Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Renault-Nissan-fusie

Nieuws: Renault-Nissan-fusie

Dit is hoe Japan een Renault-Nissan-fusie wilde voorkomen

23.04.2019

Het is algemeen bekend dat Carlos Ghosn, de gevallen topman van de Renault-Nissan-Mitsubishi Alliance, zijn zinnen had gezet op een fusie tussen Renault en Nissan. Nu blijkt uit documenten dat de Japanse overheid en Nissan samenwerkten om dat plan tegen te houden, of in ieder geval te vertragen.

De Japanse overheid was erop gebrand om Nissan zelfstandig te houden, blijkt uit een aantal e-mails dat persbureau Bloomberg in handen heeft gekregen. Het topmanagement van de fabrikant had die prioriteit ook, maar maande de paniekerige overheidsfunctionarissen – die bang waren voor een Franse overname – ook tot rust. Uit de mails blijkt dat Nissan de bestaande structuur van de alliantie wilde behouden, maar dan wel met een andere verhouding.

Scheve verhoudingen
Renault redde Nissan zo'n twintig jaar geleden van de ondergang. Het concern heeft sinds die tijd 43 procent van de aandelen Nissan in handen, met stemrecht. Het grotere Nissan heeft niet meer dan 15 procent van de aandelen Renault en geen stemrecht. Daar zijn zowel de fabrikant als de Japanse overheid al langere tijd niet blij mee. Helemaal aangezien Nissan inmiddels winstgevender is dan partner Renault.

Slachtoffer van een complot
Tegenover Bloomberg wilde het bedrijf niet reageren op de mails. Wonderlijk genoeg liet Nissan wel weten dat de financiële wanpraktijken van Carlos Ghosn en zijn voormalige rechterhand Greg Kelly "de enige redenen zijn van de huidige ophef". Daarmee wordt gerefereerd aan de beschuldigingen van Ghosn aan het adres van Nissan. Volgens hem is hij het slachtoffer van een complot en kloppen de aantijgingen tegen hem niet.

Financiële handel en wandel
Ghosn werd in november opgepakt in Tokio op verdenking van frauduleuze zelfverrijking. Nu blijkt dat Nissan de Japanse overheid al maanden onderzoek deden naar de financiële handel en wandel van de topman. Bizar genoeg hebben ze Renault en de Franse autoriteiten daarover niet ingelicht. Dat heeft speculatie gevoed over een mogelijke samenzwering tegen Ghosn. Dat de beschuldigingen een manier zijn om van hem en zijn fusieplannen af te komen.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model