Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Porsche Panamera Sport Turismo Concept

Nieuws: Porsche Panamera Sport Turismo Concept

Porsche brengt Panamera Sport Turismo

27.09.2012

Alles wat Porsche aanraakt verandert in goud, waarom dan niet een extra model gebaseerd op de Panamera op de markt brengen? Met de Sport Turismo Concept geeft de fabrikant alvast een voorzet van hoe zo’n model eruit zou kunnen zien.

Goed voorbeeld doet goed volgen, dat is wat hier vermoedelijk is gebeurd. De concurrenten bij Mercedes hebben immers een langere daklijn op de CLS geplakt en daarmee hun succesnummer nog breder in de markt geplaatst. Porsche weet daarnaast ook dat na drie jaar en vele tienduizenden verkochten exemplaren de nieuwigheid van de Panamera er een beetje af is. Daarom pakt het in Parijs uit met een concept die de vierzits-Porsche een nieuwe richting op wijst. Met de Panamera Sport Turismo wordt de vierdeurs coupé ineens een shooting brake. Zijn die paar liters extra bagageruimte echt nodig? Nee. Is de Panamera Sport Turismo een van de stoerste lifestyle-wagens ooit gemaakt? Ja! En daar gaat het bij een merk als Porsche natuurlijk vooral om: uitstraling.

Looks
En met die looks zit het meer dan snor. Zijn nieuwe agressieve neus maakt meteen duidelijk dat je hier met een serieuze rijdersauto te maken hebt. Verplaatsen we ons naar de achterzijde dan zien we hier ook een compleet nieuw ontwerp dat desalniettemin heel erg herkenbaar Porsche is. Met een lengte van 4.950 millimeter en breedte van 1.990 millimeter kunnen we hier zonder meer spreken van limousine-afmetingen. Om het ontwerp zo clean mogelijk te houden heeft Porsche de richtingaanwijzers en LED-verlichting in een C-vorm geïntegreerd in de luchtinlaten. Daarnaast zijn de buitenspiegels vervangen door camera's die hun beeld op een beeldscherm aan de bestuurder tonen.

Hybride
Helemaal in evenwicht met de tijd is de Sport Turismo uitgerust met een hybride-aandrijflijn. Een dergelijk systeem kennen we natuurlijk al uit de Panamera S Hybrid, maar is in de Sport Turismo naar een volgend niveau getild. Het betreft hier namelijk een gloednieuwe plug-in hybrid die door Porsche als e-hybrid omschreven wordt. Dit houdt zoal in dat volledig elektrisch rijden mogelijk is tot 130 km/h waarbij een bereik van 30 km mogelijk moet zijn. Wees gerust, aan snelheid is er geen gebrek want onder de motorkap ligt de bekende V6 die 333 pk voortbrengt. Gekoppeld aan de elektromotoren betekent dit een totaalvermogen van 416 pk en een sprint naar 100 km/h in minder dan zes seconden. Dankzij zijn elektrische mogelijkheden is dit echter een Porsche als nooit tevoren. De verbruikscijfers komen namelijk uit op 3,5 l/100 km met een CO2-uitstoot van 82 g/km. Dat wordt dus met 14% bijtelling rondkachelen in je V6-Porsche!

Lithium-ion
In tegenstelling tot de huidige generatie hybrides van Porsche heeft de Panamera Sport Turismo niet de beschikking over nikkel-hydride-accu's maar krijgt hij een lithium-ion-pakket ingebouwd. Dit betekent dat opladen slechts 2,5 uur hoeft te duren (afhankelijk van laadsysteem) en sportief rijden ook volledig elektrisch plaats kan vinden. Wil je ook eens zien hoe je elektrische aandrijflijn erbij ligt? Dat kan, want de concept is uitgerust met een elektrochromatisch glazen vloer (te vergelijken met Magic Sky Control van Mercedes) die na een druk op de knop zicht geeft op het accupakket.

Interieur
We zagen het natuurlijk al opduiken bij de Porsche 918 Spyder, een dashboard grotendeels opgebouwd uit een touchscreen. Deze werkt samen met TFT-schermen recht voor de bestuurder om alle informatie over de hybride-aandrijving zo goed mogelijk over te brengen naar de inzittenden. Daarnaast kan allerlei informatie over de auto wordt opgevraagd en aangepast. Stoelen verstellen, verlichting instellen, de klimaatregeling reguleren en het Porsche Communication Management op smaak brengen, het kan allemaal via het touchscreen.

Facelift
Naast zijn nieuwe koetsstijl geeft deze Sport Turismo ook een blik in de toekomst van de vernieuwde Panamera. Let daarbij vooral op het front van de Sport Turismo. Dat zal waarschijnlijk grotendeels in deze vorm zijn weg gaan vinden naar de eerste facelift van zijn donorauto, die overigens niet lang meer op zich zal laten wachten.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model