Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Peugeot 208 GTi

Nieuws: Peugeot 208 GTi

Kan Peugeot het nog? Met de 208 GTi.

22.03.2012

Volkswagen bedacht GTI, Peugeot maakte het groot. Met de 205 GTi. Wie is niet lyrisch over dat Franse bommetje? Maar dat was toen. Sindsdien hebben al diens nakomelingen ons niet meer van ons stuk gebracht. Is de 208 GTi daartoe wel in staat?

Ondanks de teleurstellende 206 en 207 GTi waren we erg verheugd dat Peugeot in Genève een proefballonnetje van een nieuwe GTi opblies. De komst van deze 208 GTi staat in de sterren geschreven, en die kan alleen maar beter zijn dan al die andere na de 205 met dezelfde badge, niet?

Klinkt al beter
De paarden van hete 208 zullen afkomstig zijn van dezelfde 1.6 liter viercilinderturbo die ook de RCZ aandrijft. Voor de 208 GTi rekenen we op zo rond de 200 pk (of een paar paardjes meer of minder), maar in ieder geval een schep meer dan in de snelste 207. Maar dat is slechts het halve verhaal. De 208 heeft immers afmetingen die meer bescheiden zijn dan z´n voorganger en ging ook nog eens zwaar op dieet. De gewichtsbesparing bedraagt zo´n 110 kg en je mag ervan uitgaan dat dit ook voor de GTi geldt. Hierdoor ontstaat er een verbeterde vermogen/gewichtsverhouding wat de nieuweling in staat moeten stellen om in 6,5 seconden naar 100 km/h te accelereren. Dat klinkt al een stuk beter dan de dik zeven tellen van de 207 GTi.

Zinspelen op veilig?
Het onderstel, met een McPhersons-ophanging aan de voorwielen en een torsie-as achter, krijgt een ietwat klassieke Franse afstelling en is dus verre van plankhard. Peugeot wil de koets juist een beetje (in bochten) laten hellen en offert armdikke antirolstangen op voor een grote voorspelbaarheid en comfort op verschillende ondergrondtypes. Aanvankelijk lijkt de 208 GTi hiermee op veilig te spelen, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Als de nieuwe 208 het GTi-label opgekleefd krijgt, gaat dat namelijk ook gepaard met stijvere motorsteunen, een aangepast subframe voor de ophanging vóór (om de wielgeleiding te verbeteren), een breder spoor en andere dempers.

Elektronische stabiliteit
Achter de 18 inch wielen van de 208 GTi installeert Peugeot dezelfde 302 millimeter en 249 millimeter grote remschijven als bij de uitvoering met 155 pk sterke 1.6 THP. Die beschikken klaarblijkelijk over voldoende reserve. Op een limited slipdifferentieel hoeft je echter niet te rekenen. Peugeot zal een beroep doen op de elektronica om de auto in het gareel te houden. Ook de stuurbekrachtiging zal elektrisch zijn, een inmiddels gemeengoed aan het worden methode aangezien het enkele tienden van liters per honderd kilometer aan peut bespaard. De nadelen ervan zijn echter minstens zo bekend, en wel het veelal leveren van een gevoelloze en niet zelden nerveuze besturing.

Prijsstelling
Een hitsige 208 zou zomaar de rehabilitatie kunnen betekenen van Peugeot's GTi-label. Fantastisch zou dat zijn en als extraatje zien we natuurlijk graag dat dit enigszins betaalbaar blijft. We zitten dan te denken aan een prijsstelling rond de 25 mille. Ergens in 2013 komen we het te weten, al ook geeft Peugeot dat niet toe.

Rijtest
Voor wie de GTi-uitvoering nog te ver weg is, eind deze week gaan we rijden met de nieuwe Peugeot 208 in Portugal. De rijimpressie zal spoedig daarna volgen. Houd deze website dus in de gaten wil je alles over de auto te weten willen komen.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model