Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Peugeot 208 R5

Nieuws: Peugeot 208 R5

Peugeot teast met 208 R5 rallykanon

16.09.2012

Het houdt maar niet op met de Peugeot 208. De Franse fabrikant gaat in Parijs flink uitpakken met de compacte stadsauto. Dit keer een extreem snel exemplaar dat in behoorlijk grote voetsporen moet gaan treden.

De 208 is enkele maanden geleden geland en Peugeot wil toch vooral dat we het model niet uit het oog verliezen. Om dit te bewerkstelligen staan in Parijs niet minder dan drie compleet nieuwe modellen op basis van deze B-segmenter. Zagen we vorige week al de GTI en XY opduiken, dit keer is het de beurt aan een exemplaar die niet bepaald bedoelt is voor de openbare weg. We zien hier namelijk de eerste foto van de Peugeot 208 R5. Dit rallykanon zal in 2013 zijn opwachting gaan maken in het Intercontinental Rally Challenge.

Voetsporen
In dit kampioenschap zal de 208 in de voetsporen moeten treden van de ongekend succesvolle 207 S2000, een auto die het kampioenschap zes keer op zijn naam wist te schrijven en 23 rallyoverwinningen op zijn conto heeft staan. Wat gaat Peugeot doen om dit te evenaren? Allereerst krijgt het te maken met nieuwe regelgeving die in 2013 zijn intrede zal gaan doen. Dit betekent vierwielaandrijving, een sequentiële versnellingsbak met vijf verzetten, geen centraal differentieel en een 'long travel suspension'. De wielkasten moeten minimaal 18 inch wielen van ruimte kunnen voorzien en een spoiler staat ook op het lijstje van benodigdheden. Ten slotte is het minimale gewicht bepaald op 1.200 kg.

THP
De grootste verandering vinden we echter onder de motorkap want vanaf 2013 is het niet langer toegestaan om met de 2.0 liter motoren te racen, iedereen wordt verplicht om met een geblazen 1.6 aan de start te verschijnen. Laat Peugeot nu net zo'n motor op de plank hebben liggen. De 1.6 THP wordt in menig auto gelepeld en zal ook de 208 R5 van pit gaan voorzien, maar was nog nooit zo krachtig. In de raceserie van de RCZ wordt een exemplaar met 260 pk gebruikt maar ook dat was nog niet genoeg. In de 208 R5 wordt niet minder dan 280 pk geproduceerd, een knappe prestatie voor zo'n klein blok. Ten slotte is Peugeot ook verplicht om de 208 R5 in de prijslijsten te zetten voor een maximumbedrag van (exclusief belastingen) € 180.000,-.

Parijs
De 208 R5 zal in Parijs zijn opwachting gaan maken. In aanloop naar de beurs zullen ongetwijfeld meer details over deze off-road-raket bekend worden gemaakt. Verwar deze R5 niet met de softere R2 die eerder dit jaar al werd gepresenteerd.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model