Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
 
Afdrukken Stuur door via E-mail   Twitter
Nieuws: Pagani Zonda Revolucion

Nieuws: Pagani Zonda Revolucion

Allerlaatste Pagani Zonda een feit

04.06.2013

Pagani sluit met de Zonda Revolucion stijlvol af met de productie van haar allereerste product. De Revolucion is de kers op de taart van alle specials die het merk recentelijk heeft uitgegeven om de Huayra een warm welkom te geven.

De Pagani Zonda is al geruime tijd niet meer te bestellen. In 2010 rolde de laatste Zonda van de band in de fabriek in San Cesario Sul Panaro (nabij Modena), dus werd het tijd voor de opvolger. Die kwam er in de vorm van de Huayra, maar desondanks kan de Italiaanse autobouwer geen afscheid nemen van de Zonda. De tijd is dan toch gekomen, en met de Zonda Revolucion geeft Pagani haar meest succesvolle model een passend vaarwel.

Doordacht
Want zoals altijd het geval is bij Pagani Automobili, zijn de ontwerpers ook bij dit model niet over één nacht ijs gegaan. Dat moet ook wel als je je model 'de revolutie van een artistiek concept, toegepast op pure snelheid' wilt noemen. In samenwerking met - uiteraard - Mercedes-AMG wordt deze Revolucion voorzien van een waanzinnige 800 pk en 730 Nm aan koppel. Inderdaad, nog eens 50 pk meer dan de Zonda R. Gecombineerd met een gewicht van slechts 1.070 kg weet de 6.0 liter V12 de Zonda zodoende in 2,7 seconden naar 100 km/h te doen sprinten.

Lichtgewicht materiaal
Dat gewicht weet Pagani te bereiken door het vele gebruik van carbon en titanium. De monocoque is zelfs vervaardigd uit een combinatie van beide lichtgewicht materialen. De machtige V12 wordt gekoppeld aan een 6 verzetten tellende sequentiële versnellingsbak, gemaakt van magnesium. En daar moet volgens Pagani wel zorgvuldig mee omgegaan worden.  

Enorme prijs
Als de versnellingsbak niet van magnesium gemaakt was, zorgt het prijskaartje er wel voor dat je de Zonda Revolucion met een fluwelen handschoen aanraakt. Niet minder dan € 2,2 miljoen vraagt Pagani voor dit afscheidscadeau. Daarvoor hebben de ingenieurs wel een traction control-systeem met 12 verschillende standen gemonteerd, het Drag Reduction Systeem uit de Formule 1 overgenomen en gemonteerd op hun model. Het ABS systeem is eveneens nogmaals bekeken en vernieuwd. Geen overbodige luxe wanneer je plots moet remmen als je 300 km/h+ rijdt natuurlijk!

Pannenkoeken
Bij een noodstop zal je de heren van Brembo heel dankbaar zijn. Zij vervaardigden de remschijven die, wanneer ze warm genoeg zijn, voldoende groot zijn om een pannenkoek op de bakken. Wat een enorme omvang! Speciaal voor de Zonda Revolucion heeft de remmenfabrikant schijven ontwikkeld die met nieuwe techniek tot wel vier keer zo lang meegaan en een lagere temperatuur hebben bij extreem gebruik op het circuit.

Gelimiteerd
Als je dat überhaupt durft met je 2,2 miljoen euro kostende museumstuk. Want met zijn gelimiteerde oplage van slechts 5 stuks - waar hebben we dat eerder gezien? - denk je nog wel twee keer na om er het circuit mee op te gaan. Zonder aanpassingen kun je hem niet op kenteken in Nederland krijgen. Al moet je dan eerst nog maar zien of je er één op de kop kunt tikken. Alle vier exemplaren zijn verkocht, dus wil je de laatste nog bemachtigen heb je niet lang meer om te sparen.

 

AutoWereld

No data available

ServiceWereld

No data available

Veiligheid online

Bescherm uzelf tegen gegevensdiefstal (fishing), fraude met cheques en niet-serieuze aanbiedingen. Surf veilig met onze tips.

Zoeken

Merk
Model