Auto Salon Genève 2013
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Peugeot HYbrid

Nieuws: Peugeot HYbrid

Peugeot toont twee HYbrid-modellen

07.03.2013

Met gepaste trots presenteert Peugeot op de Autosalon van Genève een tweetal HYbrid-modellen. Eén traditionele hybride in de vorm van de 208 en een innovatieve variant op perslucht met als basis de kakelverse 2008.

Laten we beginnen met compacte de hatchback van de Fransen, de 208 HYbrid FE, die tot stand is gekomen door een samenwerking van Peugeot en Total. Beide bedrijven hebben zich ten doel gesteld een auto te ontwikkelen die volop rijplezier biedt en tegelijktijdig een schoon karakter bevat. Als basis voor deze missie heeft men de 208 1.0 VTi 68 pk flink onder handen genomen. Zo ontving de kleine Fransoos diverse aanpassingen aan het exterieur om de luchtweerstand te verlagen en moeten speciale wielen en banden tevens voor een verlaging van de rolweerstand zorgen. Ook het gewicht nam aanzienlijk af. Verantwoordelijk daarvoor zijn Hutchinson en CCP Composites, beiden dochters van Total, die hun expertise op het gebied van composietmaterialen en polycarbonaten hebben losgelaten op de 208. En met deze materialen in onder andere carrosseriedelen, ruiten en delen van het interieur wist men maar liefst 200 kilogram gewicht te besparen.

Autosport als inspirator
Een lagere lucht- en rolweerstand tezamen met een geringer gewicht is een perfecte combinatie voor verbeterde specificaties, maar als laatste troef voegt Peugeot hier een op de autosport geïnspireerde hybride aandrijflijn aan toe. Het gaat hier om een driecilinder benzinemotor die is gekoppeld aan een elektronisch geregelde, handgeschakelde versnellingsbak in combinatie met een elektromotor en een accu die uit de endurance-races afkomstig is. Daarnaast voegde het team ´thermomanagement´ een speciale verbrandingscyclus toe en werd de vermindering van de inwendige wrijving nogmaals onder de loep genomen. Het resultaat van dit alles houdt Peugeot nog even geheim, maar wel weten we dat het model binnen de acht seconden vanuit stilstand naar de honderd schiet en slechts 49 g/km CO2-uitstoot. In vergelijking met het origineel, 14 seconden en 99 g/km, een forse verbetering. Vreemd is overigens wel dat Peugeot de auto in Genève niet fysiek op de stand had staan. We moesten het doen met een stuk plastic in de vorm van een 208. Bijzonder...

2008 HYbrid
Wel fysiek aanwezig op de Peugeot was de 2008 HYbrid Air. Het model was voorzien van de nieuwste innovatie van de Fransen, HYbrid Air; een combinatie van benzine en perslucht in een full-hybrid concept. Vergeleken met de huidige generatie auto´s in het B-segment is het verbruik en de uitstoot van CO2 van de HYbrid Air aanzienlijk teruggedrongen. Het gehomologeerde verbruik ligt op 2,9 l/100 km en een uitstoot van 69 gram CO2 per km. Opmerkelijk laag. Hoe het werkt? Eigenlijk net als een andere hybride waarin een accu ligt. In de motorsteunen van de 2008 rust een gewone 82 pk sterke VTi-benzinemotor welke is gekoppeld aan een automatische versnellingsbak. In 'Petrol mode' zorgt de benzinemotor enkel voor de aandrijving. Die solowerking geldt ook voor het Air-gedeelte dat in 'Air mode' enkel de aandrijving verzorgt, precies zoals de (Z)EV-mode bij hybrides. Wat er dan gebeurt is dat de lucht, die opgeslagen is in de tank onder de auto, een hydraulische pomp aandrijft welke op zijn beurt de wielen van kracht voorziet. Dus in plaats van een accu en een elektromotor beschik je over een luchttank en een hydraulische pomp. In gecombineerde modus werken de benzinemotor en de Hybrid Air samen om tijdens een boost een keurige 122 pk op te wekken.

Productieplannen
Peugeot wil de samen met Bosch (en uiteraard Citroën) ontwikkelde techniek in 2016 productierijp hebben. De verwachting is dat de modellen die ze hiermee aan gaan bieden veel voordeliger zullen zijn dan hybrides voorzien van dure en zware accupakketten. Het zou een bijzondere revolutie betekenen als het in 2016 daadwerkelijk zover is.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model