Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Porsche 911

Nieuws: Porsche 911

Officieel: turbomotor voor gefacelifte Porsche 911 Carrera

09.09.2015

Zelden heeft een nieuwkomer zichzelf zo vaak in de kijker gespeeld terwijl er strikt genomen geen wereldschokkend nieuws te melden valt. Maar nu is hij dan eindelijk officieel: de vernieuwde Porsche 911 Carrera. Met, zoals verwacht, een turbomotor. En een handjevol nieuwe features, veelal standaard.

Een auto-icoon trekt nu eenmaal de aandacht van pers en publiek naar zich toe. En Porsche weet dat als geen ander. Dus stuurde het zelf maar een serie spionagefoto's van de vernieuwde 911 de wereld in. Niet veel later volgden de eerste specificaties. Iedereen met een autohart smulde ervan. Het kon niet stuk voor Porsche. Maar toen. Toen kwam de '911.2' onbedoeld op straat te liggen. En daarna – via een blamage – nog een keer. Niet leuk. Althans niet leuk voor Porsche, want de geplande onthulling duurde destijds nog een dikke maand. Evenwel kon de pers en het publiek ook hier niet genoeg van krijgen. En dat terwijl de facelift nauwelijks iets om het lijf heeft. Totdat je de motorkap opentrekt.

Turbo
Mocht je het nog niet hebben meegekregen: bijna alle 911-modellen zullen worden voortgestuwd door een turbomotor. Behalve de 911 GT3 en RS-versies. De atmosferische 3.4 en 3.8 liter zescilinders zijn aan de wilgen gehangen en daarvoor in de plaats is een geblazen 3.0 liter gekomen. Nog altijd van het boxer-principe, dat wel. Puristen zullen er maandenlang van op de kast zitten. Maar Porsche wordt welhaast gedwongen om deze stap te nemen. De gemiddelde CO2-uitstoot moet namelijk naar beneden van de Europese Unie. En een turbomotor doet dat zonder aan prestaties te verliezen. Sterker, die gaan erop vooruit.

Beetje bij beetje
De 3.0 liter boxer is natuurlijk tot meer in staat, maar dat is voor later. Voor nu knijpt Porsche de nieuwe motor af bij 370 pk. Tenminste, bij de Carrera's. De vernieuwde Carrera S geniet voortaan 420 pk. Een winst van 20 pk in beide gevallen. Het koppel maakt een grotere sprong. Van 390 naar 450 Nm voor de Carrera en van 440 naar 500 Nm voor de S-variant. Bovendien is de maximum trekkracht bij een lager toerental beschikbaar, te weten al vanaf 1.700 tpm.

Nog meer cijfertjes
De snelste Carrera is er eentje gekoppeld aan de PDK-bak met dubbele koppeling. Dan kan de S-versie in 3,9 seconden naar 100 km/h knallen, drie tiende sneller dan de instapper. De topsnelheid ligt op respectievelijk 308 en 295 km/h. Het is de eerste keer dat ook een 911 Carrera deze magische grens weten te bereiken.<br>Dan het verbruik. Dat is zoal bedoeld een stuk lager. Afhankelijk van de uitvoering bedraagt de winst tot 12%. Het officiële fabrieksverbruik van de nieuwe 911 Carrera met PDK-transmissie bedraagt bijvoorbeeld 7,4 l/100 km en voor de Carrera S met PDK wordt 7,7 l/100 km op gegeven.

Sport Chrono-knop
De Carrera-modellen met Sport Chrono Pakket hebben nu een draaiknop op het stuur die het mogelijk maakt een eigen 'set-up' te kiezen, precies zoals de 918 Spyder dat ook heeft. De uitvoeringen met PDK-transmissie beschikken ook over de 'Sport Response'-knop. Met deze knop ingedrukt wordt de aandrijflijn op scherp gezet voor 20 seconden lang maximaal accelereren, bijvoorbeeld voor een extra snelle inhaalactie.

Neuslift en achterassturing
Verder is voor het eerst het PASM-onderstel strandaard op alle 911-modellen. Porsche combineert dit 10 millimeter lagere, adaptieve onderstel met nieuwe schokdempers en de mogelijkheid om met één druk op de knop de voorzijde van de auto hydraulisch met 40 millimeter te verhogen (gedurende 5 seconden). Dit voorkomt dat de onderzijde van de 911 Carrera de bodem raakt bij bijvoorbeeld het uitrijden van een parkeergarage.
Nieuw en optioneel is ook achterasbesturing. Deze technologie, afkomstig van de 911 Turbo en de GT3 en GT3 RS, zorgt voor een nog beter instuurgedrag en extra stabiliteit bij rijbaanwisselingen op hoge snelheid. Bovendien verkleint rear-axle steering de draaicirkel met 0,5 meter.

Actieve aerodynamica
Op het visuele vlak is er veel minder te melden. Daar is het als vanouds evolutie in plaats van revolutie. De lichtunits rondom zijn aangepakt en de bumpers spreken meer dan voorheen. Aan de achterzijde bevat de motorafdekkap nu zwarte lamellen in lengterichting in plaats van over dwars. Verder vallen de (koel)gaten aan weerskanten van de achterbumper op. De vernieuwde Porsche 911 Carrera's debuteren op de IAA Frankfurt, medio september. Prijzen volgen snel.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model