijn er geplaatst om het KERS te activeren. De bestuurder activeert de teruggave van energie van KERS door de twee knoppen achter het stuur gelijktijdig in te drukken. Als KERS wordt geactiveerd, gaat de rode waarschuwingslamp op de diffuser branden. In de knotsgekke Twizy is bovendien Renault's de zogeheten 'R.S. Monitor' ingebouwd dat sterk lijkt op dat van de Megane RS en de nieuwe Clio RS. Tot de vast te leggen tijdwaarnemingen behoren zoal de sprint van 0 naar 50 km/h, 0 naar 100 km/h, 50 meter staande start en 100 meter staande start.

Shownummer met een doel

Feitelijk is de Twizy Sport F1 een showauto die gedurende het jaar en ongetwijfeld ook daarna nog wordt tentoongesteld tijdens grote evenementen. Tegelijk wil Renault een signaal met de auto afgeven:"Ik weet nog niet of we in de nabije toekomst auto's met KERS op de weg gaan zien, maar de Twizy Sport F1 bewijst nu al dat het mogelijk is om technieken die zijn ontwikkeld voor rijden op circuit te gebruiken en aan te passen voor serieauto's", aldus Jean-Michel Jalinier, de baas bij Renault Sport F1.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model