Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Foto's: Nieuws Range Rover Sport SVR

Nieuws: Range Rover Sport SVR

Autotest | Range Rover Sport SVR

09.09.2015

Je zou denken: 'Land Rover had al een 510 pk sterke Range Rover Sport, waarom moet daar de SVR nog bij?' Simpel. Die Duitsers. Altijd weer die Duitsers.

Zinloos geweld, nutteloze proletenbak, onzinnige benzine-slurper, ordinaire herrieschopper… SUV-haters kom er maar in! Roep wat je wilt, Land Rover's geweten zal geenszins opspelen. Heeft de Britse SUV-fabrikant dan helemaal geen moreel? O jazeker wel. Dan heb je je nog niet verdiept in de rest van het leveringsprogramma. Of de ecologisch activiteiten buiten het produceren van auto's om. En dan doelen we natuurlijk niet op die uiterst korte expeditie in de groene heuvels van de Eifel. Hoe lang duurde dat uitje ook al weer? 8 minuten en 14 seconden. D'r in, d'r uit. Een recordtijd. Oftewel, daaraan zijn zo min mogelijk blaadjes gestorven.

Je steekt de draak met me aan?
Nou, waarschijnlijk niet. Niet met jou. Want als dat zo is, dan ben je per ongeluk verdwaald op deze website. De persoon die zich aangesproken voelt is per slot van rekening niet geïnteresseerd in deze autotest. Die heeft bij het lezen van de koptitel al afgetaaid. Of misschien toch niet? Want waar rook is, is vuur. Geuite kritiek op auto's als de Range Rover Sport SVR komt niet zelden met een stukje jaloezie. Maar wees ook welkom, autominnende moraalridder. Er is begrip. Je weet immers nooit hoe een koe een haas vangt. De auto-industrie weet dat als geen ander.

Genoeg geginnegapt, hoe rijdt de SVR?
Bevlogen en ijselijk tegelijk. Serieus. Nu is het voor ons ook geen dagelijkse kost om het stuur in handen te hebben van een Cayenne Turbo S, X5 M of AMG-container, maar dat deze Range Rover dat zeer gerespecteerde clubje met gemak weet te evenaren valt met weinig risico te beweren. En toch heerst er enige twijfel of we nu 'Wat een regelrechte bruut!' moeten schrijven. Hij kan zo zijn. Zonder enig pardon. Maar dat hoeft niet zo nodig. Het is en blijft een Land Rover in hart en nieren. Een gentleman. Dus kalmpjes door de straten (mits voldoende breed) sjokken is evengoed realistisch. En daarin schuilt misschien wel z'n grootste kracht.

Waar merk je dat nog meer aan?
Trek het enorme portier open en een deel van die stellingname openbaart zich onmiddellijk. De sfeer, de kwaliteit, de finesse en het oog voor detail; dat krijg je bij geen enkele andere Land Rover. British best is de traktatie, en dan weet je doorgaans genoeg. Dat is geen klinische bedoening (zoals dat bij de Duitsers nog wel eens is). Nee, een bepaalde mate van rust en reinheid heerst. Dat het maagdelijk witte meubilair van ons testexemplaar hier tot zeker hoogte debet aan is, staat buiten kijf. Poepie chic oogt het, om maar even platvloers te doen. Zeer besmettelijk voor vuil en vlekken ook, maar daar doen we niet over. De kans dat een eigenaar keer op keer in driedelig grijs instapt is groter dan dat een Green Peace-abonnee een SVR koopt. Liever schrijven we over de zetels. Achterin zijn die een kopie van de voorste. Net als in de Panamera en Rapide. Niet de minste. Er kan geen achterbank tegenop.

Wie bedenkt dit?
Al dat pauwgedrag is het werk van SVR. Dat staat voor Special Vehicle Operations, Land Rover's recent opgerichte exclusiviteitsdivisie en equivalent van M, Quattro en AMG. Bedoeld voor mensen die graag nog eens tienduizenden euro's willen stukslaan om iets bijzonders te rijden. En het gebeurt, want de Range Rover Sport SVR is – ondanks zijn niet malse basisprijs – niet aan te slepen.Het mooie is dat dezelfde groep vormgevers en technici erop stond dat de Range Rover Sport SVR 550 pk moest kunnen leveren. En 680 Nm. Liefst meer, maar hé, nu niet overdreven hebberig worden... Dit is de allereerste SVR ooit. Al merk je dat aan niets. Dus ga vooral niet in zak en as zitten dat elk van de eerdergenoemde concurrenten iets meer pk's levert. Noch het feit dat 'ie – op papier – het langzaamst is met 4,7 seconden op de welbekende sprint. De SVR vergt meer dan genoeg energie van je als hij ontketent.

Vertel verder
Doen we. Stap op het gaspedaal en de neus komt onmiddellijk centimeters omhoog. Alsof 'ie zich zo licht mogelijk aan het maken is voor de meeste vlotte acceleratie. Dus zo voelt het om gezagvoerder van een 777 te zijn. Ondertussen is de V8-Supercharged ook zo bedeesd niet meer. In een seconde of twee heeft het blok z'n keel geschraapt en, toegegeven, dat voltrekt zich op weinig galante wijze. Een dikke vette rochel hoopt zich hoorbaar op vanachter het glaswerk. Om vervolgens de ganse klodder met bulderende agressie aan de weide wereld toe te vertrouwen. Lekker, hoor! En ja, een vlinder zou acuut het loodje leggen als die zich precies dan in de buurt bevindt van een van de twee stortkokers. Kwestie van het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Vervelend is dat. Maar ook realiteit.

Witte knokkels
Over keiharde realiteit gesproken. Ook de SVR zelf ontkomt er niet aan. Hoe knap werk de techneuten ook hebben geleverd. Een gewicht van 2,3 ton vormt nu eenmaal een speelbal voor Moeder Natuur. De vraag is dan ook niet of hard rijden met de SVR mogelijk is, maar of je het durft. De hoge zit, de gigantische massa die continu in je nek klontert in combinatie met de niet-aflatende krachten van de achtcilinder bezorgen vaker wikke knokkels dan je hart kan verdragen. Niet in rechte lijn, maar bij bochtenwerk. Massa wil van nature rechtdoor. Bij hoge snelheden niets liever.Gelukkig weten de elektronica en de remmen hiervan telkens een zinderende knokpartij te maken. Toch houden we keer op keer de adem in als in de verte het asfalt lijkt op te houden. 'Dan moet je langzamer rijden…' Een open deur én niets dan de waarheid, inderdaad. Maar ook minder opwindend. En daar is het bij de SVR toch allemaal een beetje om te doen. Het gevoel dat je leeft. En laat dat innerlijke zich nu vaak pas openbaren als een prijs van luttele tonnen geen rol speelt. De Duitsers wisten dat al lang. Land Rover nu ook. Nu de huilebalk nog.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model