Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Range Rover (Sport) Hybrid

Nieuws: Range Rover (Sport) Hybrid

Range Rover doet Hybrid uit de doeken

21.08.2013

Het Britse Land Rover heeft de hybride aangedreven Range Rover en Range Rover Sport geheel productieklaar. Het model zal vanaf begin volgend jaar van de band af rollen, maar is vanaf 10 september te bestellen.

Dat Land Rover zijn eerste hybridemodellen stoelt op de grootste Range Rovers is niet zo vreemd. Hoewel deze auto's sinds de laatste generatie sterk zijn gemoderniseerd, is bij deze giganten nog steeds veel winst te behalen qua efficiëntie. Leverde de gewichtsbesparing van ruim 400 kilogram al een mindering op de CO2-uitstoot van 30 g/km op, door een conventionele verbrandingsmotor te laten samenwerken met een elektromotor wordt er nogmaals zo'n 30 g/km bespaard. Zowel de Range Rover Hybrid als de Sport-variant stoten gemiddeld niet meer dan 169 g/km uit. Ook het opgegeven verbruik is gelijk met 6,4 l/100 km, een reductie van 1,5 l/100 km ten opzichte van de modellen met enkel een verbrandingsmotor als aanjager.

Dieselhybride
Zoals aangekondigd worden de eerste hybrides van Land Rover aangedreven door de 3.0 liter TDV6-diesel die het doet met een elektromotor. Beide motoren zijn respectievelijk goed voor 250 pk en 48 pk. De zescilinder-diesel levert van zichzelf al 600 Nm aan koppel, maar gezamenlijk staat de hybridemodule voor 340 pk en 700 Nm. Bij 1.500 tpm is die trekkracht al volledig voor handen en tot 3.000 tpm kan dit vastgehouden worden.
Via een 8-traps automaat van ZF worden de krachten - uiteraard - naar alle vier de wielen gesluisd en wanneer dat ineens gebeurt op geplaveid asfalt, dan is een acceleratie naar 100 km/h in 6,7 seconden mogelijk. De grotere en iets zwaardere Range Rover Hybrid doet hier 6,9 seconden over en heeft ook een iets lagere top van 218 km/h, versus 225 km/h voor de Range Rover Sport Hybrid.

Emissieloos
De elektromotor ontwikkelt een koppel van 170 Nm om de (tussen)acceleraties te verbeteren en de Hybrid's in EV-modus aan te drijven. De elektromotor werkt ook als dynamo door kinetische energie terug te winnen tijdens regeneratief remmen om daarmee de accu op te laden wanneer de auto afremt of uitrolt. Wanneer de EV-modus is geselecteerd kan er over circa 1,6 kilometer geheel elektrisch gereden worden bij een maximumsnelheid van 48 km/h. Daarna springt de V6-diesel weer aan.

Ultieme test
Land Rover laat met klem weten dat de hybridemodellen in het terrein niet onder doen voor de gewone Range Rovers, alsook qua binnenruimte. Omdat aan te tonen zullen drie Range Rover Hybrid's deelnemen aan de Silk Trail 2013, een een 16.000 km lange expeditie door 12 landen die enkele van de meest uitdagende wegen, bergpassen en paden zal volgen, inclusief een deel van de originele, 6.400 kilometer lange Silk Road die Azië met het Middellandse Zee-gebied verbindt.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model