Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Peugeot Quartz

Nieuws: Peugeot Quartz

Peugeot Quartz steelt met 500 pk de show

18.09.2014

Peugeot pakt op de Autosalon van Parijs uit met de Quartz. Dat is een échte crossover. Een kruising tussen een hoog op de poten staande SUV en een sportieve bolide. De showtopper is 2,05 m breed, 4,50 m lang en staat op 305 mm breed rubber die om velgen met een diameter van maar liefst 23 inch zijn gelegd.

De Fransen lijken de laatste tijd wel een obsessie voor mineralen te hebben ontwikkeld. Zou dat iets te maken hebben met de aanstaande terugkeer in Dakar? Zo omschrijft het Peugeot het interieur als een monoliet, is het grijs van de Quartz (wat ook een mineraal is) geïnspireerd op rotskristal en hebben ze het over een ‘gebeiteld’ design. O ja, en de middenconsole is uitgevoerd in basaltsteen. Dat moet een zware jongen zijn!

Interieur
Onder de koets van de Quartz vinden we het EMP2-platform van PSA. Maar in dit geval is er een composietstructuur op aangebracht waarop het koetswerk wordt gelijmd. Dat is lichter en tegelijkertijd stijver. Zo stijf dat Peugeot de B-stijl achterwege kon laten. Het aan boord klimmen wordt vergemakkelijkt door wegklapbare treden.
Het interieur is aangekleed met zowel stof en leer. Waar je niet rechtstreeks mee in contact komt is voorzien van zwart leder. Wat je wel aanraakt, is uitgevoerd in rood. En over rood gesproken - de deurpanelen zijn gefreesd uit composietmateriaal waar bij elke laag rood pigment werd aangebracht om een strepenpatroon te creëren.

Head-up-display
De bestuurder neemt plaats op een kuipstoel met vierpuntsharnas. Niets speciaals, want ook de drie andere zitplaatsen zijn ermee uitgerust. Maar het kleine stuurtje achter een compleet op de bestuurder gericht dashboard met tuimelschakelaars is alleen voor hem. De informatie wordt grotendeels geprojecteerd op een groot head-up-display. Dit display heeft ook een langwerpige plaat van polycarbonaat op een hoek van 45 graden, wat de Fransen in staat stelt extra gegevens te projecteren en een diepte-effect te creëren.

500 pk hybride
De Quartz kun je het beste 's nachts aan de stekker leggen. Dan vertrek je met een volgeladen batterij en kan je het totale potentieel van de Quartz benutten. En dat is nogal wat. De 1.6 liter turbomotor wekt in z’n eentje al 270 pk en 330 Nm op. Dat is bijna 170 pk per liter! Elke as krijgt daarnaast ook nog eens ondersteuning van een 115 pk sterke elektromotor. Het totaal is een paardenstal waarin 500 stuks ronddraven. Gek genoeg maakt Peugeot géén gebruik van elektronische snufjes om al dat geweld in goede banen te leiden, maar zitten er degelijke mechanische sperdifferentiëlen op. De ophanging wordt pneumatisch bediend. De bodemvrijheid kan hierdoor variëren van 30 tot 35 cm. Een sensor die het wegdek leest en ook gegevens haalt uit het navigatiesysteem kiest de juiste instelling voor het moment.

Hoe snel is de Peugeot Quartz?
Ja, we willen het ook weten, maar dat laat Peugeot niet los. Daarvoor moeten we wachten tot begin oktober als de Fransen in Parijs het doek van de conceptcar trekken. En plannen voor eventuele productie? Reken daar maar niet op, dit is puur een auto die de show moet gaan stelen in de Franse hoofdstad.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model