Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Porsche Macan

Nieuws: Porsche Macan

Meer informatie over Porsche Macan beschikbaar

10.10.2013

Er is al ontzettend veel gezegd en geschreven over de nieuwe kleine SUV van Porsche, de Macan. Meerdere spyshots of kleine stukjes informatie zagen we voorbij komen, maar het is nog immer wachten op officiële info van de Duitsers. Engelse collega’s mochten al eens op de passagiersstoel gaan zitten zodat er nu nieuwe details beschikbaar zijn.

De komst van de nieuwe Macan laat nu wel erg lang op zich wachten. Op de IAA in Frankfurt hadden we hem eigenlijk wel verwacht. Een presentatie in eigen land was behoorlijk voor de hand liggend geweest, maar Porsche heeft besloten de kleine broer van de Cayenne op de Los Angeles Motor Show aan het grote publiek voor te stellen. Met het oog op de Amerikaanse markt geen onlogische keuze.

Voortijdige kritiek
Maar het is juist het publiek dat verdeeld heeft gereageerd op de komst van de Macan. Het gegeven dat de Porsche op het Q5 platform van is Audi geconstrueerd, alsmede de komst van een viercilinder doet de Porsche-fan vrezen dat de Macan geen 'echte' Porsche meer is. Die geluiden komen ons bekend voor. Ook bij de lancering van de Cayenne in 2003 kwam er een storm van kritiek over de Duitsers heen, nu blijkt dat het model leukweg het snelst verkopende Porsche-model ooit is geweest. Wij schatten zo in dat de Macan eenzelfde succesrijk pad zal bewandelen.

Kleinere motoren
Dat succes zal mede te danken zijn aan een flink lagere aanschafprijs dan de Cayenne. De verkrijgbaarheid van kleinere, minder krachtige motoren heeft daar een belangrijk aandeel in. Het is nog niet officieel maar sterke geruchten gaan dat er een geblazen 2.0 liter viercilinder met 225 pk, afkomstig uit de Volkswagen-stal onder de kap van de instapversie zal liggen. Daarmee zal het de eerste viercilinder sinds de Porsche 968 in 1995 zijn. Zelfs een viercilinder turbodieselblok met 177 pk zou kandidaat zijn om de Macan van aandrijving te voorzien.

Flinke jongens
Natuurlijk zijn er ook gewoon flinke krachtpatsers beschikbaar. Zo heeft Porsche bevestigd dat er een 335 pk sterke 3.0 liter zescilinder in de Macan S, en een 254 pk sterke common-rail turbodiesel in de Macan S Diesel komen te liggen. Topmodel is uiteraard de twin-turbo 3.6 liter zescilinder uit de Macan Turbo. Laatstgenoemde is tevens de variant waar de Engelse autojournalisten in mogen meerijden. En het zal je niet verbazen dat de 395 pk sterke V6-blok van de Macan Turbo een beul van een aanjager is. Volgens de Britse pers zal de bekende sprint zo rond de 5 seconden gepiept zijn.

Grip, grip en grip
Maar de kracht is niet eens wat hun het meeste verbaasde. Met name het gemak waarmee de Macan de bochten in duikt en zonder enig overstuur met een schier onophoudelijke partij aan grip er weer uit komt maakt indruk. Het onderstel mag dan afkomstig zijn van de Audi Q5, Porsche heeft het aan een grondige inspectie onderworpen. Ook de aluminium body, die er voor zorgt dat de Macan Turbo onder de 1.700 kilo blijft, draagt zijn steentje bij aan de imponerende rijeigenschappen. Want de Engelsen kregen eerder het gevoel met een sportieve stationwagon onderweg te zijn dan met een SUV. Overigens krijgt de Macan standaard vierwielaandrijving mee, maar Porsche poogt hem een achterwielaandrijving-gevoel geven door 90% van de beschikbare power naar die achteras te sturen.

Succes
Kijkend in het binnenste valt op dat de Macan behoorlijk wat been- en hoofdruimte heeft. De gebruikte materialen, knoppen en panelen zijn vergelijkbaar met de laatste generatie van de Porsche Cayenne en dus zal ook de Macan kwalitatief hoogwaardig aanvoelen. Dat is de belangrijkste reden dat wij denken dat de Macan een groot succes zal worden. Voor fors lager prijskaartje dan de Cayenne krijgt de consument een premium-Porsche, ondanks dat de Macan zeker zo'n € 70.000,- gaat kosten is het een auto voor de massa. En zolang de gegenereerde inkomsten van deze modellen worden gestoken in het ontwikkelen van heftige machines als de 918 Spyder, hoor je ons niet klagen.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model